Egészséges lehet a rendszeres sörfogyasztás

Címkék: egészség, sör

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nem növeszt sörhasat, egészségre gyakorolt pozitív hatása egyértelmű, ráadásul nyugtatóként, altatóként is használható. Tévhitek és tények a sörről.

A sör, ha mértékkel isszuk, lecsillapítja az indulatot, felvidítja a lelket, és elősegíti az egészséget, mondta Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke. Hogy ez mennyire igaz, a modern kutatási eredmények is bizonyítják.


A folyékony kenyér


A középkori szerzetesek folyékony kenyér néven emlegették azt a tápláló italt, amellyel a böjti időszakot igyekeztek könnyebben elviselhetővé és minden bizonnyal vidámabbá tenni. A kolostori szabályzat szerint ugyanis semmiféle folyadék fogyasztása nem jelentette a böjt megtörését, így aztán a barátok büntetlenül pótolhatták az energiaveszteséget saját erjesztésű árpa- vagy malátasöreikkel.

Mitől nő a sörhas?

A sör bizony növeli az étvágyat, ezért is szolgálják fel egyre több helyen aperitifként. Ráadásul néhány pohár után az önkontrollunk sem működik már tökéletesen, vagyis könnyen megeshet, hogy jóval többet eszünk, mint amennyire valójában szükségünk volna.

A sörpártiak azzal védekeznek, hogy a sör egyáltalán nem tartalmaz zsírt, ami lerakódhatna a szervezetünkben. Logikus felvetés, de csak féligazság. Az anyagcsere során az alkoholt is elégetjük, a szervezetünk pedig minden felesleges energiát előbb-utóbb zsírrá alakít.


Ettől nem nő sörhas

Ugyanakkor egy londoni kutatócsoport nemrégiben 25 és 64 év közötti cseh férfiak és nők bevonásával végzett vizsgálatot sörhas ügyben. 891 férfi és 1098 nő adatait vizsgálták meg, akiknek egy része élete során egyáltalán nem fogyasztott alkoholt, vagy kizárólag csak sört ivott. A sörivók heti átlaga a férfiak esetében 3,1 liter, a nők esetében 0,3 liter volt.

A kutatók a vizsgálatban részt vevő személyek csípő- és derékkörfogatának egymáshoz való viszonyát, valamint testtömegindexét jegyezték fel. Ez utóbbit a testsúlyból és a testmagasságból számítják ki, ebből következtetnek a test zsírtartalmára. Ezeket az adatokat vetették össze a mindenkori sörfogyasztással.

Az eredmény mindkét nem esetében egyértelmű. A férfiaknál semmiféle összefüggés nem mutatható ki a sörfogyasztás és a testtömegindex között. A nőknél még ennél is meglepőbb a végkövetkeztetés: azok a hölgyek, akik mérsékelt sörfogyasztók, átlagosan valamivel vékonyabbak absztinens nőtársaiknál.

A táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósokat nem lepte meg a londoni kísérlet eredménye.  A víz és a tea után a sör tartalmazza a legkevesebb kalóriát, úgyhogy pusztán ettől senki sem növeszt pocakot. Viszont a sörivók általában társasági lények, szívesen jönnek össze a barátaikkal vagy járnak vendégségbe. Aki pedig sokat jön-megy, előbb-utóbb megéhezik.  Vagyis a sör teljesen ártatlan a dologban, ami pedig a sörhasat illeti, hát az egészen egyszerűen nem létezik.

Egy pillantás a kalóriatáblázatra

Két deciliter sör 76 kalóriát tartalmaz, vagyis kevesebbet, mint mondjuk az almalé (96 kcal). A tej is jóval táplálóbb a maga 136 kalóriájával, a vörösborról nem is beszélve, amelyben pontosan kétszer annyi az energia, mint a sörben. De ha szilárd élelmiszerekkel vetjük össze a sör energiatartalmát, még világosabban kitűnik az ital már-már diétás jellege: egyetlen szelet vajas-mortadellás rozskenyér több mint négyszer annyi kalóriát tartalmaz, mint egy pohár sör.  


Úgy tűnik, a szerzetesek tévedtek annak idején. Ha a sör átsegítette is őket a böjti időszak nehézségein, zsírpárnákat nem a folyékony kenyértől növesztettek.

Egészséges életöröm

Tény és való, hogy a sör rendkívül sokféle jótékony hatású összetevőt tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne B-vitaminokat vagy olyan értékes polifenolokat, amelyek kizárólag a komlóban fordulnak elő, és amelyek komoly szerepet játszanak az érrendszeri betegségek, a csontritkulás, sőt a rákbetegségek megelőzésében. Egyes kutatócsoportok ma már olyan sörkészítési eljárásokon törik a fejüket, amelyek során a lehető legtöbb pozitív hatású anyag marad a gabonából erjesztett italban.

Deluxe.hu
A pilseni sör habja

A komló tehát nemcsak a sör ízéért, hanem ezeknek az értékes anyagoknak a kialakulásáért is felelős. Ezzel pedig két legyet üt egy csapásra: nemcsak az egészségünket védi, de a sör eltarthatóságát is növeli. A vizsgálatok kimutatták, hogy a sör eltarthatóságával egyenes arányban nő az egészségre gyakorolt jótékony hatása is. Vagy fordítva: minél rövidebb életű egy sör, annál kevesebb egészségvédő összetevőt tartalmaz.

