A legizgalmasabb új borok februárban

Címkék: bor, ajánló, újdonság

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A januári uborkaszezon után boros vonalon februárban kezd beindulni az élet. Ilyenkor még nem is annyira az új tételek, hanem a korábban már megismert borok új évjáratai kerülnek piacra. Külföldi és magyar borok közül válogattuk össze az újdonságokat, illetve a visszakóstolásra érdemes nedűket.

Palacios Remondo La Vendimia 2008

A riojai születésű Alvaro Palacios három pincészet felett diszponál, az egyik a spanyolországi Riojában, a másik Prioratban, a harmadik Bierzóban található.

Deluxe.hu
Ízig-vérig Rioja

A Herencia Remondo nevű birtok Rioja déli részén fekszik, üledékes-agyagos talaján jól érzik magukat a gondosan művelt, tíz évnél idősebb szőlőültetvények. Innen származik ennek a bornak az alapanyaga, amely két őshonos fajta (50 százalék tempranillo, 50 százalék garnacha) házasításából született.

Az alapanyag egy része szénsavas maceráción esett át. Ez a magyarázata a friss, piros gyümölcsös illatnak és íznek. A házasított tétel négy hónapig fahordóban érlelődött.

Illata ivásra ösztönöz, minden ízében vonzó, struktúrája barátságos tanninokból építkezik. Sűrű, rostos szerkezet, akár egy gyümölcslé. Savszerkezete finom és elegáns. Az ízléses címke mögött könnyed, vidám bor lakik. 2500 forintba kerül, ennyi pénzért ilyen tartalmas vörösbort ritkán találunk a polcokon.

Heimann Franciscus 2007

A leginkább figyelemre méltó újdonság a borpiacon. A szekszárdi Heimann pince elég gyakran rukkol elő valami újdonsággal, ez a bor eddigi "kísérleteik" csúcspontja.

Deluxe.hu
Szent Ferenc ihlette

Heimannék többek között a sagrantino fajtát is meghonosították Szekszárdon. Ez az olasz, Umbriában őshonos fajta alkotja a bor gerincét, egészen pontosan a kétharmadát. A maradék egyharmadot a cabernet franc tölti ki, amely ízeiben és szerkezetében egyaránt nagyon jól simul társához.

A Franciscus nevet azért kapta, mert ezzel a fajtával Heimannék Assisiben, Szent Ferenc szülővárosában találkoztak először. A sagrantinót annak idején a szerzeteshez érkező zarándokok hozták magukkal, és telepítették el Umbria-szerte.

A bor rendkívül gazdag. Sűrű szerkezet, intenzív fűszeres-gyümölcsös illat jellemzi. Struktúrájában még érződik a tannin ereje, amely a palackos érleléssel egyre jobban belesimul az összképbe. Már most is nagyon jól fogyasztható, de teljes szépségében valószínűleg fél éves pihentetés után fog megmutatkozni.

Perrin Réserve Cotes du Rhone 2007

Előző évjáratát nagyon szerettük, most kíváncsian várjuk, milyen a 2007-es. Előbb azonban nézzünk a kulisszák mögé, honnan is származik.

A Cotes du Rhone még nem Provance, de már nagyon mediterrán. A táj jellegzetes képéhez hozzátartozik az olajfa, a levendula, a forró levegő, a támaszték nélkül, bokorszerűen nevelt, girbegurba szőlőtőkék, amelyek alatt nem termőföldet, hanem öklömnyi kavicsokat találunk.

Az alapanyag nagy része a franciaországi Perrin család Grand Prébois-ban és Vinsobre-ban található saját ültetvényeiről származik, de felvásárolt tétel is került bele. Egyik fele acéltartályban, kisebb része fahordóban érlelődött, mintegy 12 hónapig.

Kizárólag helyi fajták alkotják, grenache, syrah, mourvedre és cinsault. Színe az előző évjárathoz képest talán világosabb, nem annyira sötétlila, inkább a sötét cseresznye fényes bőrére emlékeztet.

Illatában először a piros bogyós gyümölcsök jelentkeznek, az érett cseresznye, ribizli, meggy, aztán megjelennek a mediterrán fűszerek (kakukkfű, rozmaring, sőt mentalevél).

Íze visszafogott, tanninja egészen puha, savai kulturáltak. Finom, cizellált vörösbor, egy csepp egzotikummal minden kortyban. A 2006-oshoz képest nem okozott csalódást.

Planeta La Segreta 2008

A Planeta nagy múltú borászat Szicíliában, négyszáz év óta uralja a sziget borvilágát. Jelenleg a három testvér, Alessio, Francesca és Santi Planeta igazgatja a sziget különböző pontjain található négy pincészetet, amelyek együttesen közel négyszáz hektárt tesznek ki.

Deluxe.hu
Szicília legnagyobb borászata

Előző évjáratához képest ez most sokkal frissebb és üdébb bor. Továbbra is az őshonos és a nemzetközi és fajták házasításából áll (grecanico, chardonnay, viognier, fiano). A csavarzár arra figyelmeztet, hogy reduktív borral van dolgunk, amit a kirobbanó, friss, virágos-gyümölcsös illat megerősít.

A tavalyi túlérett, egzotikus gyümölcsöké és csekély savak helyett lényegesen vibrálóbb ez a tétel. Reduktivitása ellenére nem vékony bor, épp ellenkezőleg, kellemes, telt, olajos struktúrával rendelkezik. Utóízébe cseppnyi édesség vegyül.

Légli Banyászó Olaszrizling 2008

A fehérborok között erre a tételre érdemes nagyon odafigyelni. A 2007-es évjárattal Légli Ottó magasra tette a lécet, a 2008-assal pedig még emelt rajta.

Deluxe.hu
A fajta etalonja

A stílus következetesen megvan, olajos, nagy test, tömör, de jól iható, ásványokban gazdag szerkezet. Illata most is a gyümölcsök, az ásványok és a fűszernövények harmonikus egységéből építkezik.

Az olaszrizling a kékfrankoshoz hasonlóan a múlt rendszerben lejáratott borok közé tartozott. Ma már sokan bebizonyították, hogy jobb sorsra érdemes fajta, amelyből olyan referencia értékű nagyágyúk készíthetők, mint a Banyászó.

Chiarli Brut Modén Blanc

Ez a különleges tétel már szerepelt egyszer az újdonságok között, de most az egyik polcon megint ráakadtunk. Újdonsága abban áll, hogy kék lambrusco szőlőből készül, mint vörös társai, csak rövidebb ideig áztatják a szőlő levét a héjon.

A végeredmény üde, gyümölcsös, száraz, fehér habzóbor, amely felveszi a versenyt a műfajt uraló proseccóval. Aperitifnek ajánljuk leginkább.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5