Diana hercegnő legendás éjkék ruhájának története

Címkék: Diana, hercegnő, ruha, estélyi

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bejárta nyáron a világot a hír, amely szerint rekordösszegnek számító 510 ezer fontért (169 millió forint) kelt el egy floridai árverésen Diana hercegnő híres éjkék nagyestélyije. A minap napvilágot látott információk szerint azonban a selyembársony toalettet nem, hogy nem adták el, de még a tulajdonjogáról is heves viták folynak.

A néhai walesi hercegnő ebben az éjkék nagyestélyiben kápráztatta el először az amerikai közönséget, amikor 1985-ben John Travolta színésszel táncolt a Ronald Reagan elnök és felesége, Nancy által adott vacsorán a Fehér Házban. A selyembársony ruhaköltemény egy csapásra a hercegnői gardrób egyik legékesebb darabja lett.

A híres estélyi most ismét a figyelem központjába került. A Waddington's aukciósház júniusi árverése óta zajló jogi hercehurcák és a ruha tulajdonjogáról szóló csatározások közepette a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív brit lap ugyanis bebizonyította, hogy az éjkék felöltőt valójában nem árverezték el, mint, ahogy azt a másik kilenc ruhát sem, amelyek egykor mind a hercegnő gardróbjában lógtak és állítólag kicsivel több mint kétmillió fontért (662 millió forint) keltek el a nyári aukción.

A Victor Edelstein által tervezett éjkék ruha és tizenhárom másik estélyi még Diana unszolására kerültek először egy jótékonysági érverésre 1997-ben New Yorkban. Az egyedülálló gyűjteményt a floridai Tampában élő Maureen Dunkel vásárolta meg 420 ezer fontért (139 millió forint). Alig két hónappal Diana Párizsban bekövetkezett halála után az asszony világkörüli turnéra indult a gyűjteménnyel és a bevételeket az általa életre hívott Nép hercegnője jótékonysági alapítvány támogatására fordította. A ruhákat több amerikai, kanadai és új-zélandi városban is kiállították, majd tíz éven át a londoni Kensington-palotában voltak, ahol Diana élt, miután elvált Károly hercegtől.


Most akkor kié a ruha?

Dunkelnek azonban idővel anyagi nehézségei támadtak. Másfél millió fonttal (496 millió forint) tartozott különböző hitelezőknek, és ezen belül egymillió font kölcsönt vett fel a ruhákat ajánlva biztosítékként. A Waddington's nyári bejelentése szerint az árverés estéjén a híres "Travolta" ruha is gazdát cserélt, a valóságban azonban a ruhát nem adták el. Mint utóbb az aukciósház elismerte a júniusi árverésen csupán három, majd nem sokkal később még egy toalettet sikerült értékesíteniük, ezzel 250 ezer fontra (83 millió forint) emelve a befolyó összeget.

"Dunkel egyáltalán nem akart megválni a ruháktól. Ezeknek köszönhetően került be a tampai elit körökbe, ahol mindenki úgy ismerte, mint a hölgy, aki megvásárolta Diana ruháit" - mondta Peter Bennett építési vállalkozó, akinek 170 ezer fonttal (56 millió forint) tartozik az asszony, és aki azt remélte, hogy a ruhák értékesítéséből befolyt összegből Dunkel kiegyenlíti tartozását.

"Ha nem lett volna megkötve a kezünk a kezdő licitet illetően, akkor sokkal jobban ment volna az aukció. A nap végére azonban Dunkel már egyáltalán nem akart megválni a ruháktól. Arról pedig nincsen tudomásunk, hogy kinek a tulajdonában voltak a ruhák, amelyeket nem adtunk el" - mondta a Waddington's illetékese. A ruhák tulajdonjogáról jelenleg is éles vita folyik. Maureen Dunkel valószínűleg további jogi lépéseknek néz elébe. Az aukciós házat pedig "hamis" eladással vádolják.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5