A komló és a viszonylag alacsony alkoholtartalom kölcsönhatásának köszönhetően a sör nyugtató hatású, és jól alkalmazható álmatlanság ellen.
Míg a bor- vagy pezsgőfogyasztás élénkít, addig a komló megnyugtatja az idegeket és ellazítja az izmokat. Hosszan tartó, nyugodt, mély alvást biztosít.

Altató sörből és mézből

Melegítsünk fel három deci sört (mindegy, milyen fajtát), és adjunk hozzá egy teáskanálnyi mézet. A keveréket azon melegében hajtsuk fel, közvetlenül lefekvés előtt.

További lehetőség a komlópárna, amit Angliában a mai napig alkalmaznak. A szárított komlót párnahuzatba töltik, akár némi levendula hozzáadásával. Ezen az illatos párnán garantáltan nyugodalmas éjszakánk lesz, kellemes álmokkal kísérve. Arra azonban ügyeljünk, hogy a komló néhány hónap után elhasználódik, kellemetlen szagúvá válik, úgyhogy a párnánkat friss növénnyel kell feltöltenünk.

Mint minden orvosság esetében, itt is csupán a mennyiség dönti el, hogy pozitív vagy negatív hatást érünk-e el. A mértéktelen alkoholfogyasztás, még ha sörről van is szó, nyugtalanságot, álmatlanságot, és egyéb testi-lelki problémákat okozhat. Aki azzal érvel, hogy minden áldott este szüksége van némi sörre ahhoz, hogy jól aludjon, nagy valószínűséggel már át is lépte azt a határt, amit optimális alkoholfogyasztásnak nevezünk.

 

 

 

12 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

sörspecialista.hu | 2010. október 29., péntek 13:20:05

amivel nem teljesen értek egyet: "a sör eltarthatóságával egyenes arányban nő az egészségre gyakorolt jótékony hatása is" itt óriási a különbség a pasztőrözött és nem pasztőrözött sörök között. a komló és az alkohol önmagában is tartósít, de az a sör amit azonnali kimérésre termelnek, ugyanolyan egészséges lehet, mint a pasztőrözött változat. nem is beszélve a szűretlen változatáról, hiszen ott még élesztő is marad benne

Parázó | 2010. augusztus 31., kedd 17:31:29

Aki nem szereti a sört nyugodtan szokjon rá!Tisztítsa a vesét és növeli a férfiasságot! (már mint nem a hosszát)

Spice | 2010. augusztus 25., szerda 10:56:25

@ Szász Gyula Abban azért egyet lehet érteni, hogy a sör a legegészségesebb alkoholos ital. Mértékkel (ahogy a bor is) és minőségi sör esetében (nem 89 Ft-os Tesco sör) semmi kárt nem okoz. De aki napi szinten liter számra vedeli és zabál mellé, nassol, bagózik, mozgás nélkül, az más kérdés.

Spice | 2010. augusztus 25., szerda 10:48:24

@Bambuci 3 hét alatt pókhas? Én évek óta iszom sört és semmi hasam nincs. Persze napi rendszerességgel mozgok, sportolok. Lehet, hogy neked ennek a hiánya volt a bibi... :) De 3 hét alatt napi egy pohár sörtől azért kétlem, hogy hasad lett ;) Összesen 5 litert ittál meg!!

Fekete György | 2010. augusztus 25., szerda 10:08:54

A cikk érdekes, de van benne egy helytelen félmondat:"szervezetünk pedig minden felesleges energiát előbb-utóbb zsírrá alakít." Ez nem így működik!

Spice | 2010. augusztus 25., szerda 09:04:08

Szűretlen német (Bajor) világos búza a tuti nálam. A magyar sörök tényleg kiábrándítóak, kukorica gríz meg antioxidáns , meg ki tudja mi van bennük, max. Drehert szoktam venni :) "Melegítsünk fel három deci sört" Használjuk inkább a deciliter megnevezést, mert a deci önmagában nem űrmérték.

Bambuci | 2010. augusztus 25., szerda 08:47:43

Volt időszak amikor minden este megittam egy pohár sört (250 ml) enni nem ettem(!), azt nem tudom híztam-e de valószínűsítem, három hét alatt olyan pókhasam nőt h alig fértem bele a ruhadarabjaimba.

Szász Gyula | 2010. augusztus 25., szerda 08:09:20

Mint oly sok kutatás esetében, itt sem tudták helyesen kiértékelni a kapott adatokat és tévkövetkeztetésre jutottak. A sör egy alapvetően savasító itóka, így katalizátorként járul hozzá a sörhashoz. Ugyanígy a csontritkuláshoz és a keringési betegségekhez is. A kalóriáknak pedig közük sincs az elhízáshoz. Az ilyen tévelméletek elhivésében Amerika vezet, ahol kifejezetten zsírmentes vizet (Fat-free water, érdemes rákeresni a google-ban!!) tudnak eladni a kalóriákkal megijesztett félrevezetett tömegeknek. Szóval látom, jól dolgozik a söripari lobbi, de úgy gondolom, aki szereti az már eddig is talált bőséges igazolást a sörfogyasztásra, nem kellene még egy kutatócsoport téveszméit is belekombinálni! :)

Soproni | 2010. augusztus 24., kedd 22:45:14

Húúúú de megszomjaztam!

peripetia | 2010. augusztus 24., kedd 18:00:43

A magyar löttysöröktől nem hogy megnyugszom, hanem felidegesítem magam.


1 2

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5