Egy ház árát fizették ki egy fehér szarvasgombáért

Címkék: árverés, aukció, szarvasgomba, luxus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kereken 100 ezer euróért, azaz 27 millió forintért kelt el 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.

Az értékes gombát egy hongkongi gyűjtő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Grinzane Cavourban tartott aukción. Összesen 11 olasz fehér szarvasgomba (Tuber magnatum) került kalapács alá, a bevétel pedig összesen 250 ezer euró (68 millió forint) volt.

AFP
27 millió forintért kelt el 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba

A gombaárrekordot is Olaszország, Toszkána tartja: két évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát kereken 223 ezer euróért (60,1 millió forintért) adtak el.
 
A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró (544 ezer és 680 ezer forint) között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó.

A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért.

A fehér szarvasgomba ritkaság, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. Gyűjtésének fő időszaka október és november hónap. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.

 

 

 

4 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Koncz Ferenc | 2013. június 29., szombat 09:03:38

Sajnos, hogy ez is úgy van, mint a vadászat. Hiába találok egy szép nagy példányt, ha kiásom=lopom, ha otthagyom, más lopja el. Ha ellopom, nem adhatom el, nem hirdethetem, hiszen nincs engedélyem a gyűjtésre. Szerintem inkább ezt is szociális munkásokkal kellene szaporíttatni, (gyökérre oltani, majd erdőtelepíteni), majd gyűjtetni, és exportálni. A nem mesterségesen termesztett helyeken meg engedélyezni a gyűjtést.

Flóra | 2013. június 22., szombat 14:42:50

Ma, június 22-én a fény utcai piacon láttam élőben fehér szarvasgombát, ahol 20 ezerért - forint - árulják kilóját. Egy kisebb darabot már pár száz forintért is meg lehet kapni. Jó, nyilván nem annyira finom (bár ki tudja), mint ez a toszkán különlegesség, de azért százezer eurókért nagyon durva túlzásnak tartom egy olyan világban, ahol sokaknak még kenyérre sem futja.

Viski Mária Terézia | 2011. július, 16., szombat 23:02:54

Nagyon szép!Jó lenne belőle csak egy picike is!Csodás

Viski Mária Terézia | 2011. július, 16., szombat 16:09:56

Csodálatos dolog a gombázás,főleg ha az ember talál is.Nagyon szeretem a gombát,Én főleg vargányát /tinórit/szedek s azt eszem.Még soha nem találkoztam igazi Szarvas gombával,már sokat halottam rólla,s szivesen megkóstolnám.A fehér szarvasgomba számomra csodálatos, s valüszinüleg elérhetetlen.Tisztelettel MARIKA

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5