A világ legszebb pincészetei

Címkék: bor, turizmus, pincészet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A borvidékek turisztikai feltérképezése, a jó nevű pincék meglátogatása nemcsak a megrögzött borrajongók számára jelenthet nagyszerű kikapcsolódást. Ezúttal öt pincészetet ajánlunk a világ különböző bortájairól, amelyek nemcsak boraikkal vonzzák a látogatókat, hanem igen magas szintű szolgáltatásokkal is.

Aki szereti a szép tájakat, és szívesen köti össze a kirándulást egy nem mindennapi gasztronómiai élménnyel, a legszebb hazai vagy külföldi borászatokat ajánljuk.

Castello Banfi

A világhírű toszkán pincészet központja a Sienai-domság által határolt Montalcinóban található, amely már önmagában is megér egy kirándulást. A borászatot 1978-ban alapította Harry és John Mariani, akik New-York-i olaszokként  lambruscót importáltak az USA-ba, amivel akkora vagyonra tettek szert, hogy a haszonból 3000 hektárnyi területet vásárolhattak Montalcino környékén.


850 hektáron terem a szőlő

Ebből mintegy 850 hektáron terem szőlő, 250-400 méter tengerszint feletti magasságban. A különféle szőlőfajtákat más és más magasságba ültetik, attól függően, melyik hol produkálja a lehető legoptimálisabb minőséget.

A legfontosabb fajták: brunello, avagy sangiovese (150 hektár), chardonnay (95 hektár), cabernet sauvignon (143 hektár), montepulciano, moscato, pinot grigio, pinot nero, sauvignon blanc (42 hektár), sémillon és syrah.

A pincészet központja egy gyönyörű kastély, amelyben két étterem is működik. A háromfogásos, borokkal kísért kóstolómenü 50 euróba (13 400 forintba) kerül, az ötfogásosért 68 eurót kérnek. Az éttermek mellett vinotéka és balsameria is várja az érdeklődőket, ez utóbbiban készítik és érlelik a birtok nemes balzsameceteit.

A világ egyik legkorszerűbbnek tartott high-tech pincészete Montalcino mellett, Sant´Angelo Scaliban található. Itt zajlik a borkészítés valamennyi művelete a szőlő préselésétől az érlelésen át a számítógép vezérelte palackozásig. Évente 14 millió palackot gyártanak az alap boroktól az olyan DOCG-kategóriás termékekig, mint a Barolo, a Brachetto d’Acqui vagy a Brunello di Montalcino.

Chateau Lafite

Ha a bordeaux-i borvidéken rangsorolnák a településeket, mindenképpen Pauillac kerülne ki győztesen, mégpedig három világhírű borászatának, a Chateau Lafite-nak, a Latournak és a Mouton-Rothschildnak köszönhetően.

A Lafite 100 hektár szőlőterülettel rendelkezik, ami Médocban igen nagynak számít. Ültetvényei főként a kastély körül terpeszkednek, amely a 16. századból származik, és amely ma is a Rothschildok lakhelyéül szolgál (a bankárdinasztia francia ágáról van szó).

A kastély pincéiben régi évjáratokból álló gyűjtemény található, a legidősebb itt őrzött palack 1797-ből való, ez volt egyébként a chateau első évjárata. A pincészet ma körülbelül 1000 palackot állít elő évente, és Bordeaux-ban mindenki elismeri, hogy a Lafite a legelegánsabb nedűk egyike, amit valaha is szőlőből préseltek.

O. Fournier

Argentína ma már a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa, pedig húsz évvel ezelőtt még alig figyeltek rá a borszakértők. Nagy mennyiségben közepes minőségű borokat készítettek, és sokáig az volt a legnagyobb büszkeségük, hogy egy argentin pincészet tudhatta magáénak a világ legnagyobb hordóját.

Az O. Fournier Argentína borfővárosában, Mendozában működik, 50 percnyire a chilei fővárostól és 15 kilométerre az Andok vonulataitól. A hipermodern borászat leginkább egy űrhajóra emlékeztet, amely a sivatag közepén landolt. Naponta 9-től 18 óráig nyitva áll a látogatók előtt, ha igényt tartunk rá, angol, spanyol és olasz nyelvű idegenvezetésben is részünk lehet.


Lélegzetelállító környezet

Hét összkomfortos kis házikó várja azokat, akik több napot is szívesen itt töltenének, 2006 óta pedig a pincészet saját éttermet nyitott, amelyben helyi alapanyagokból készült argentin és mediterrán ínyencségeket kóstolhatunk. A szezonálisan változó fogásokhoz természetesen érdemes a pincészet rendkívül gyümölcsös borait kortyolgatni.

Leeuwin Estate

Ugorjunk egy nagyot, és nézzünk körül a nyugat-ausztráliai Leeuwin Estate birtokon, ahová borrajongók ezrei zarándokolnak el évről évre, hogy egy pillantást vethessenek a világhírű dűlőkre. A gondosan karbantartott ültetvényeken ötféle szőlő terem: chardonnay, riesling, sauvignon blanc, pinot noir és cabernet sauvignon.


Modern pincészetben dolgozzák fel

A szőlőt a déli félteke talán legmodernebb pincészetében dolgozzák fel. A méltán nemzetközi hírű borászat termékei első osztályúak és egyediek, mint ahogy a pincészethez tartozó étterem kínálata is magas szintű. Nemcsak ebédre vagy vacsorára érdemes ide betérnünk, hanem főzőtanfolyamokra, borkóstolókra vagy koncertekre is.

Mindemellett a városban (Margaret River) rangos művészeti galéria működik, amely több mint 100, igen neves ausztrál művész alkotásait mutatja be. És ha mindez még nem elég, Leeuwin Estate-ben egész évben híres előadók szabadtéri koncertjeivel várják a látogatókat.

Mondavi

A Mondavi esetében egy családi vita szolgált a sikertörténet kiindulópontjául: miután az idősebb fivér, Peter örökölte a családi vállalkozást, Robert Mondavi gondolt egyet, és 1966-ban létrehozta saját borászatát, a Robert Mondavi Winery-t Oakville-ben, Kaliforniában. Ez volt az első új borászat Napa Valley-ban az alkoholtilalom óta.

Ma Robert Mondavi az amerikai, elsősorban is a kaliforniai borszakma ikonjának számít. Ő adja el a legtöbb bort az egész borvidéken, de ma már számos birtokkal rendelkezik Chilében, Franciaországban és Olaszországban is.

A vállalkozás szíve azonban még mindig a Napa-völgyben dobog, azon a vidéken, amely néhány évtized alatt a világ egyik leglátványosabb bortermő helyévé vált. Ezt nagyrészt Robert Mondavinak köszönheti, hogy a vidék, amelynek lakói korábban dió- és szilvatermesztésből éldegéltek.

Bár a családi vállalkozás nemzetközi konszernné alakult, a Mondavik nem feledkeztek meg gyökereikről: még mindig a régi borkészítő iskola követőinek tartják magukat.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5