A legdrágább ételek a világon

Címkék: luxus, Wagyu, Kobe, matsutake, sáfrány

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy alapanyag ára csillagászati lehet, ha utánozhatatlan az íze, kevés van belőle a piacon, vagy rengeteg idő és munka szükséges az előállításához. Ezek alapján a legdrágább ételek a világon a sáfrány, a wagyu, a kobe marhahús, a fecskefészek-leves és a matsutake gomba.

Egy fogás árát vagy a kincset érő hozzávalók, vagy az ételt díszítő drágakövek és nemesfémek emelik csillagászati magasságokba. A gazdag vendégekre utazó éttermek olyan hétköznapi ételeket "javítanak fel" gyémántokkal, mint egy omlett, egy curry vagy egy fagylaltkehely, máshol az alapanyagok ritkasága, vagy előállításuk költsége indokolja az értük kért hatalmas összegeket.

luxury-insider.com
Szusi ehető arannyal bevonva

Korábban már összegyűjtöttük a legdrágább ételeket, most a legdrágább alapanyagok alapján mutatunk be néhány rendhagyó fogást.

A válogatós kínai császár

A szalangála fecske fészkéből készült levesből egy kilogramm ára 2 és 10 ezer dollár (360 ezer és 1,8 millió forint) között alakul.

Egy legenda szerint a leves egy kínai császár udvari szakácsának találmánya volt. Az uralkodó nem volt hajlandó egy évben kétszer ugyanazt az ételt elfogyasztani, ha ez mégis előfordult volna, a szakácsnak levágták volna a kezét. Amikor az ínyenc császár alkamazottja kifogyott az ötletekből, vásárolt egy fecskefészket egy borneói árustól, és felszolgálta.

A fecskefészek a kiváltságosok étele maradt. A "kelet kaviárját" forró, sűrű csirkehúslevesben megfőzik, majd zöldségekkel ízesítik, számtalan változata ismert. Egy csészéért akár 25 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek. A fecskefészekleves azért is ilyen drága, mert a sziklamélyedésekben található fészkeket sokszor életveszélyes körülmények között gyűjtik be.

Matsutake

A rendkívül ízletes gomba árát szintén a ritkasága emelte az egekbe. A legdrágább matsutake Japán egyre fogyatkozó vörösfenyő erdeiben él, mennyisége az utóbbi ötven évben drasztikusan lecsökkent. Évente alig 1000 tonnát tudnak begyűjteni, és egyelőre nem tudják termeszteni.

kyotofoodie.com
Egy kilogramm akár több százezer forint is lehet

A gomba a szüret elején a legdrágább, ára a minőségétől, lelőhelyétől függően egy vagy kétezer dollár (180 ezer - 360 ezer forint) is lehet kilogrammonként. Azok, akik nem tudják megfizetni a friss matsutake csillagászati árát, az olcsóbb, Koreából, Észak-Amerikából és Észak-Európából importált matsutake gombákat fogyasztják, amelyek kilogrammjához akár 90 dollárért (16 ezer forintért) hozzá lehet jutni.

A japánok közül egyre többen vásárolnak egy, a matsutake gombára hasonlító fajtát, ami illatát és ízét tekintve messze elmarad a luxusgombától.

Míg egy-egy komolyabb darab matsutake ára több ezer jen is lehet, hat "hamis" matsutake már 680 jen (1400 forint) körüli összegért kapható.  

A matsutake gomba édes, íze a fahéjhoz hasonlít. Fehérjében B1, B2 és D vitaminokban gazdag, a japánok afrodisztikus hatást is tulajdonítanak neki. Párolva, grillezve, sütve is lehet fogyasztani, és gyakran használják a sukiyaki egyik hozzávalójaként. Készül belőle leves is, és rizzsel is tálalják.

 

 

1.  A legdrágább ételek a világon
2.  Kleopátra titka és világ legjobb sztékje

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5