DNS-teszttel vadásznak a versenylovakra

Címkék: DNS, versenyló, teszt

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Svéd kutatók olyan genetikai változatot azonosítottak, amely befolyásolja a lovak jármódját. A szabadalmaztatott DNS-teszt csütörtöktől érhető el.

A teszt lehetővé teszi, hogy a lovat vásárlók azokat az állatokat válasszák ki, amelyeknek nagyobb esélyük van rá, hogy ügetőversenyekre alkalmasabb ló váljék belőlük - közölték a kutatók, akiknek a tanulmánya a Nature tudományos magazin legfrissebb számában jelent meg.

A szóban forgó génváltozatra az izlandi lónak nevezett fajtánál bukkantak rá. Ez a fajta a vikingek által Izlandra vitt lovak leszármazottja; közismerten szívós és kitartó, könnyedén halad bármiféle terepen. Egyik jellegzetes mozgásformája a poroszkálás, amelynél az egyoldali lábakat egyszerre viszi előre a ló. Ez a járásmód más fajtáknál is előfordul, de nem gyakori.

iStock

Az Uppsalai Egyetem és a Svéd Agrártudományi Egyetem munkatársai Leif Andersson vezetésével 70 ló genetikai állományát hasonlították össze, amelyek közül 40 tud poroszkálni, 30 ellenben nem. Mint kiderült, a poroszkálásra és ügetésre is képes lovak genetikai kódja egyetlen betűben tért el a többi ló kódjától, ez azonban egy kulcsfontosságú génben található, amelynek jele DMRT3.

A DMRT3 olyan fehérje termelődését kódolja, amely a gerincvelő idegsejtjei számára szükséges, és Andersson szerint a gerincesek lábmozgásának koordinálásában alapvetően fontos. A kutatók azt is megállapították, hogy ez a mutáció gyakran fordul elő az ügetőkocsi-versenyekre használt lófajtáknál.

Az ügetőlovak az ellentétes oldali lábaikat viszik előre egyszerre, az ügetőversenyekről ki is zárják azt a lovat, amely galoppozni kezd. "Úgy gondoljuk, hogy ez a génmutáció megakadályozza a vágtába való átmenetet" - magyarázta Andersson. Mint hozzátette, a génváltozat elterjedt az amerikai ügetőlónak nevezett fajtánál, de jóval ritkábban fordul elő a francia ügetőlónál, amely arról ismert, hogy időnként gondjai vannak az előírt jármód megtartásával.

A kutatócsoport szabadalmaztatta felfedezését, és mostantól az arra engedéllyel rendelkező laboratóriumok vállalják az ügetőlovak genomjának tesztelését a DMRT3 változatra.

Andersson véleménye szerint a későbbiekben más génváltozatokra is rábukkanhatnak, amelyek befolyásolják a lovak járását, de a poroszkáló és ügető lovak esetében a DMRT3 mutációja egyértelműen hatalmas jelentőségű.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5