Az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb fegyvere

Címkék: fegyver, történelem

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bartolomeo Girandoni fegyverkészítő korát megelőző újításokkal felszerelt ismétlőfegyvere már a 18-19. század fordulóján sem volt olcsó. Napjainkban a gyűjtők több millió forintnak megfelelő összegeket is kifizethetnek egy-egy példányért.

A Girandoni-féle szélpuskát (németül Windbüchse) az osztrák hadsereg hegyivadász alakulatai 1779-től kezdték használni, majd a napóleoni háborúk során más egységek is átvették. Az ismétlőfegyvert vadászok is kedvelték csendessége és pontossága miatt - az ellenség hagyományosabb fegyverekkel rendelkező közkatonái ugyanezen okokból tartottak tőle, és a szélpuskás osztrákokat közönséges orgyilkosoknak nevezték.

nramuseum.com
Csendesebb, gyorsabb és pontosabb volt társainál

A korát megelőző technológiával készült fegyver azonban nem sokáig volt használatban. Bár a golyók csak 40 lövés után kezdtek veszíteni sebességükből, az ideiglenesen használhatatlanná vált szélpuska üzemképessé tétele meglehetősen időigényes volt. Eltávolítható légtartályában 700-900 font per négyzethüvelyk (48-62 bar) nyomásnak kellett lennie, amelyet a hozzá tartozó pumpával végzett mintegy 1500 mozdulattal lehetett elérni. Míg a tartály sérüléseit még meg lehetett foltozni a harctéren, a szelepek javítása komoly szakértelmet kívánt. A körülményes használat és javítás, valamint a készítés költségei miatt tömeggyártása túlságosan drágának bizonyult.

Girandoni fegyvere az európai csaták mellett az Egyesült Államok történetében is szerepet kapott. A philadelphiai fegyverkészítő, Isaiah Lukens már 1803-ban gyártotta saját változatát, amelynek tára 22 darab 46-os kaliberű golyót tartalmazott. Amint a következő videóból kiderül, az egyik Lukens-féle Girandoni fontos szerepet játszott a fiatal ország egyik meghatározó történelmi eseményében, Meriwether Lewis és William Clark expedícióján.
Az ismeretlen indián népekkel találkozó felfedezők ajándékaik átadása mellett gyakran bemutatót tartottak az ismétlőfegyver képességeiből, ha úgy ítélték meg, hogy a törzs különösen ellenséges. A fegyverből - amelyet egyébként vadászatra is használtak - csak egyetlen példányuk volt, ezt azonban nem kötötték vendéglátóik orrára.

Az egyik eredeti, 1797 körül az osztrák hadseregnek készített Girandonit 15 ezer fontért (4,4 millió forintért) kínálták megvételre, arról nem találni információt, vajon elkelt-e. A fegyver legyártása még mai technológiával sem egyszerű, így replikáival ritkán találkozni, de vélhetően ezek is több százezer forintnak megfelelő összegekbe kerülnek.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5