Hogyan szúrjuk ki a neten kapható hamis luxuscikkeket?

Címkék: hamis, luxus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ma már nem könnyű felismerni a hamis luxuscikkeket. Az interneten árult olcsó Louis Vuitton táskák és Gucci napszemüvegek sokakat vonzzanak, ezeket hordva bárki a tehetős divatkövető benyomását keltheti. Vannak azonban módszerek, hogyan szúrjuk ki a távol-keleti kézművesmunkát.

Hogy miről lehet felismerni egy hamisított Louis Vuitton-táskát? Árulkodó jel lehet például, ha az újrahasznosított csomagoláson jól olvasható, hogy valamikor ceruzaelemek szállítására szolgált. És az sem túl biztató, ha a doboz belsejében ehhez még további figyelmeztetések kapcsolódnak: "Vigyázat, kénsavat tartalmaz!" vagy "Mérgező, súlyos égési sérülést okozhat". Ezek a feliratok valahogy nem illenek a világ egyik legismertebb luxusmárkájához.

Maga a sötétbarna táska azonban teljesen úgy nézett ki, mint az igazi: fonott pánttal, sárgaréz díszítéssel és végigfutó Louis Vuitton-felirattal. A hírügynökség tudósítója kifejezetten abból a célból rendelte meg a Ericwhy.com címen elérhető weboldalról, hogy a nyilvánosság előtt is feltárulhasson a hamisított áruk internetes értékesítésének egyik bejáratott útvonala.


Igazi vagy hamis?

A kantoni székhelyű weboldal szerint termékei "dizájnerek ihlette alternatívaként" kerülnek forgalomba, ezzel egyúttal a jogi felelősséget is igyekeznek elhárítani a táskák eredetiségét illetően. Az Egyesült Államok bűnüldöző hatóságai ennek ellenére  törvényen kívülinek tekintik az oldalt - egy sor másikkal egyetemben, amelyek káprázatos ruhákat, elektronikai cikkeket, cipőket, órákat vagy éppen gyógyszereket forgalmaznak -, és kemény fellépést terveznek velük szemben.

A hamisítványok internetes kereskedelme alaposan megugrott az elmúlt években. Az OECD becslése alapján a hamis védjegyekkel világszerte forgalomba került áruk összesített értéke a 2001-ben regisztrált 100 milliárd dollárról 2007-re már 250 milliárd dollárra nőtt, és ezen belül igen jelentős az internetes kereskedelem részaránya. Az amerikai vámhatóság illetékese szerint maga a probléma régebbi keletű, az internet csupán átformálta a jelenséget bonyolultabbá és még kiterjedtebbé téve azt, így a hamisított cikkek forgalmazása már nem csupán az utcai árusítás révén indít támadást egész iparágak ellen.
    
Kantonból Washingtonba hat nap alatt    
    
A hamis árukat kínáló oldal kínálatában mintegy 1800 Louis Vuitton-utánzat található, a próbaként megrendelt darab ára 122 dollár (mintegy 24 ezer forint) volt, és ehhez járult még a 40 dolláros (8100 forintos) szállítási díj - olcsónak tehát semmiképpen sem lehet nevezni. Igaz, egy washingtoni hivatalos kereskedésben egy hasonló táska átszámítva akár 200 ezer forintba is belekerülhet.

hamisitasellen.hu
Nem ilyen könnyű felismerni

Egyébként az online rendelés bonyolítása szabályszerűen zajlott. A cím- és hitelkártya-információk megadása után e-mailben jött a visszaigazolás, majd a gyorsposta azonosító száma, hogy végigkövethető legyen a szállítmány útja. A táska hat nap alatt tette meg a Kanton és Washington közötti utat - megérkezésekor is erős bőrszagot árasztva -, egy dolog viszont semmiképpen sem stimmelt a valódinak tűnő Louis Vuitton-logó dacára: az angol nyelvű használati útmutató nyelvi hibáról árulkodott.

