Halkolbász Fesztivál szolnoki szumósokkal a hétvégén

Címkék: hal, kolbász, fesztivál, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Legalább húsz különböző fajtáját kóstolhatják meg az érdeklődők a hétvégén egy igazi ételkülönlegességnek, a halkolbásznak Szolnokon a 2010-es Halkolbász Fesztiválon. Az utóbbi időben a Tisza fővárosaként is emlegetett megyeszékhelyen ugyanis egy tavalyi kísérlet sikerén fellelkesülve immár nem csupán a gulyásnak, de e kevésbé közismert csemegének is fesztivált szentelnek.

A program története egészen 2007-ig nyúlik vissza, amikor egy baráti társaság: a szolnoki Háromrózsa utca felvégi szakaszán lakó öt-hat család elkezdett kísérletezni a halkolbász készítésével - mondta el Sípos László, a hagyományteremtő célú esemény egyik ötletgazdája.

"Az első recept kalandos úton, ismerősökön keresztül jutott el hozzánk, ám mivel a csapat majdnem minden tagja horgász, ráadásul sütni-főzni is szeretünk, végül sok tekintetben sikerült tökéletesítenünk és továbbfejlesztenünk az alapkoncepciót" - mesélte.

halkolbasz-fesztival.5mp.eu
Sül a halkolbász

Olyannyira, hogy a gasztronómiai sikerre és a növekvő érdeklődésre való tekintettel a baráti közösségből megalakult Halkolbász Fesztivál Szervezőbizottság elhatározta: az újdonsült csemege készítését szélesebb körben is megismerteti az érdeklődőkkel. Nem utolsó sorban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Tisza fővárosában még kuriózumszámba menő, ám a város adottságaitól mégsem idegen halfogyasztási kultúra meghonosodjon - magyarázta Sípos László, aki emlékeztetett: a gasztronómiai seregszemle "főpróbáját" egy esztendeje tartották Szolnokon.

A rendezvényen már akkor látogatók népes csoportja kísérte figyelemmel, ahogyan a versengésben részt vevő 8 versenycsapat elkészíti tucatnyi - egyebek mellett a fitness fantázianevet viselő, zöldségekkel összedarált, a fehérként elhíresült paprika nélküli, a füstölt, vagy éppen az egzotikus keleti fűszerezésű - halkolbász-remekét.

A debütálás sikerén fellelkesülve az ötletgazdák 2010 februárjában megalakították a Magyar Halkolbász Lovagrendet. A jelenleg bejegyzés alatt álló szervezet tagjai úgy ítélték meg, hogy az eddigi eredményeket és tapasztalatokat megosztva érdemes nagyban folytatni ezt az országosan egyedülálló kezdeményezést.

Az ügy támogatóinak sorába időközben a város önkormányzata és a Szolnoki Főiskola is felsorakozott. Utóbbi nemcsak szakmai segítséget, de otthont is ad az idei rendezvénynek - közölte az MTI-vel Viplakné Kánai Piroska, a felsőoktatási intézmény rektori referense. Ami pedig a május 15-i, szombati fesztivál tervezett forgatókönyvét illeti: a kulturális programokkal színesített népünnepélyre ezúttal már legalább félezer látogatót és 15-20 csapatot várnak a házigazdák. Köztük jemeni, japán, kazah és ukrán vendégeket, illetve a nemzetközi hírű szolnoki szumósokat, akik az ínyencfalatok készítése mellett egy bemutató erejéig saját sportágukból is adnak majd némi ízelítőt.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5