1300 milliárd forintot kell visszafizetnie a banki alkalmazottnak

Címkék: bank, csaló, per

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Három év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden a párizsi büntetőbíróság azt a brókert, akit a Société Générale francia bank 2008-as 4,82 milliárd eurós rekordveszteségéért felelősnek tart. Jérome Kervielnek a teljes összeget vissza kell fizetnie a pénzintézetnek.

A bíróság mindhárom vádpontban - a hivatali visszaélés, a hamisítás, valamint a jogtalan számítógépes ténykedés bűntettében - bűnösnek találta a brókert.

A szigorú ítéletet Dominique Pauthe bíró azzal indokolta, hogy a védelem által bemutatott dokumentumokból nem vonható le az a következtetés - a vádlott állításával ellentétben -, hogy felettesei tudtak a nem engedélyezett tranzakciókról.

Kerviel "túllépte munkaköre kereteit, amikor a bank tudta nélkül spekulatív tranzakciókat kezdeményezett, gigantikus méretekben" - hangsúlyozta a bíróság.

dailymail.co.uk
Jérome Kerviel (középen) nem örült az ítéletnek

Kerviel ügyvédje azonnal jelezte: védence fellebbez a "képtelen és teljes ésszerűtlen" ítélet ellen. Olivier Metzner értelmezésében a bíróság szerint a bank nem felelős azért a "kreatúráért, akit maga hozott létre", és egyedül Kervielt tartja felelősnek a túlkapásokért és a bankrendszer válságaiért. "Az ítélet azt mondta ki, hogy egy rendszer felelőtlenségért egy ember felelőssé tehető" - tette hozzá az ügyvéd.  

A Société Générale-nál nyolc évig dolgozó, jelenleg 33 éves egykori alkusz 2005 végétől fiktív kliensszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, vagyis azonnali vételi és határidős eladási ügyletek láncolatát kötötte, arra játszva, hogy a piacok majd emelkedni fognak - ám a nemzetközi tőzsdemutatók 2008 januárjában meredeken zuhantak.

A bank azt állítja: 2008. januárban észlelte, hogy Kerviel körülbelül 50 milliárd euró értékben épített fel csalárd pozíciókat, ezeket a Société Générale-nak sikerült likvidálnia, vagyis a sokmillió kontraktust eladták, és végül 4,82 milliárd eurónyi veszteség maradt.

A bróker a perben elismerte, hogy elvesztette realitásérzékét, és két éven át teljesen egyedül kalandor és spekulatív módon csalárd pozíciókat épített fel és ezeket elrejtette, azaz fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat összesen 50 milliárd euró értékben, de azt állította: felettesei szemet hunytak a tevékenysége felett, sőt még nagyobb kockázatvállalásokra biztatták, amikor elkezdett pénzt termelni.

A bank biztonsági rendszere többször is riasztotta a megfelelő szinteket, Kervielt felettesei rendszeresen felelősségre vonták azért, mert túllépte az engedélyezett összegeket, de a brókernek minden esetben sikerült hamis dokumentumokkal igazolnia azt, hogy tevékenysége semmilyen kockázattal nem jár a bank számára.

Az ügyész - aki elismerte, hogy Kervielnek semmilyen személyes haszna nem származott a csalásból - négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetést kért a pénzügyi világ túlkapásainak szimbólumává vált alkusz ellen. Az ügyvéd felmentést kért a legtöbb vádpontban, csak jogtalan számítógépes ténykedés bűntettében ismerte el védence bűnösségét. A bíróság végül három év letöltendő és két év felfüggesztett elzárást szabott ki.

Jérome Kervielnek - aki jelenleg informatikai tanácsadóként havi 2300 eurót keres - a banknak okozott teljes veszteséget is vissza kell fizetnie kártérítés formájában. Amennyiben teljes fizetését a 4,82 milliárd euró megtérítésére fordítaná, 17 ezer év alatt tudná azt kifizetni.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5