"Mi ilyet nem árulunk, csak a nálunk forgalmazott termékekről nyújtunk felvilágosítást" - hangzott a fagyos, elutasító válasz az eredetiséget firtató riporteri kérdésre az elegáns szaküzlet munkatársától a Washington melletti Chevy Chase-ben. Vagyis a jelek szerint a gyártó előír forgalmazó partnerei számára egyfajta viselkedést: még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a Louis Vuitton-cikkek hamisíthatók.  Sokat árthat ugyanis egy márka kizárólagosságot előnyben részesítő presztízsének, ha kiderül, hogy az exkluzív cikkek hamisítványok formájában is könnyen hozzáférhetők.
 
Tavaly az Egyesült Államok vám- és más bűnüldöző szervei közel 15 ezer darab hamisított terméket foglaltak le, 80 százalékuk Kínából származott. A szórakoztató elektronikai cikkek és a lábbelik után a táskák a harmadik helyet foglalták el az elkobzott áruk kétes dicsőséggel járó népszerűségi listáján.
    
Árnyéküzemek

Az 1980-as években az olcsó munkaerő lehetőségét felismerve egy sor multinacionális cég helyezte át termékeinek gyártását Kínába, a tengerparti tartományokba. A Kantontól egyórányi autóútra eső Siling a bőripar központja lett. Az 1990-es években a kihelyezett gyártást folytató üzemek szomszédságában a termékek hamis változatainak előállítására szakosodott, kis költségvetésű műhelyek telepedtek meg. Ma a Silingben készülő bőráruk java a hamisítványok piacán talál gazdára.

Ezek a műhelyek alkalmanként célzott rendőrségi razziák helyszínei, hisz az üzletágban a viszonylag alacsony kockázat miatt a szervezett bűnözői csoportok is látnak fantáziát. Csou Se magándetektív a luxusmárkák megbízásából adatokat gyűjt: órákat tölt azzal, hogy megfigyelje, videofelvételeken rögzítse a gyanús rakományokat szállító teherautókat, feltérképezze azokat a raktárakat és üzemeket, amelyek egy rendőrségi rajtaütés esetén bizonyítékokkal szolgálhatnak a tevékenység illegális voltára.

A műhelyek igazi luxuscikkeket készítenek, az ipari kémkedés minden eszközét csatasorba állítva: a fémdíszítésektől a monogramig minden Louis Vuitton-táska Kínában készül, majd egy Kanton melletti repülőtérről a kis műhelyek termékei útnak indulnak a legkülönbözőbb világtájak felé.

businessweek.com
Ki venne itt eredeti Cartier-t?

Az egyik nagykereskedő Uruguayból a fél világot átutazta azért, hogy közvetlen kereskedelmi kapcsolatot építsen ki a helyszínen, miután egy nagybani online vásárlásra alaposan ráfizetett: nem a megrendelt árut kapta meg kínai szállítójától. Mint elmondta a hírügynökségnek, olyan üzemet keresett, amelyik képes 500 darab - hamis - aktatáskát legyártani a számára. Ezeket egy argentínai "megállóval" tervezte Uruguayba juttatni, kevésbé gyanús ugyanis, ha az áru nem közvetlenül Kínából érkezik.
   
Lagymatag rendőrök
   
A kantoni hatóságok időnként razziát tartanak a piacon, az üzletek ilyenkor engedelmesen bezárnak, de a törzsügyfeleknek elegendő csak halkan kopogtatni. A razziák néhány perc alatt, őrizetbe vételek nélkül érnek véget, az üzletek tulajdonosai pedig újra kinyitnak, és ismét vidáman integetnek a vásárlók felé. Nem, nem a turisták kegyeit keresik, hanem a nagykereskedőkét - minden üzlet mögött ott áll a saját gyártói háttér is. Az üzletek alagsorában dolgozók szakszerűen becsomagolják és felcímkézik az egyes tételeket, így azok gond nélkül juthatnak át a vámellenőrzésen. A szállítás a Közel-Kelet és Afrika kikötőin keresztül zajlik, így kijátszható az Európai Unió és az Egyesült Államok vámhatóságainak ébersége.

