Elárverezték Napóleon végakaratának másolatát

Címkék: Napóleon, árverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A remélt ár kétszereséért, 357 ezer euróért kelt el Bonaparte Napóleon végakaratának egyetlen másolata szerdán Párizsban.

Az új, nevét elhallgató francia tulajdonos a magángyűjteményében akarja őrizni a becses dokumentumot.

Az Artemisia Auctions árverésén került kalapács alá a végakarat két záradékának másolata. A záradékokról Montholon grófja, Napóleon szárnysegédje készített hiteles másolatot 1821. április 16-án Szent Ilona szigetén, nem sokkal Napóleon május 5-én bekövetkezett halála előtt. Az iratokat az teszi különösen értékessé, hogy Napóleon testamentumának ezek az utolsó, még magánkézen lévő passzusai.

-

Az első klauzula szerint Napóleon arról rendelkezett, hogy hamvait hőn szeretett népe közelében, Párizsban szórják a Szajnába. Ennek ellenére a francia fővárosban az Invalidusok templomában helyezték örök nyugalomra.

Napóleon a második záradékban megnevezte végrendeletének végrehajtóit - Montholon mellett Bertrand és Marchand grófokat - és felosztotta Szent Ilonán lévő javait, elkerülendő, hogy az ingóságokat zár alá vegyék. A bútorokat, ékszereket, könyveket és egyéb tárgyakat Napóleon hű támogatóira és az anyjára hagyományozta.

Bonaparte Napóleon több példányt is írt végrendeletéből. Már nagyon gyenge volt, amikor megírta ezt a két záradékot, és szárnysegédjét kérte meg arra, hogy készítsen másolatot, mert attól tartott, hogy az angolok megsemmisítik az eredetit. Montholon ugyanolyan papírt, tintát és tollat használt, mint Napóleon, és több helyen is kézjegyével látta el a másolatot.

Napóleon egyébiránt nem tévedett az angolokkal kapcsolatban, a britek ugyan megőrizték a korzikai végrendeletét, de csak évtizedek múltán adták át a franciáknak. A végrendelet eredetije manapság a párizsi nemzeti levéltárban látható.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5