Akik milliárdokat kerestek zacskós levessel és csokival

Címkék: Egyesült Államok, család, gazdag, milliárdos

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A leggazdagabb egyesült államokbeli famíliák vagyonának megalapozói gyakran a semmiből küzdötték fel magukat. A Forbes alapján bemutatunk néhány milliárdos famíliát, akik kereskedelemből, csokoládéból és zacskós levesből gazdagodtak meg.

Walton család - 90 milliárd dollár

A listavezető családnak az 1992-ben elhunyt Sam Walton alapozta meg a milliárdjait. Az eredetileg oklahomai bolti eladóként dolgozó Walton 1945-ben nyitotta első kisboltját, és 1962-ben bátyjával alapította meg saját áruházláncát, a jelenleg 8000 áruházban 2,1 millió alkalmazottat foglalkoztató, hetente 200 millió vásárlót kiszolgáló Wal-Martot.

upeidisability.wordpress.com
Sam Walton a Wal-Mart alkalmazottakoz beszél

1985-re ő lett Amerika leggazdagabb embere, amikor meghalt, 23 milliárd dollárt hagyott a családjára. Azóta a família vagyona 90 milliárd dollárra nőtt.

Koch család - 40 milliárd dollár

Fred C. Koch egy olyan eljárást fejlesztett ki, amelyik a gázolajat üzemanyaggá alakítja. 1967-es halála után négy gyereke örökölte egyenlő arányban a családi céget, a Koch Industries-t. David és Charles Koch 1983-ban 1,1 milliárdért megvásárolta a másik két testvér részét, és egészen 2001-ig tartó maratoni örökösödési pereskedés következett. Ma a Koch Ind. az USA második legnagyobb magánvállalata, a családi vagyon pedig 40 milliárd dollárra rúg.

A Mars család - 35 milliárd dollár

A csokoládémágnások dinasztiáját Frank Mars, a Milky Way és a Snickers feltalálója alapította. A csokoládéguru annak idején anyjától tanulta meg a csokoládékészítés művészetét, az édességkészítést a família 1911 óta űzi hivatalosan. Az 1999-ben elhunyt csokoládémágnás cége megvásárolta a Wrigleys rágógumigyárat, és portfóliójába tartozik a Whiskas, a Pedigree és az Uncle Bens Rice is. Mars unokáinak vagyonát a Forbes 35 milliárd dollárra teszi.

Cargill/MacMillan család - 30 milliárd dollár

William Cargill gabonasilók építésével alapozta meg családja vagyonát. Veje, John MacMillan 1909-ben átvette a cég vezetését, a tevékenységi kört pedig állattenyésztéssel és takarmánytermesztéssel bővítette. A vállalat 88 százaléka ma is az örökösök kezében van, ők azonban nem foglalkoznak az üzlettel, eltekintve néhányuktól, akik tagjai a cég vezetői testületének. Ez érthető, hiszen a família vagyona 30 milliárd dollár.

Du Pont család - 15 milliárd dollár

A család története 1800-ig nyúlik vissza, amikor az akkori családfő, Pierre Samuel du Pont de Nemours a francia forradalom elől az Egyesült Államokba menekült. Fia, a vegyész Eleuthere Irenee lőporüzemet épített, amelynek forgalma az első világháborúban igencsak megnőtt. Mára az E.I. du Pont de Nemours & Company nevet viselő cégben a családnak már csak 15 százalékos a részesedése, az óriásvállalat 32 milliárd dollárt ér.

Dorrance család - 11,5 milliárd

A 20. század első felében élt John T. Dorrance vegyészmérnök kidolgozott egy eljárást, amivel költséghatékonyabb lett a zacskós leves előállítása. A családi vállalat, a Campbell Soup részvényeinek értéke a többszörösére nőtt a levesmágnás 1929-ben bekövetkezett halála óta, vagyonukat ma 11 és fél milliárdosra becsülik. 

 

 

 

7 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

MMR, Lendva, HallgatÓ | 2010. január 3., vasárnap 21:03:10

nos, én el. nem hallgatom tovább SORRY. inkább korán reggelente, tuGGYa. szép estét! ;-* http://farm3.static.flickr.com/2513/3704931479_05dd646c81.jpg

neHHéz szavak átugrása megtorpanással? ;-) | 2010. január 3., vasárnap 20:57:27

Eleuthere Irenee, az E.I. du Pont de Nemours & Company n

Don HallgatÓ | 2010. január 3., vasárnap 20:54:43

jut eszembe, elvolt már a 14 szállodába a feladott 3600 (vagy mennyi) HUF ellenében - a beugratós nyereményes honlap hotel-csekkel? ;-))) ___________________ ez a Jimmy se volt jó férj, aszt tarkón lőtte a zasszony. a csepeli kapitány(nő?) meg segített mosdatni a familiát... (olyan gazdag romafélék ezek a Jimmiék is, Csepel környéke...)

stresszeli az ilyen idióta, mint én? | 2010. január 3., vasárnap 20:50:09

örvendek, hogy kijavítja a bakijait! ;-* Wrigleys = csak ez lett "WrinGliz" de oda se neki! ;-) nos, el kéne húznom, és talán kevesebbet bakiz az idegen szavakkal-nevekkel akkor(?).

Don HallgatÓ | 2010. január 3., vasárnap 20:46:01

NEM "KOK" = Koch! ="KOH" "zenéR"? ;-)))) és nem MünKhen, az "Müntyhen" szerűen! a "Kok" meg a "MünKhen" az olyan török vendégmunkás beszéd, meg az oroszok beszélnek pl. úgy németül, a saját akcentusukat nem bírván levetni. ;-P

ejnye Csé! ;-) | 2010. január 3., vasárnap 20:40:38

pl. a T hangok előretolt nyelvvel kiejtése valami trendi lett? nem maradok, vár a 'pihi' - több nap (és éjjel), mint MöMöRö... ;-P (hamarosan én el...) ;-/

MMR, Lendva, HallgatÓ | 2010. január 3., vasárnap 20:36:23

éhes malacka mivel álmodik? sok-sok pénzmaggal? ;-P

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5