Egy királynő önálló kiállítása

Címkék: királynő, Dánia, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A tájképfestés segíti feltöltődni energiával II. Margit dán királynőt, akinek műveiből minden korábbinál nagyobb kiállítás nyílik szombaton Koppenhágában az Arken Modern Művészeti Múzeumban trónra lépésének 40. évfordulója alkalmából.

A színek lényege - II. Margit dán királynő művészete című, júliusig tartó tárlaton a 71 éves uralkodó utóbbi 35 évben készült akrilfestményeiből, akvarelljeiből és dekupázsaiból (szalvétatechnikával készült művek) tesznek közszemlére 135-öt, köztük olyanokat, amelyeket még soha nem láthatott a nagyközönség.

A múzeum igazgatója által tehetséges festőnek tartott királynő sosem fest portrékat, csak tájakat - valóságosakat és misztikusakat -, amelyekbe korábban sziklákat, köveket, újabb pedig csontokat, tetemeket helyez. A megnyitót megelőző sajtóbemutatón az alkotó elmondta, hogy mindig szerette a tájképeket, és gyerekként az iskolában rajzórákon mindig tájakat akart festeni.

zimbio.com
Az egyetlen királynő, aki festőművész is egyben


"A tájképek bűvöletében nőttem fel, és abban a szerencsében volt részem, hogy sokat utazhattam, főleg Dániában, és láthattam a különböző tájakat, amelyek mindig nagy hatást gyakoroltak rám" - emlékezett vissza. Azt mondta, soha nem érzett kísértést emberek megfestésére, de azt reméli, hogy művei "magukba szippantják" a szemlélőt a megfestett tájba.

Mint arra a tárlat címe is utal, az uralkodó festőként a színek, az erőteljes árnyalatok, köztük a mélykék és a zöld rabja, bár újabban az élénksárga színekhez vonzódik. Művészetét a Hszinhua hírügynökség szerint "misztikus tájak, absztrakt csontok és a hétköznapoktól való menekülés érzete jellemzi".

A Hszinhua szerint a II. Margit korai művein ábrázolt smaragdszínű tavak, sűrű erdők, néptelen mezők és domboruló égboltok fantáziavilágról árulkodnak. Számos alkotása időtől és helytől elrugaszkodott, "eszményi" miliőt ábrázol. A dán festészetben hagyomány, hogy a tájat egyszerre festik meg a maga valóságában és szimbólumként is, és a királynő művészete is ebbe az irányzatba illeszkedik - állapította meg a kínai hírügynökség.

II. Margit, aki felmérések szerint Európa legnépszerűbb uralkodója, nem szentel sok időt a festésnek, de amit igen, azt százszázalékosan, olyankor semmi más nem számít. Hetente egy-egy délutánt szentel a festegetésnek; szerencsésnek tartja magát, hogy olyasmit csinálhat, amit szeret, és megtiszteltetésnek veszi, ha kiállítják műveit.

"Az életem nem a festésről szól, de nagyon fontos nekem, és szerencsés vagyok, hogy időt áldozhatok rá" - mondta egy exkluzív interjúban, amelyet a Reuters hírügynökségnek adott a kiállítás szombati megnyitója előtt. Főleg a szeptembertől májusig tartó időszakban alkot, amikor Koppenhágában tartózkodik; nyáron ritkábban festeget, olyankor inkább csak vázlatokat készít a szabadban.

 II. Margit nem nevezett meg olyan festőt, akitől ihletet merítene, de elmondta, hogy mindig is csodálta a dán aranykor, a 19. század elejének nagy festőit.

Christian Gether múzeumigazgató elmondta a sajtónak, hogy semmiféle nyomás nem nehezedett intézményére a tárlat megrendezése érdekében, a múzeumban való bemutatkozási lehetőséget II. Margit "kizárólag művészi teljesítményével érdemelte ki", bár azt azért elismerte, a látogatók számát tekintve némi többletvonzerőt remélnek attól a körülménytől, hogy az alkotó az ország uralkodója.

Az igazgató szerint a királynő "nagyon tehetséges művész; világos, drámai és jól megfogalmazott festői nyelvezettel rendelkezik, amelyet a létezés ábrázolására" használ. Gether rámutatott, hogy az uralkodó munkássága az utóbbi időben "elvontabb, expresszionistább" lett; 2005 és 2011 között készült művein kövek, tetemek és hátborzongató, kifejező csontok láthatók, pirosra és kékre festve, fakó háttérrel.

"A legújabb festményeken koponyákat és csontvázakat látunk. Ezek a művek az élet végességének barokk szimbólumai, amelyek azt üzenik, hogy fel kell készülnünk, miszerint az élet egyszer véget ér, és éppen ezért nagyon intenzív életet kell élnünk" - értelmezte a képeket az Arken múzeum igazgatója.

Megjegyezte, hogy Dánia a világ egyetlen olyan országa, amelynek királynője festőművész is egyben. A dán királynő élete végéig szeretne festeni.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5