Milyen borokat tegyünk az ünnepi asztalra?

Címkék: bor, ajánló, karácsony, ünnep

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Gasztronómiai kultúránk szemmel láthatóan fejlődik, ma minden lehetőség adott, hogy jóval tudatosabban tervezzük meg a karácsonyi menüt, mint korábban. Íme néhány tipp, milyen borok illenek a klasszikus ünnepi fogásokhoz. Következzenek a legjobb borok karácsonyra.

Ahogy azt már többször megfogalmaztuk, nehéz nagy általánosságban beszélni a bor-étel párosításokról, hiszen minden esetben konkrét fogáshoz keressük a megfelelő bort, vagy fordítva.

A különböző fűszerek, szószok, jus-k, mártások számtalan irányba vihetik el fantáziánkat, és messze felülírhatják az esetlegesen felállított szabályokat. De azért érdemes néhány alapelvet figyelembe vennünk.

A halászlé ideális borpárját a rozéban és a sillerben találhatjuk meg. Szóba jöhetnek egészen könnyű vörösborok is, mint például a kadarka vagy a kékfrankos. Mindkét esetben fontos, hogy olyan stílusú megfogalmazásukat válasszuk, amelyekben a tannin egyáltalán nem jut szóhoz, a fűszeresség és gyümölcsösség viszont annál beszédesebb.


Heimann Ideije jó választás lehet

Ezért aztán különösen jó választás lehet egy friss újbor, mint amilyen például a Heimann Idei 2009, amely portugieser és zweigelt gyümölcsös, zamatos, üdítő házasítása, amely a halászlé kötelező csípőssége mellett sem veszíti el vitalitását, ugyanakkor az étel zamatait sem bántja.

Ha siller, akkor még mindig Heimann, a Fuchsli. Zamatgazdagsága és finom savai avatják a dunai és a tiszai halászlevek megfellebbezhetetlen kísérőjévé.

Rozéban olyan széles a választék, hogy szinte lehetetlen mellényúlni. Ráadásul ezek a borok a még megfizethető 1000-1500 forintos kategóriába esnek, így az előétel ünnepi elővarázsolásához nem kell különösen mélyre nyúlnunk a pénztárcánkban.

Halak közül karácsonykor hagyományosan a harcsát favorizálják, leginkább paprikás formájában. Mivel a harcsa a zsírosabb "húsok" családjába tartozik, testesebb, alkoholban gazdagabb borokat is elbír. Mondanunk sem kell, a paprika miatt inkább a vörösborok illenek hozzá.

Itt még mindig a kadarkáé a főszerep. A borászok rengeteg energiát ölnek ennek a nagy múltú fajtának az újraélesztésébe, ez már a kicsit borsosabb árakon is meglátszik. A szekszárdi Sebestyén pince 2008-as kadarkája 2000 forint körül, ár-érték aránya még értékelhető határokon belül mozog. Nagyon koncentrált, a megszokottnál sötétebb színű és intenzívebb aromájú bort kapunk. Ha megtehetjük, a villányi Sauska pincészet kadarkáját is érdemes hadrendbe állítani. Teljesen elüt a megszokott képlettől, jóval sötétebb és sűrűbb, mint amit egy kadarkától általában elvárunk. Ez a bor azonban már közel 7000 forintba kerül.

Ha történetesen valamilyen száraz, fehér húsú, esetleg füstölt hal kerül az ünnepi asztalra, akkor érdemes fehérborban gondolkodni. Az olaszrizling általában eléggé "semleges" ahhoz, hogy az ilyen típusú halak mellett jól teljesítsen.


Sokszor a könnyebb fehérborok teljesítenek legjobban

Ilyen például a Jásdi-féle Csopaki Rizling, a Szeremley Rizling vagy a szintén badacsonyi Laposa pincészet rizlingjei. Ezek a borok 1000-2000 forint között mozognak, ugyanakkor elég eleganciával rendelkeznek ahhoz, hogy az ünnepi asztalon is megállják a helyüket. Persze ebből a fajtából is akad drágább portéka óriási testtel és sűrű, olajos mozgással a pohárban, intenzív fűszeres aromavilággal. Ilyen Légli Banyászó és Bussay Csörnyeföldi Olaszrizlingje, mindkettő 2007-ből. Ezek már a 3-4000 forintos kategória tételei.

A töltött káposzta nemzeti ételnek számít. Alapja a savanyított káposztalevél, rizses, darált húsos töltelék pirospaprikával vagy az erdélyi változat szerint kaporral és egyéb zöldfűszerrel, mint például a csombor. Mivel a savanyú káposzta magasra teszi a savküszöböt, ezt élénk savú borral érdemes fogyasztani.

A paprikás változathoz jól illenek a sillerek és a könnyű, de kicsit savasabb kékfrankosok, zweigeltek vagy esetleg portugieserek. A zöldfűszeres verzió viszont fehérbort kíván, ez esetben ismét visszaköszönnek a már említett rizlingek. Fontos szempont, hogy a túl illatos fajták nem illenek a káposztához.

A pulyka azonban az illatosabb borokat is elbírja. Itt szóba jöhet egy Györgykovács Somlói Tramini, főleg ha a hús párolt gyümölcsökkel van körülvéve vagy egy Sauska Chardonnay, amely telt vajas ízeivel mártások és szószok mellett dominál igazán.

A karácsonyi gasztronómia egyik alappillérének számít a sült kacsacomb lila káposztával. Általában könnyebb, tanninszegény vörösborokat szokás ajánlani mellé, mi azonban azt tapasztaltuk, hogy a tartalmasabb és érettebb, nagyobb borokat is elbírja. Mint például az egri Bolyki pincészet 2006-os Cabernet Franc-ját. Ez a fajta egyik etalonja, a borász majdnem beházasította, de addig-addig kóstolgatta, míg belátta, ezt a tételt önmagában kell lepalackoznia. Közel 3000 forintot kóstál, de van is benne hozzárendelhető tartalom: test, íz, tűz, fűszerek, finom tanninok, szelíd savak. A köménymagos lila káposzta sem volt képes elvenni belőle egy szemernyi ízt sem.

Akár a rozmaringos báránycombhoz is kipróbálhatjuk, noha ez a fajta hús a karcsúbb, burgundi stílusú vörösborok, vagyis a pinot noirok terepe. A pinot noir nagy becsben áll mind a termelők, mind a fogyasztók körében, bár az utóbbiaknak csupán vájt fülű rétege értékeli, egyelőre. Középáron 3500-4500 forint magasságában mozog egy palack. Olcsó verziója tulajdonképpen nem létezik, ha igen, akkor már kezdhetünk gyanakodni.

Deluxe.hu
A St. Andrea szortimentjében is érdemes keresgélni

Legszebb példányait szerintünk az egerszalóki St. Andrea vagy a soproni Luka pincészet szortimentjében keressük. A pinot noir bizonyos esetekben kiváltható a kadarkával.

A bejglihez mi nem javasolnánk bort, nézetünk szerint ugyanis a desszertbort azért hívják így, mert nem a sütemény mellé, hanem helyett is lehet fogyasztani. A tokaji aszú sokkal nemesebb, nem érdemes elrontani süteménnyel.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5