Francia luxusszállodák küzelme a csillagokért

Címkék: luxus, hotel, Párizs

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Franciaországban 2012 első féléve nemcsak a politikai életben, hanem a szállodaiparban is kampányolással telik. A hotelok júliusig nyújthatják be pályázatukat az elkövetkező öt évre érvényes besorolásukra. Párizs egyik utolsó, családi vállalkozásban működő négycsillagos luxusszállodájának, az Hotel San Régisnek a tulajdonosai a maximális öt csillagot tűzték ki célul.

Az új szabályozás azt a 25 éves rendeletet váltja fel, amely szerint a szállodák besorolása örök időkre szólt. A csillagokat júliustól már csak öt évre lehet elnyerni. A pályázaton nem kötelező részt venni, de az a szálloda, amelyik nem kéri újra besorolását az illetékes hatóságoktól, a korábban megszerzett csillagainak a nyomát is kénytelen lesz eltüntetni a bejárata melletti tábláról és minden hivatalos dokumentumból.
    
Nevükön szólítják a vendégeket
   
A szaklapok által a világ legszebb szállodái közé sorolt párizsi Hotel San Régis falán jelenleg négy csillag ragyog. A Champs Elysées egyik mellékutcájában található épületbe belépve egy időn kívüli világban érzi magát a látogató, amely nem hasonlítható a manapság divatos "dizájnos" szállodák hangulatához. A francia sárm, a luxus és az intimitás elegye a kis palota, amely a világ legnagyobb divatcégeinek márkaboltjai közelében a szállodák "haute couture"-jének számít.


   
A hatalmas festett üvegablakokkal megvilágított, bársonnyal borított lépcsőházból 33 szoba és 11 teljesen különböző lakosztály nyílik. Mindegyik más elrendezésű, egyedien kialakított és a hangulatában is különleges. A világosabb színű falikárpittal bevont kisebb szobák modern hatást keltenek, míg a lakosztályokban az egyedi, antik bútorokhoz gondosan válogatták a műtárgyakat, képeket és porcelánokat. A finom eleganciához mindenhol a legnagyobb kényelem társul, luxusmódon kialakított fürdőszobákkal és teljes technikai felszereltséggel (televízióval, internettel). A legolcsóbb szoba 400, a legdrágább 1800 euró egy éjszakára.
   
A San Régis azonban mindenekelőtt azért különleges hely, mert a francia vendéglátásra másutt is jellemző kifinomultság az évtizedek óta itt dolgozó személyzet olyan személyes figyelmével párosul, amely a nagyüzemként működő luxusszállodákból már úgyszólván kivesztett. A negyven alkalmazott nevükön szólítja a vendégeket, és igyekszik vágyaikat is kitalálni - é ezt az őszinte kedvességet csillagokkal nem lehet értékelni.
    
Intim hangulata és diszkrét személyzet
   
A San Régis múltja több mint száz évre nyúlik vissza: az 1857-ben épült palotát a múlt század húszas éveiben alakították át luxushotellé. Ezt a formáját őrzi jelenleg is.
   
Az eldugott mellékutcában található, belső faborításairól, bronz díszeiről és márványkandallóiról híres neoklasszikus jellegű épület az ötvenes években hollywoodi filmcsillagok kedvence lett: rendszeresen itt szállt meg Lauren Bacall és Gene Kelly is. Később Romy Schneider és a rendező Louis Malle számított visszatérő vendégnek, akik saját ízlésüknek megfelelően választottak a zöld, kék vagy az arany tapétás szobák közül. Ma is elsősorban amerikaiak teszik ki a vendégek többségét, de egyre több orosz és ázsiai újgazdag utazó fordul meg a szállodában.


   
Az épület intim hangulata és diszkrét személyzete olyan nyugalmat áraszt, hogy a vendég egy múlt század eleji párizsi elegáns polgári lakásban érezheti magát. A szálloda éke a földszinti télikert és a pihenőszalon, az abból nyíló és a kizárólag a saját vendégek rendelkezésére álló húsz férőhelyes étterem pedig - könyvtárt idéző faliszőnyegeivel és intim jellegével - leginkább egy elegáns családi étkezőre emlékeztet. A szálloda séfje a provence-i ízekkel kevert könnyű hagyományos francia konyha finomságait kínálja, köztük specialitását, a spárgát.
    
Kötelező a terjeszkedés
   
A szálloda híres műértő tulajdonosa, Elie Georges 1947-ben Libanonban született, ahol a bejrúti Beau-Rivage luxusszálloda recepciósaként kezdte karrierjét, majd a nagy múltú intézmény menedzsere lett.
   
A polgárháború kitörése után, 1978-ban Párizsba emigrált, ahol rövid ideig egy libanoni építészeti vállalatnál dolgozott. 1983-ban sikerült álmát megvalósítania: a Champs Elysées-n található Georges V. luxushotel tulajdonosától megvásárolta a szakértői szemmel is igazgyöngynek számító San Régis szállodát, amelyre építészeti gazdagsága és sajátos hangulata miatt esett a választása.
   
A három lánya és egy fia után ötödik gyermekének tekintett luxusszállodát a részletekbe menő tökéletességre törekedő libanoni szakember három év alatt eredeti formájában felújította. Antiküzletekben és árveréseken személyesen válogatta össze a szobákban található műtárgyakat. A jelenleg ismét átalakítás alatt álló épület tulajdonosát manapság leginkább az izgatja, hogy úgy adhassa át a stafétabotot gyermekeinek, hogy a San Régis továbbra is megőrizze családias jellegét.
   
Erre garanciát jelent a vezetőségben dolgozó két testvére és az eredetileg vegyésznek tanult lánya, a 31 éves Sarah, aki néhány éve közvetlenül az apja mellett tölti a napjait, és az ötödik csillag megszerzéséről álmodik. A hotelt érintő nagyobb döntésekben azonban az egész család részt vesz.
   
Sarah elmondta, hogy egy hagyományos családi vállalkozás megtartásához ma már szinte kötelező a terjeszkedés, ez azonban eddig a család külföldi állampolgársága miatt nehézségekbe ütközött. A francia papírok megszerzése óta viszont Elie Georges egy újabb "igazgyöngy" megvételét tervezi, amelynek eredeti, klasszikus formáját személyesen szeretné majd helyreállítani.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5