Taroltak a kínai klasszikusok Hongkongban

Címkék: árverés, aukció, Christie's, Hongkong

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kiváló eredményekkel zárult a Christie's aukciósház hongkongi árverése, ahol a hagyományos kínai festészet műalkotásainak és mestereinek tündöklése szinte teljesen elhalványította a kortárs művészeti alkotásokat.

A gazdasági válság okozta meglehetősen vérszegény tavaszi aukciók után a Christie's szinte bankot robbantott hongkongi üzletének őszi árverésén. Hongkong egyébként ma már az aukciósház harmadik legjelentősebb központja New York és London után.

Azonban a piac törékenységének tudható be, hogy a kortárs ázsiai és 20. századi kínai alkotásokat felvonultató árverés minden ötödik darabja az aukciósház nyakán maradt.

artinfo.com
A Vertige Neigeux-ért egymilliárd forintnyi összeget adtak

A modern festmények közel 84 százalékát sikerült értékesíteni. Ezek között volt Fu Paosi (Baoshi) kínai művész aukciós világrekordja is, a "Landscape Inspired by Dufu's Poetic Sentiments" című munkát 7,7 millió dollárért (1,4 milliárd forintért) vitték el, a piaci szakértők szerint mintegy négyszer akkora áron, mint amennyit 2006-ban ért.  

A Poly International legutóbbi pekingi árverésein a műalkotások jelentős része meghaladta, vagy megközelítette a százmillió jüanos (2,6 milliárd forintos) záró értéket. Vu Pin (Wu Bin) "Tizennyolc arhat" című festménye pedig - a kínai műalkotások esetében rekordösszegnek számító - 25 millió dollárért (4,5 milliárd forintért) kelt el.

"A klasszikus kínai festmények piacát mostanra teljes mértékben a kínai vásárlók uralják" - mondta Michael Wang tajvani műgyűjtő. "A legjobb alkotásokat ma már mind Kínában lehet megvenni, mivel a hagyományos és klasszikus kínai műalkotások tekintetében a helyi aukciósházak már jóval lekörözték a Christie's és a Sotheby's kínálatát" - tette hozzá.

A hongkongi árverés másik fénypontja a 20. századi kínai művész, Csu-tö-Csun (Chu Teh-Chun) "Vertige Neigeux" című alkotása volt, amely 5,8 millió dollárért (egymilliárd forintért) talált gazdára.

A kortárs kínai képzőművészet azonban, amely a gazdasági válság előtt a kínai művészet fellendülésének úttörője volt, meglehetősen rosszul szerepelt Hongkongban. És bár az ázsiai kortársak sem jeleskedtek az árverésen, azért akadtak ritka kivételek, így például a japán Teraoka Maszami, akinek 622 ezer dollárért (112 millió forintért) kelt el a "Clositer/Venus and Pope's Workout" című munkája.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5