Az üzletekben megtalálhatók az iparág más szereplői is. Egy harmincéves kongói diák például tanulni érkezett Kínába, de mandarinnyelv-tudását akkor tudja - szükség esetén franciára váltva - a leginkább kamatoztatni, amikor európai vagy afrikai ügyfeleinek segít megszerezni egy tetemes mennyiséget "olasz" Miu Miu-táskákból.

Hajóval juttatja a hamisítványokat Angliába, onnan pedig autón kerül a szállítmány a franciaországi megrendelőkhöz. Hozzá hasonló a feladata egy fiatal moszkvai nőnek, aki négy éve él Kantonban. Hamis Tommy Hilfiger- és Gucci-ruhákat vásárol nagyban a piacon: ezek alkotják 20 oroszországi weboldal kínálatát.

A kereskedelmi láncolat szereplői közül - akár kínaiak, akár helyiek - csak elvétve kerül valaki bíróság elé. Kínában ugyanis a hamisítási iparág munkavállalók millióit foglalkoztatja, így a hatóságok gyakran bizonyulnak "bátortalannak" a szigorúbb intézkedések meghozatalakor, jóllehet a kínai kormány hivatalos álláspontja több szempontból is károsnak bélyegzi a kialakult helyzetet.

Tavaly az év második felében a kínai vámhatóságok 2,6 millió hamisított terméket foglaltak le a postai és gyorspostai küldemények közül, ám ez szakértők szerint valószínűleg csak egy kis töredéke a teljes mennyiségnek.
   
Újfajta eszközökkel a kalózok ellen
   
Washingtonban egy tucat szövetségi bűnüldöző szerv (és a mexikói kormány) a hamisítványok elleni védekezés érdekében új hivatalt hozott létre - ez a Szellemi Tulajdonjogok Nemzeti Koordinációs Központja -, miután az Egyesült Államok vámhatóságai és postai tisztségviselői hiába vadásztak Kínából származó hamis termékekre. Egyetlen szállítmányt sem sikerült lefoglalniuk.

Az új hivatal vezetője nem csinál titkot belőle: a hamisított áruk értékesítése annyira jó üzlet, hogy a kábítószer-kereskedelemhez hasonlóan felépített bűnszervezetek is rámozdultak, hiszen csekély kockázattal tehetnek szert igen nagy haszonra.

A hivatal egyik szobájában titkos ügynökök vadásznak hamisítványokat kínáló weboldalakra, igyekezvén megzavarni azok működését. Ehhez olyan "titkos számítógépeket" használnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a hamisítók elől rejtve maradjanak. Ha megerősítést nyer, hogy egy weboldal hamisítványok kereskedelmét segíti, a hivatal munkatársai megszerzik a megfelelő bírósági végzést, és leállítják az adott doménnévhez kapcsolódó forgalmat - feltéve, hogy az az Egyesült Államokban van bejegyezve. Ugyanakkor sok doménnevet más országban regisztráltak, velük szemben az egyetlen lehetséges eszköz, ha letiltják az egyesült államokbeli forgalmukat.

A hamisított termékek ugyanakkor egyre kifinomultabbak, és egyre nehezebb őket megkülönböztetni őket az igaziaktól - hiszen a hamisítók a magasabb árak révén tehetnek szert még nagyobb nyereségre.

Washington tarsolyában van még egy olyan új eszköz, amelytől azt reméli, hogy nagy segítséget jelenthet a hamisítás elleni nemzetközi küzdelemben. Ez egy kereskedelmi megállapodás, amelyet szeptember végén kötött meg az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Ausztrália, Kanada, Dél-Korea, Mexikó, Marokkó, Szingapúr és Svájc; célja, hogy egyesített erővel lehessen fellépni a hamisításból élő honlapokkal szemben.

Kína nem tagja a megállapodást aláíró államoknak. A kínai jog szerint mindaddig nem nyomozhatnak a hatóságok egy hamisítási ügyben, amíg annak értéke el nem ér egy bizonyos összeg- vagy mennyiségi határt. És ezeket a határokat a hamisításban érdekeltek igyekeznek is tiszteletben tartani.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5