Kincskeresés Zalában

Címkék: turizmus, Magyarország, rafting

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A GPS-készülékkel rendelkezők számára indul kincskereső bunkerturizmus Zala megyében, ahol a hidegháború időszakában megépített bunkerrendszer és a murai raftingolás új lehetőségeket ad a bakancsos turistáknak.

A kerkaszentkirályi székhelyű Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület nemrég 121 millió forintot nyert európai uniós forrásból, az önrésszel együtt így 140 millió forintos turisztikai fejlesztést indíthatnak el a horvát-szlovén-magyar hármashatár térségében. Mint Pál Zoltán, az egyesület elnöke kedden az MTI-nek elmondta, nyertes pályázatukkal a bakancsos turizmus feltételeit szeretnék javítani, a Mura magyar szakaszán megteremtik a raftingolás (vadvízi evezés), csónakázás lehetőségeit, a hidegháború idején kiépített bunkerrendszert pedig a GPS-készülékes kincskeresők számára akarják megnyitni.

geocaching.hu
A ládákat a bunkerekben rejtik el

Az 1950-es években az egykori jugoszláv határszakasz közelében mintegy 600 kilométer hosszan épült védelmi rendszert csak alig néhány éve kezdték el alaposabban megismerni a közelmúlt történelmével foglalkozó szakemberek. A hatalmas költséggel megépített magyar Maginot-vonalat soha nem használták, az enyhülés időszakától pusztulni is kezdett. Kutatását a budapesti Hadtörténeti Múzeum szakemberei kezdték el, a térségben konferenciát is szerveztek és kiadványt jelentettek meg a bunkerrendszerről.

Pál Zoltán azt mondta: úgy gondolták, hogy a rejtett történelmi emlékeket a turizmus számára is felfedezhetővé kellene tenni, ezért a már évek óta népszerű geocaching játékkal való összekapcsolására készítettek terveket. A játék lényege, hogy a világ számos pontján egy-egy apró műanyag doboz, más néven geoláda van elhelyezve, amelyet a GPS-készülékkel rendelkezők a megadott koordináták alapján találhatnak meg apró jutalom ellenében.

A Zala Zöld Szíve Egyesület vállalásai szerint Páka környékén négy bunkert és az azok környezetében lévő futóárkokat, valamint egy Lovásziban található egykori légópincét tesznek rendbe. Ezekben rejtik majd el a geoládákat, de az első bunkerek feltárása még csak a kezdeti lépéseket jelenti.

Az összesen 22 települést érintő nyertes pályázat további részleteiről az egyesületi elnök elmondta: a zalai határtérségben a bakancsos turisták számára a kéktúra és az olajbányászat emlékeit érintő "olajos túra" útvonalán kilátókat építenek, pihenőhelyeket alakítanak ki. Új szolgáltatásként a Murán csónakkikötőket és látogatóközpontot, Kerkaszentkirályon pedig raftingbázist hoznak létre.

Pál Zoltán azt reméli, hogy a szerződés aláírása után március-áprilisban megtörténhet az első kapavágás, és legkésőbb a jövő év elejétől már vendégeket fogadhatnak a Zala megye szívében létrehozandó új turisztikai attrakciók.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5