A sejk születésnapjára készül el a világ legmagasabb épülete

Címkék: Dubaj, felhőkarcoló, sejk, Burdzs Dubaj

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A jövő év elejére halasztották a világ legmagasabb épületének átadását Dubajban, hogy az egybeessen a helyi uralkodó születésnapjával. Ez egy hónapos csúszást jelent az eredeti tervhez képest.

Sejk Mohammed ibn Rasíd al-Maktúm dubaji emír sajtóhivatalának szerdai közlése szerint a 818 méteresre tervezett Burdzs Dubaj (Dubaj Torony) felhőkarcolót január 4-én adják át, ami egy hónapos csúszást jelent az eddigi tervhez képest.

afp
Van indok a késésre

A világ legmagasabb felhőkarcolóját öt éve kezdték építeni, 3000 építőmunkás 2007 januárjáig száz emeletet húzott fel. Előfordult, hogy háromnaponta adtak át egy-egy szintet. A torony 2007 nyarán érte el az 512 méteres magasságot, maga mögé utasítva az addigi legmagasabb épületet, a tajvani Taipei 101-et.

A kivitelező, az Emaar Properties versenyt fut az idővel, hogy határidőre befejezzen minden munkát.

A kolosszális toronyépületet burkoló alumínium- és üveglapok elhelyezésével is csak a múlt hónapban végeztek. A kivitelező szerint csak üveglapokból 14 futballpályányit építettek be.

A több tucatnyi "apróbb" felhőkarcoló és a Közel-Kelet legnagyobb plázája mellett emelkedő Dubaj Tornyot eredetileg már az idén szerették volna átadni, legkésőbb a december 2-i nemzeti ünnepre.

A dubaji vezetőknek azonban nem elég, hogy befejezése után övék lesz a világ legmagasabb toronyháza, a Burj Dubai, a szökőkút-rekordot is el akarják venni a svájci Genftől.

A Jet d'Eau 140 méter magasra pumpálja a vizet a Genfi-tó legnagyobb látványosságát szolgáltatva, Dubajban ezt tíz méterrel fejelnék meg.

A 150 méteres magasságba lövöldöző szökőkútnak azonban impozáns alapot is terveznek építeni, a különleges építmény két futballpályányi területet foglal majd el. A végső forma megrajzolásában művészek is segítenek, az építkezés teljes költsége így 218 millió dollár, azaz 41 milliárd forint lesz.


 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5