A legfinomabb pezsgők szilveszterre

Címkék: szilveszter, pezsgő, champagne

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A szilveszter elképzelhetetlen pezsgő nélkül. Utánanéztünk, milyen buborékos itallal érdemes koccintani az idén.

A champagne még mindig az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező ital. A jómód, az elegancia és az ízlés szinonimája.

Deluxe.hu
Megkóstoltuk a legjobbakat

A nagy múlttal és még nagyobb kultusszal rendelkező ital bölcsőjét két, egymással szomszédos francia városban találjuk. Az egyik Reims, ahol a legtöbb neves pezsgőház található, a másik Epernay. A borvidéken több mint harmincezer hektáron termelik az alapbornak valót a három meghatározó szőlőfajtából, a chardonnay-ból, a pinot noirból és a pinot meunierből. A klimatikus és talajviszonyok ideálisak mindhárom fajta számára: hűvös tengeri áramlatok és mészben gazdag sovány talaj a jó champagne alapja.

A champagne készítése

Az alapbort palackozzák, minden palackba töltenek egy kis "liqueur de tirage-t", magyarul tirázslikőrt. A tirázslikőr kevés borban oldott nád- vagy répacukor és speciális pezsgőélesztő keveréke. A palackot ekkor söröskupakra emlékeztető ideiglenes dugóval lezárják, és vízszintesen elfektetik.

Az elkövetkező két hónapban az élesztő a palackokban alkohollá alakítja a hozzáadott cukrot. Az alkoholos erjedés természetes melléktermékeként szénsav keletkezik, ezért habzik a pezsgő.


Az érlelési idő elteltével az üvegben az elhalt élesztőgombákból álló seprő feleslegessé válik, amit az üveg nyaka felé bizonyos idő alatt leráznak. A művelet hat hétig is eltarthat. Ezután a seprőt speciális eljárással eltávolítják, a "hiányt" kevés érett borból és folyékony cukor keverékéből álló úgynevezett expedíciós likőrrel feltöltik. Ezt a mozzanatot dozírozásnak hívja a szaknyelv. A dozírozással alakítják ki cukortartalom szerinti kategóriákat.


Megkóstoltuk a legjobbakat

Az igazi champagne meglehetősen drága mulatság, nagyjából tízezer forint magasságában kezdődik egy-egy palack, az évjáratos pezsgők esetében a határ a csillagos ég.

Léteznek azonban olyan alternatívák, amelyek fele annyiba kerülnek, mint az eredeti pezsgő, az élmény viszont mit sem csorbul.

Ilyen idei kóstolónk legnagyobb meglepetése az első tokaji pezsgő. A fent említett tradicionális eljárással, palackban érlelt buborékos nedűt a tarcali Királyudvar pincészet készítette. A Királyudvart jelenlegi tulajdonosa, az amerikai-hongkongi üzletember, Anthony Hwang élesztette fel 1997-ben.

Deluxe.hu
Magyar pezsgő hagyományos eljárással

Az alapbor furmint és hárslevelű házasítása. Az első erjesztés természetes élesztőkkel, magyar tölgyfahordókban, a második erjedés palackban champagne-i élesztők segítségével ment végbe. A Királyudvar testvérbirtokának, az Huet vezetője, a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Noel Pinguet irányításával készült az első tokaji pezsgő.

A Henye-dűlő terméséből szüretelt pezsgőt halványsárga szín és kitöltéskor finom buborékképződés jellemzi. Elegáns illatában zöldalma és körte jegyek ismerhetők fel. Utóízében a gyümölcsöket élénk savak támogatják. Friss, csontszáraz pezsgő diszkrét habzással. Jól passzol hozzá a szusi és mindenféle tengeri herkentyű.

A Királyudvar pezsgője a maga hatezer forintos árával felér egy valódi champagne-nyal, amely minimum a duplájába kerül.

 

 

1.  A legfinomabb pezsgők szilveszterre
2.  Francia és eredeti tételek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5