A Goldman Sachs főnöke lett az év embere

Címkék: lista, díj, Wall Street, válság

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Lloyd Blankfeint, a Goldman Sachs bankcsoport elnök-vezérigazgatóját választotta az év emberévé a Financial Times. A tulajdonos szerint cége Isten munkáját vállalta magára, mivel lehetővé teszi, hogy az embereknek állásuk legyen.

A londoni gazdasági napilap csütörtöki indoklása szerint az 55 éves Blankfein - akinek felmenői Kelet-Európából vándoroltak ki Amerikába még az 1880-as években - avatott kézzel irányította  bankját a pénzügyi válság idején. A GS első embere helyesen jósolta meg azt is, hogy a globális befektetési bankok - kormányzati segítséggel - túl fogják élni a felfordulást, és a szabályozó hatóságok nem bontják le a szektort - áll a Financial Times elemzésében.

AFP
Rekorderedményt ért el a válságban

A hatóságok ugyan valóban nem intézkedtek rendeleti úton, azonban a klasszikus Wall Street-i befektetési bankok közül volt, amelyik tönkrement, másokat felvásároltak más, vegyes profilú bankcsoportok, és a maradék - közte a Goldman Sachs - saját kezdeményezésére visszaalakultak hagyományos bankholdinggá, és ezt a Fed jóváhagyta. Ezzel a különálló befektetési banki ágazat 75 év után megszűnt az Egyesült Államokban, jóllehet a tevékenység más keretek között természetesen fennmaradt.

Az amerikai pénzügyi kormányzat valóban jelentős állami tőkebefektetésekkel, részvényvásárlásokkal dobott mentőövet a bankoknak, egyebek közt a befektetési bankok felvásárlását is támogatva ezzel.

A lap szerint Blankfein vezetése alatt a Goldman Sachs nem csupán jobban navigált a pénzügyi válság viharában, mint a Wall Street többi cége, de egyenesen rekorderedményre számíthat, és összesen akár 23 milliárd dollárnyi prémiumot is szétoszthat csaknem 32 ezer alkalmazottja között.

A Financial Times felidézi: a Goldman Sachs vezetője nemrégiben azzal verte vissza az ágazatot érő bírálatokat, hogy kijelentette: a cég Isten munkáját végzi el.

Blankfein ezt a The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lapnak mondta a múlt hónapban. A GS vezetője kijelentette: nem elítélendő, hanem üdvözlendő fejlemény, hogy a nagybankok ismét jelentős haszonnal működnek, és képesek nagy összegű jutalmakat fizetni alkalmazottaiknak, mivel ez azt jelzi, hogy a világgazdaságban megindult a kilábalás.

Hozzátette: megérti, hogy az emberek dühösek amiatt, amit a bankárok műveltek, és tudja azt is, hogy ha például ő felvágná csuklóján az ereket, akkor sokan "üdvrivalgásban törnének ki", ám - mint a The Sunday Timesnak novemberben mondta - a bankrendszer nagyon fontos feladatokat lát el, hiszen hozzájárul a vállalatok növekedéséhez, azzal, hogy segít nekik tőkét felhajtani. A növekvő vállalatok vagyont teremtenek, és ez teszi lehetővé, hogy "az embereknek állásuk legyen".

Blankfein szerint ezzel a bankok tulajdonképpen "Isten munkáját" vállalják magukra, és társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak.

Ez utóbbi vélekedéssel mindazonáltal még a brit pénzügyi felügyelet (FSA) vezetője sem ért egyet. Lord Adair Turner néhány hete, a Prospect című brit közéleti magazinnak kijelentette: a citybeli bankok tevékenységének jelentős részéből a társadalom egészének semmilyen haszna nem származik.

A Goldman Sachs hatalmas súllyal van jelen a londoni Cityben is, és a londoni pénzügyi központ messze legnagyobb haszonnal működő befektetési bankja. Az 5500 londoni alkalmazott mindegyikére évente átlagosan 181 ezer font (55 millió forint) eredmény jutott 2000 és 2008 között.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

ricsirícs | 2009. december 29., kedd 09:40:08

Mindig csak ezek a pénzemberek

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5