Fiatalodik a gímszarvas állomány Zalában

Címkék: vadászat, Zala,

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az idén eddig mintegy 150-nel kevesebb gímszarvasbika került terítékre és kevesebb volt az aranyérmesek aránya is Zala megyében, mint az elmúlt évben - tájékoztatta a szeptember elsején megkezdődött gímszarvas vadászati szezon eredményéről Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője az MTI-t.

Az idény első hónapjában az engedélyezett 1.420 gímszarvasbikából 442 példányt ejtettek el, míg tavaly 588 került puskavégre. A trófeabírálat adatai szerint egyetlen trófea súlya volt 13 kilogramm fölötti és mindössze négy haladta meg a 12 kilogrammot. Ezzel szemben az elmúlt évben rekordnak számító, 15,32 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát ejtettek el, és további hat trófea súlya haladta meg a 12 kilogrammot.

Lázár Attila közölte: az idén nagyon sok fiatal gímszarvasbikát ejtettek el. A trófeasúlyok is azt jelzik, hogy fiatalodik az állomány és ugyanezt igazolja az aranyérmesek arányának csökkenése is. Az idén eddig 25 trófea lett aranyérmes, míg tavaly 55 érte el az arany fokozatot.

http://nagyvadfotozas.hu

Hozzáfűzte, ugyanakkor jelentősen csökkent a szakszerűtlen, az ígéretes egyedek korai kilövésének száma, amely a kísérő vadászok szakmai színvonalának javulását tükrözi. Szeptemberben az elejések 14 százaléka volt szakszerűtlen, míg a tavalyi év azonos időszakában ez az arány elérte a 21 százalékot.

Az osztályvezető beszélt arról is, hogy a vadállomány az aszályos nyarat jól átvészelte, a nagyvad létszáma nem csökkent, de óriási különbségek vannak a vadászterületek között. A nyári hónapokban több 10 ezer liter vizet hordtak ki a vadászterületekre, ennek ellenére az állatok nagy része a természetes vizek mellé vonult. A gímszarvasok a Kis-Balaton környékén, a sármelléki berekben, a Principális- és a Válcika-völgyében gyűltek össze, míg a szárazabb területeken alig volt néhány nagyvad. A Rezi vadászterületen februárban még 160 szarvast jeleztek, szeptember közepén viszont mindössze nyolc példányt észleltek.

Lázár Attila elmondta: január végéig tovább folytatódik a gímszarvasok vadászata. Az elmúlt évhez hasonlóan a 2012-2013-as vadászatai évben is 6 ezer gímszarvas elejtését engedélyezték, de novembertől már csak a selejtes, vagyis az adott populáció átlagához képest gyengébb szarvasbikák, valamint a tarvad, tehén, ünő, borjú, elejtésére van lehetőség.

A legtöbb gímszarvasbikát még mindig a külföldi bérvadászok ejtik el. A vadászati honlapokon az olvasható, hogy 10,5 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikák kilövéséért 6.500 eurót kell fizetni a bérvadászoknak. Lázár Attila tájékoztatása szerint évente mintegy 4 ezer vadászati engedélyt adnak ki a külföldi bérvadászoknak, ebből 667 engedélyt szeptemberben váltottak ki. Összesen 21 országból érkeznek vadászok a zalai erdőkbe. A bérvadászok közel egyharmada osztrák, míg az olaszok és a németek 279-279 engedélyt váltottak ki. A vadászatokon svájci, szlovák, román, belga, brit, cseh, dán, orosz, norvég, francia, bosnyák vadászok is részt vesznek, de kisebb számban Lichtensteinből, Luxemburgból és Norvégiából is érkeztek bérvadászok. A zalai sportvadászok mintegy 2.400 állami vadászvizsgához kötött vadászjegyet váltottak ki. Az 52 vadászterület vadgazdálkodási jelentése alapján a tavalyi, 2011-2012-es vadászati év több mint 18 millió forint nyereséggel zárult Zala megyében. A társaságok tavalyi éves árbevétele 1,426 milliárd forint volt, míg a kiadások összege 1,408 milliárd forintot tett ki.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5