Novemberi újdonságok a borpiacon

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Borfigyelő rovatunkban a piacon megjelenő újdonságokról számolunk be. Íme az öt legjobb a novemberben megjelenő tételek közül. Legalábbis szerintünk.

Fehérborok terén az utóbbi időben óriási fejlődésnek lehetünk tanúi. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy valóban fehérboros ország vagyunk.

Vörösborban is képesek vagyunk a nemzetközi színvonalat megütni, de ehhez soha nem tudunk olyan mennyiséget rendelni, mint az olaszok, a franciák vagy a spanyolok. Ezeket az országokat a mediterrán klíma arra predesztinálta, hogy évről évre ugyanazon a színvonalon, nagy mennyiségben megbízható minőségű vörösborokat produkáljanak.  

Deluxe.hu
Novemberi ajánlatunk

Ha a világban egy ilyen kis ország ki akar tűnni, akkor reálisan kell felmérnie a saját lehetőségeit. Fehérborban nem egy aduász van a kezünkben. Mindenekelőtt Tokaj, Somló, az egész Balaton-régió - Csörnyefölddel együtt (Zala megye) -, továbbá Eger és Mátraalja.

Ne felejtsük el, hogy mi a bortermelés északi határán helyezkedünk el, és ehhez képest a borstílusok, típusok széles választékát tudjuk felmutatni. Furmintból, olaszrizlingből - csak hogy két tradicionális fajtát említsünk - akár országimázst is építhetnénk egy szépen kidolgozott minőség-mennyiség korrelációban. Az üzemi módon működő nagy pincészeteknek éppen úgy lehetne ebben szerepük, mint a természetességet hirdető, kis borházaknak.

Hogy mennyire színes a magyar borvilág, azt pont azok a pincészetek tudják megmutatni, melyekben a termelői háttér nem nőtt túl a személyes kereteken. Vagyis a borok mögött megfogható személyiségek állnak.

Ebben a legelső helyen szerintünk Szepsy István áll. A mádi borász szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Bármilyen irányba indul el, számtalan követője akad. Nélküle Tokaj-Hegyalján a száraz furmint még mindig csak az édesborkészítés mellékterméke volna.

Deluxe.hu
A Szepsy birtok egyik legjobb fekvésű dűlője Mádon

Szepsynek hála ma már azok is komolyan veszik a száraz furmintot, akik a lelkük mélyén nem is hisznek benne. Mi azok közé tartozunk, akik a fajtának nagy jövőt jósolnak. Birtokbora egyfajta etalon. A 2006-os zajos sikere után most itt a következő évjárat.

A Bortársaság honlapjáról idézzük a kóstolási jegyzetet, amelyhez sokkal többet mi sem tudnánk hozzátenni.

"Szepsy István Birtok Furmintja a biztos minőség példája. Nyolc dűlő terméséből készült, hordóban erjedt és érlelődött nyolc hónapig, és benne van minden, amit a furmintban szeretünk: körtés-barackos illatok, szájban széles, gazdag, a gyümölcsös ízek mellé pedig ásványos, sós jegyek, hosszú lecsengéssel és jó savakkal."

 

 

1.  Novemberi újdonságok a borpiacon
2.  További kézműves borászatok

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5