80 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

Címkék: vitorás, Magyarország, évforduló, történelem

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az alapítása óta eltelt nyolcvan év során a Magyar Vitorlás Szövetség számtalan európai- és világversenyt rendezett. Az évforduló alkalmából tekintsük át a magyar vitorlás élet mérföldköveit, a lassan 150 éves első szervezett balatoni vitorlás megmozdulást, a hajógyártás beindulását és a legnagyobb vitorlázók sikereit.

A hazai versenyvitorlázás első mérföldköve 1860-ra tehető, amikor is megalakult a Balaton-Füredi Yacht Egylet, a mai Balatonfüredi Yacht Club (BYC) elődje. Ez volt az első szervezett vitorlás megmozdulás a Balatonon. Mivel abban az időben az infrastruktúra még nem volt megfelelő, mindössze csak öt hajó tartozott az egylethez.
 
MTI
Az idei Kékszalag felhozatala

Az első nagyobb fellendülés Richard Youngnak köszönhető, aki létrehozta a füredi hajógyártást. Egymás után épültek a jachtok, 1882-ben versenyt rendeztek, majd 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet. Hamarosan azonban hanyatlás következett be, elsősorban a magas költségek miatt.
 
Az újabb fellendülés a jolle hajók megjelenésével kezdődött, ezeket már a sekély vizű déli parton is lehetett használni. 1912-ben lett először az ország a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tagja, majd 1914-ben törölték, és a Nemzetközi Vitorlás Szövetség 1921-ben vette fel újra soraiba a Királyi Magyar Yacht Clubot. 1927-ben már 109 regisztrált hajó tartozott az egyesülethez. 1928-ban az amszterdami olimpián először képviselték hazánk színeit vitorlázók is.

1929. december 3-án hosszú évek előkészítő munkája eredményeként alakult meg a Magyar Vitorlás Szövetség, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Emil volt. Az alapító klubok: Balatoni Yacht Club (BYC), a Magyar Athlétikai Club (MAC) Motorsport és Vitorlázó Osztálya, a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet jogutódjaként a Keszthelyi Yacht Club (KYC), Királyi Magyar Yacht Club (KMYC) és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club (VVYC).
 
Az alapítása óta eltelt nyolcvan év során a Magyar Vitorlás Szövetség számtalan európai- és világversenyt rendezett, és kiemelkedő vitorlázókat segített a vitorlás sportban elért eredményeihez, így Fináczy Györgyöt, aki 1972-ben a müncheni olimpián 8. helyet ért el a finn-dingi hajóosztályban vagy a Detre testvéreket, akik 1980-ban a moszkvai olimpián bronzérmet szereztek a repülő hollandi osztályban.
 
Majthényi Szabolcs és Domokos András, a Spartacus VE versenyzői hatszoros világbajnokok (1995, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008), és kétszeres Európa-bajnokok (1997, 2000) a repülő hollandi hajóosztályban, Litkey Farkas, a Kenese Marina Port VSE vitorlázója idén már kilencedik alkalommal  nyerte meg a balatoni Kékszalag versenyt (2000 óta minden évben), Wossala György (BYC) 2004-ben ezüstérmes lett a világbajnokságon, 2008-ban pedig megnyerte az Európa-bajnokságot a Soling osztályban, Vadnai Benjámin (BYC) pedig 2009-ben ezüstérmet szerzett az Optimist Európa-bajnokságon.

A Magyar Vitorlás Szövetség jelenleg 121 tagegyesületet számlál, és közel 4000 regisztrált versenyzővel rendelkezik. Az elnökségben a hazai gazdasági életben fontos szerepet betöltő személyek irányítják a Szövetség munkáját, tagjai között többen a nemzetközi vitorlás életben is komoly pozíciókat töltenek be (pl. Wossala György az Európai Vitorlás Szövetség elnöke).
 
2010-ben a Magyar Vitorlás Szövetség a februári BoatShow kiemelt vendége és szakmai partnere lesz, és három világversenyt rendez majd a Balatonon (Dragon Európa-bajnokság, 22-es Binnen jolle Európa-bajnokság, Laser Európa-Kupa).

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5