A Pannonhalmi Apátsági Pincészet lett a 2010-es év pincészete

Címkék: Pannonhalma, pincészet, bor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el Az év pincészete 2010 díjat. A vándordíjat - Madarassy István szobrászművész Szőlősgazda című alkotását - Liptai Zsolt, a pannonhalmi apátsági pincészet főborásza vette át Szöllősi Mihály neszmélyi borásztól, a tavalyi nyertestől kedden Pannonhalmán.

A kitüntető címmel a hét éve működő apátsági pincészet munkáját, az évszázados hagyomány újjáélesztését és a bevezetett világszínvonalú technológiát ismerték el indoklásuk szerint a díj alapítói, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége.

Liptai Zsolt elmondta: még nem fordult termőre minden telepítésük, de bízik abban, hogy a páratlan adottságú borvidék meg tudja mutatni igazi arcát, és "oda emelkedik vissza, ahonnan elindult".

Pannonhalmi Apátsági Pincészet
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borai nyertek

A szőlészet és a borászat kezdetei hosszú évszázadokra nyúlnak vissza a térségben. A Szent Márton hegyén élő bencés szerzetesek mindig is szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. A második világháborút követően a tradíció kényszerűen megszakadt, a pincészet és a szőlőbirtokok állami tulajdonba kerültek. A rendszerváltást követően 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén 2000 négyzetméter alapterületen háromezer hektoliter tárolókapacitással felépült 2003-ban a pannonhalmi apátsági pincészet. A pincészet ültetvényeiről származó szőlőt a monostor tövében lévő új pincében és borházban a legmodernebb technológiával dolgozzák fel. A pincészetbe látogatók betekintést nyerhetnek a borászati munkába és annak eredményeibe.

A 2003-as első évjáratból 50 ezer palack, a tavalyiból már 250 ezer palack bor készült. Liptai Zsolt hangoztatta: szeretnék elérni a 320 ezer palackos teljesítményt 2014-2015-re.

 
MTI
Tornai Tamás (balra) és Liptai Zsolt a díjjal
A díjátadáson köszöntőjében Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára példaértékűnek nevezte, hogy egy közösség jól sáfárkodik történelmi értékeivel, és kezdeményezése az egész vidék felvirágzását hozhatja meg.

Az államtitkár közölte: a minisztérium törekvése, hogy az európai uniós forrásokat minél eredményesebben használják fel a nyertes pályázók. Hozzátette: a borászati gépek, berendezések számára hamarosan újra megnyílnak a támogatási források.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet hét pályázó közül nyerte el Az év pincészete 2010 díjat. Az apátsági szőlészetben 9 szőlőfajtát termesztenek, s a pincészetben tízféle terméket készítenek. A díjátadás alkalmából mutatták be a pincészet két új csúcsborát, a Prior 2009-et és a Pinot Noir 2009-et.

Az ünnepségen Kovács Ákos énekes boros történeteket olvasott fel a Bencés Kiadó gondozásában megjelent Bencés humor hangoskönyv-sorozat első darabjából, az Áldás, áldomás című összeállításból.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5