Gálné Dignisz Éva lett az Év Bortermelője

Címkék: Év Bortermelője,

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Első női borászként Gálné Dignisz Éva nyerte el 2013-ban Az év bortermelője címet - jelentették be a Magyar Bor Akadémia által rendezett pénteki budapesti díjkiosztón.

A szigetcsépi borászt ötödik alkalommal jelölték a díjra, amelyre idén Bolyki János (Eger), Borbély Tamás (Badacsony), Dúzsi Tamás (Szekszárd) és Heimann Zoltán (Szekszárd) kapott még jelölést.

Frittmann János, a Magyar Bor Akadémia alelnöke az eredményhirdetés előtt hangsúlyozta: aki elnyeri a címet, nemcsak magát, hanem az egész szakmát képviseli. Már maga a jelölés is komoly megtiszteltetés, a díjat elsőre eddig senki nem kapta meg - emlékeztetett.

A Év bortermelője címmel 2007-ben kitüntetett kunsági borász hozzátette: a díj odaítélésénél elsősorban a szakmai munka számít, emellett más tényezőket, például az emberi hozzáállást vagy az ismertséget is figyelembe veszik.

elitbor.hu

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára felidézte: a borász szakma legrangosabb hazai elismerését 1991-ben a Hét Borbírák Rendje alapította, majd gondozását 1995-ben vette át az akadémia. Idén már a jelölési időszakot kiemelkedő érdeklődés kísérte, köszönhetően annak is, hogy rekordszámú, csaknem 20 ezer címre küldtek jelölési felhívást. A főtitkár elmondta: a széles merítés reményeik szerint jól tükrözi a társadalmi megítélését, így a díj nem csak egy szűk kör ügyeként él.

A második, döntő fordulóban a 160 borakadémikus közül 119 küldte el szavazatát zárt borítékban. A legtöbb voksot a Kunsági borvidék Duna-menti körzetében tevékenykedő Gálné Dignisz Éva kapta.

Gálné Dignisz Éva az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: pincészetük idén ünnepelte fennállásának tízedik évét, de a szakmát jóval korábban kezdték szőlész férjével, Gál Csabával.

Borászatuk központja Budapesttől 25 kilométerre, a Csepel-szigeten található. Összesen hetven hektáron gazdálkodnak, a szigetcsépi gazdaság mellett tíz hektáron a Balaton-felvidéken, ezt a birtokot három évvel ezelőtt vásárolták. Termésüknek csak harmadát dolgozzák fel, a többit szőlőként értékesítik, 70 százalékban helyben. Elsősorban reduktív borászati technológiával dolgoznak, hogy a borvidékre jellemző szőlők gyümölcsösebb, könnyedebb fajtajellegét meg tudják őrizni.

"Leginkább a rozéink miatt vagyunk ismertek, ezeket a borainkat évek óta visszük nemzetközi versenyekre, a cannes-i rozé világversenyen többször nyertünk már aranyérmet" - emlékeztetett Gálné Dignisz Éva.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5