Újborokat és fiatal művészeket ünnepelnek Bécsben

Címkék: újbor, ünnep, rendezvény, Bécs, Ausztria

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bécsben idén is megrendezik a Junger Wein - Junge Kunst rendezvényt, az újborok és fiatal művészek ünnepét. November 4-én az osztrák Iparművészeti Múzeumban találkozhatunk a frissen készített nedűkkel.

Még ha nem is szeretjük a hideget, esőt, lombhullást hozó őszt, azt azért el kell ismernünk, hogy van benne valami jó is. Ilyen például a szüreti időszak, az újborszezon, amikor a frissen préselt szőlő levét kóstolhatjuk a pincékben, a borvidékek vendéglőiben, vagy éppen az olyan újbormustrákon, mint amilyet Bécsben tartanak november elején.

AFP
Már hordókban állnak az idei borok

A fiatal borok frissességükkel, gyümölcsösségükkel örvendeztetik meg az ínyt az egyre rövidülő őszi napokon. Ihatjuk őket aperitifként, előételek mellé vagy akár az étkezések utáni ráérős beszélgetéshez, mindenképpen érzékelni fogjuk jótékony hatásukat: jókedvet és vidámságot árasztanak. Az újborok közkedveltek az osztrák borkedvelők körében, és megvan a maguk helye és értéke az ausztriai "boruniverzumban".

A ropogós primőrök létrejöttének legfontosabb előfeltétele az enyhe kora ősz, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal. Az osztrák borvidékeken az idei év ideális körülményeket biztosított az újborok számára. A másik fontos kritérium a megfelelő fajta kiválasztása.

A legszebb újborok a korai érésű fajtákból készülnek, amilyen például a fűszeres olaszrizling, az üde müller-thurgau (rizlingszilváni), a veltelini, az aromagazdag sárgamuskotály vagy a gyümölcsös portugieser. Egyre több osztrák borász kísérletezik olyan klasszikus fajtákkal is, mint a fűszeres zöld veltelini vagy a meggyes íz- és illatjegyeket felmutató zweigelt.

Az osztrák gourmand-ok előszeretettel isszák a friss borokat "szólóban", vagyis nem étkezések kísérőjeként, hanem önálló fogásként. Talán azért is, mert a pohárban még annyira jelen van a gyümölcs íze és frissessége, hogy szinte harapni lehet. Mindamellett az újborok kiválóan illenek az olyan klasszikus őszi csemegékhez, mint a sült gesztenye vagy a liba, a legelegánsabb ifjú borok pedig a könnyű előételek, a sonkák és a vadhúsok kísérői is lehetnek.

Az újborok könnyen érthetőek, behízelgő gyümölcsösségükkel és finoman cizellált savaikkal még azokat is hamar leveszik a lábukról, akik egyébként nem járatosak a borok világában. Ráadásul mivel az alkoholtartalmuk alacsony, és enyhén szénsavasak, igen jól ihatóak.

Mint azt a nevük is mutatja, nem arra valók, hogy bortrezorokban vagy borhűtőben tároljuk őket, az újbor az itt és most itala, szilveszterkor még köszönthetjük vele az újévet, de tavasszal már nem érdemes kísérleteznünk vele.

Ezek a borok korán öregszenek. Amit Márton nap táján annyira szeretünk bennük (a nyár fényeit és ízeit), az sajnos már néhány hónappal később elvész, a gyümölcsös aromák egyre kevésbé érzékelhetőek, végül teljesen eltűnnek a palackokból.

Az osztrák (és magyar) újborokat gyakran hasonlítják a franciák újborához, a beaujolais nouveau-hoz. Franciaországban a nyolcvanas években a beaujolais nouveau divatbornak számított, még versenyeket is rendeztek: a különböző pincészetek futárai az első beaujolais-s üvegekkel elindultak Párizsba, és az győzött, akinek legelőbb sikerült eljuttatnia a palackokat a megadott címre (különféle párizsi vendéglátóhelyekre).

A francia beaujolais-készítők 1951-ben kaptak engedélyt arra, hogy még a szüret évében piacra dobhassák boraikat. Az első verzió szerint december 15-én kerülhettek ki a borok a pincékből, de aztán ez a dátum november második felére módosult.

Ehhez a vonulathoz csatlakozott Spanyolország a vino jovennel, Olaszország pedig a novellóval. Ausztriában ennél sokkal régebbre nyúlik az újbor története, II. József már 1784-ben engedélyt adott a Bécs környéki borászoknak, hogy saját újborukat a pincéikben árusíthassák.

weinausoesterreich.at
Új borok és friss műalkotások a MAK-ban

A bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK - Museum für Angewandte Kunst) már évek óta minden ősszel megrendezi az Újborok - Új művészek című rendezvényt, amelyben az új borok fiatalos lendülete izgalmasan társul a fiatal művészek újító szándékú alkotásaival.

Itt mutatkoznak be először a 2009-es osztrák újborok, és itt mutathatják be elsőként műveiket azok a fiatal művészek, akik a Bécsi Iparművészeti Egyetem mesterkurzusaira járnak. A rendezvényen immár hagyománynak számít, hogy a kiállító művészek egyik alkotását a Junger Österreicher (az ifjú osztrák) kitüntető címmel díjazzák.

Az idei díjnyertes mű Melanie Ebenhoch "Anyád" című képe.

A díjazott művész képein kívül Christoph Srb, Marie-Alice Schultz, Sorniza Spasova, Manfred Rainer és Titania Seidl alkotásaival ismerkedhetünk meg, ha november negyedikén a bécsi MAK-ba látogatunk.


Izgalmas 21. századi ipar- és képzőművészeti alkotások és 110 pincészet legfrissebb borai várják az érdeklődőket a Weiskirchnerstraße 3. szám alatt délután négy órától este tízig (kilenc után már nem fogadnak újabb látogatókat). A belépőjegy ára előrendeléssel 13, a helyszínen 15 euróba kerül (3500 illetve 4000 forint).

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5