Így készül az igazi Gerbeaud szelet - recepttel

Címkék: Gerbeaud, Gasztrowerk

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Folytatódott a Werk Akadémia által szervezett GasztroWerk tanfolyam, új élményeket szerezhettünk az étkezési, cukrászati trendekről, valamint ellátogathattunk a Gerbeaud üzembe, és ellestük a zserbó készítésének titkait.

Az órát Pintér Katalin, a Gerbeaud ügyvezető igazgatója tartotta, az üzemben pedig Kovács Sándor mestercukrász és termelésvezető vezetett végig, majd sütötte meg velünk a híres Gerbeaud szeletet.

Kugler Henrik, aki egy soproni cukrászcsalád gyermeke volt, 1858-ban alapította meg cukrászatát.1882-ben, Párizsban ismerte meg Gerbeaud Emilt, és két év múlva Budapestre hívta őt, az addigra elhíresült cukrászdájába, mint leendő üzlettársát. 1884-től Gerbeaud Emil már az új tulajdonos, a segédek számát tízről hatvanra emelte, rajtuk kívül tizennyolc-húsz elárusítónőt, húsz csomagolónőt és öt szállítót is alkalmazott. Vajas-, párizsi- és különleges krémeket, több, mint százféle teasüteményt, csemegecukorkákat készített. Mint chocolatier, azaz csokoládékészítő mester, ő honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakos meggyet.


Gerbeaud.hu
A Gerbeaud a Vörösmarty téren

Az előadáson elhangzott, hogy az elmúlt 40 évben Magyarországon nem volt divat igényes ételeket enni, inkább a mennyiség kapott nagyobb hangsúlyt a minőséggel szemben. Manapság már kezdünk visszatérni a réges-régi ételkészítési szokásokhoz, ami akár abban is tetten érhető, hogy nem tesszük tönkre az étel sejtszerkezetét a hirtelen hevítéssel, hanem időt nem sajnálva, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig pároljuk, főzzük, sütjük.

Látogatás a Gerbeaud üzemben

Az üzembe csak sapkában és cipővédőben léphettünk, hogy minimálisra csökkentsük a bevitt szennyező anyag mennyiségét, valamint kaptunk két receptet amit el kellett készítenünk. Az egyik a Gerbeaud szelet volt - természetesen -, a másik pedig Márványos mousse Valrhona csokoládéból.

Gerbeaud.hu
Munka a termelőüzemben

Mi most a Gerbeaud szelet receptjét osztjuk meg, amit otthon is kipróbáltunk.

Gerbeaud szelet

Tésztához:


350 gr búzaliszt
1 egész tojás
50 gr porcukor
200 gr vaj
1 dl tej
10 gr élesztő (friss)

Töltelékhez:

175 gr dió (darált)
175 gr porcukor
250 gr lekvár
Tetejére 250 gr jó minőségű csokoládé

Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben. Morzsoljuk el a lisztben a vajat, adjuk hozzá a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot és a maradék tejet. Gyúrjuk rugalmas tésztává, takarjuk le, és pihentessük 30 percen át.

Formáljunk a tésztából 3 cipót és az elsőt nyújtsuk ki akkorára, amekkora tepsiben sütjük. Tegyük sütőlemezre az első lapot, kenjük meg lekvárral, és hintsük meg a dió és a porcukor keverékének felével. Nyújtsuk ki, és tegyük rá a következő lapot, azt is kenjük meg lekvárral, hintsük meg a maradék cukros dióval. Nyújtsuk ki, tegyük rá a harmadik lapot, és hagyjuk egy órát pihenni.

Deluxe.hu
Otthon is elkészíthető

Közben melegítsük elő a sütőt. Szurkáljuk meg a zserbó tetejét, és süssük lassan, míg egyenletes világosra nem sül a teteje. A kisült és kihűlt Gerbeaud szeletet a tepsiből vágjuk ki, fordítsuk át, és baracklekvárral vékonyan kenjük le.

Készítsünk a csokiból vízgőz fölött mázat, majd vonjuk be a kihűlt zserbó tetejét. Amikor megdermedt a csokimáz, vágjuk a zserbót apró, hosszúkás szeletekre.

A Gerbeaud egy nap pihentetés után a legfinomabb. Persze, ha addig kibírjuk.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5