Nyers hal és fűszeres rum a francia szigeteken

Címkék: utazás, Franciaország, sziget, étel

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

(X)

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A francia tengerentúli területek gasztronómiája, csakúgy mint a lakosai, többféle gyökerekkel rendelkezik. Egymással kitűnő harmóniában egyesül a karibi, indiai, afrikai és persze a francia konyha. Lássuk, mit kóstolhatunk Martinique szigetén vagy a Francia Polinézia területére látogatva.

Az egzotikus ételek friss alapanyagokból készülnek: rengeteg hal, zöldségek, színes fűszerek. "Samoussas" (töltött táskák), tőkehal, bonbons-piment, fűszeres kreol előételek adnak megkapó ízelítőt a térség gasztronómiájából.

Zöldséges vagy tőkehalas "acras"-t, ízletes fasírtszerű sós fánkokat kóstolhatunk az Antillákon. Az előétel elmaradhatatlan kísérője egy pohár rumpuncs, amelyet az Antillákon és Réunion szigetén is készítenek. Jellegzetes kreol előétel a pálmasaláta, mely a pálmafa belsejének puha részéből készül.
 
France Guide
A konyha ünnepe a Guadeloupe-szigeteken

A Guadeloupe-szigetek lakosai számítanak a világ második legnagyobb halfogyasztóinak. Halleves,  kagyló, grillezett languszta adja az ízletes ételek alapjait. Az ínyencek magukba szívhatják a colombo fűszer csodás illatát, megkóstolhatják a "Julie" mangó édes húsát, ihatnak friss péyi cseresznyelevet, vagy élvezhetik az öreg rum aromáját.

Kihagyhatatlan ételek

Réunion szigetén vétek kihagyni a carit, amelyet az eredeti indiai curry ihletett. Ez egy igen pikáns, húsból vagy halból készült pörkölt, melyet nagy adag rizzsel és lencsével vagy borsóval tálalnak. Még fűszeresebb étel a rougail, ami szintén egy ragus pörkölthöz hasonlít - a legismertebb a rougail saucisses -, amelyet paprikából és paradicsomból készült fűszerrel készítenek.

France Guide
Citromlével és kókusztejjel pácolják a nyers halat

Francia Polinézia szigetein a nyers hal a közkedvelt. Frissen fogott halakból, tonhalból, rouget-ből vagy bonite szeletekből ehetünk citromlével és kókusztejjel. A tálalás előtt néhány perccel pácolják.

Rum, az Antillák specialitása

A cukornád, amelyből a rumot készítik, 1635-ben jelent meg először Martinique szigetén. A francia Antillákon a rum több egyszerű alkoholnál, igazi fogalom. A rum határozza meg számos desszert ízvilágát is, mint a "baba au rhum" (rumos piskótáét) vagy a flambírozott banánét.

Fogyasztják tisztán vagy koktélba keverve, mint a ti'punch, a planteur vagy a daiquiri. A szigetlakók szívesen megkínálják a látogatókat egy rhum arrangé-val. Alapja a növényi rum, amelybe különböző fűszereket, növényeket vagy gyümölcsöket áztatnak ízesítés gyanánt. Így tehát annyi fajta és ízű rum létezik, ahány amatőr rumkészítő.

Egyéb hasznos tudnivalót, nyereményjátékot, programot és receptet talál a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján: hu.franceguide.com.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is
Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5