Százmilliós kiállítás Budapesten egyetlen napra

Címkék: kiállítás, ezüst, Dénes Sándor, Műgyűjtők

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ritka és igen értékes ezüst tárgyakat állítanak ki egyetlen éjszakára a Dénes Galériában. A keleti tárgyakat felvonultató londoni magángyűjtemény biztosítási értéke csaknem százmillió forint. A tulajdonost arról kérdezzük, hogyan lehet egy ilyen kiállítást leszervezni, miért éri meg a pénzt és munkát, és hogyan működik a tárgyak cseréje a galériák között.

November 12-én lesz a következő Műgyűjtők Éjszakája. Erre az alkalomra - egyetlen estére - egy londoni magángyűjteményből érkezik a Dénes Galériába a húsz darabos ezüst anyag. Az egy napos kiállításon fegyverek, tálak, kultikus kancsók, Buddha szobrok és más ezüst tárgyak láthatók.

A kiállítási anyag igen értékes, 325 ezer fontra (azaz 95 millió forintra) biztosította a légitársaság, ami Budapestre hozza. A különlegességek a kelet legkülönbözőbb országaiból érkeznek: Iránból, Szíriából, Marokkóból, Törökországból, Örményországból, Indiából, Kínából, Burmából, Laoszból és Tibetből.

orientalcarpets.hu
XVIII. századi török aranyozott ezüst kancsó

A nem mindennapi kiállítással kapcsolatban a szervező galériatulajdonost, Dénes Sándort kérdeztük. Elárulta, hogy az egész kiállítás ötlete onnan származik, hogy a jelentős gyűjtemény tulajdonosa elkérte az ő budapesti szőnyeggyűjteményének egy ritka darabját, abból a célból, hogy egy egyhónapos szakmai kiállítás részeként Londonba vigye.

"Szeretek a galériámba különleges eseményeket szervezni. Ennek a kollekciónak ellentételezéseként egy hónapra kölcsönadtam a londoni ismerősömnek egy nagyon ritka nomád, Balush képes szőnyegemet, szintén kiállítás céljából" - árulta el.

Kiderült, hogy cserébe örömmel küldenek értékes ezüst tárgyakat saját, igen komoly gyűjteményükből, amelynek legkülönlegesebb darabjaival nemzetközi szinten ismert múzeumban is találkozhatnak az érdeklődők.  

A gyűjtemény rengeteg tárgya közül maga Dénes Sándor válogatta ki azt a húszat, ami Budapestre érkezik. Mint elmondta, koncepciója az volt, hogy a lehető legnagyobb területről, a lehető legváltozatosabb kultúrkörből válogasson.

Az ezüsttárgyak természetesen mind keleten készültek, így kapcsolódnak a szőnyeggyűjtő- galériás (nem mellesleg az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnöke) szenvedélyéhez. Elárulta, hogy őt magát személyesen a Budapestre érkező gyűjteményből a tibeti tárgyak érdeklik leginkább.

orientalcarpets.hu
19. századi tibeti aranyozott ládika

Lenyűgözi ugyanis, hogy a tibeti nép négyezer méteres tengerszint feletti magasságban, zord körülmények között milyen magas szintű kultúrát, és különleges ezüst tárgyakat hozott létre. A világ e különleges helyét személyesen is ismeri, többször járt gyűjtőként az országban.

A Budapesten kiállításra kerülő egyedülálló gyűjtemény tárgyai között lesz 19. századi damaszkuszi szablya és a burmai Baganból származó főúri kard egyaránt. Ebből a századból való perzsa kaviártartó és tibeti szentélytartó szintén megtekinthető majd, a legkésőbb készült tárgy a múlt század húszas éveiből való marokkói tőr.

A nagy múzeumok esetén már megszokhattuk, hogy más gyűjtemények tárgyai vagy utazó kiállítások érkeznek magyar kiállítóterekbe, az is bevett szokás, hogy cserébe tárgyakat kölcsönöz a hazai intézmény. Magángyűjtemények esetén ez Magyarországon még különlegesnek számít, pedig, mint a példa mutatja, ez is járható út. Mi több, Nyugat-Európában egyáltalán nem számít különlegesnek.

orientalcarpets.hu
Tibeti sárkánymotívum

Csakhogy egy értékes gyűjtemény szállítása, őrzése, biztosítása igen sokba kerül. Dénes Sándor elárulta, hogy ebben az esetben még a tárgyak utaztatásáért és biztosításáért sem kellett fizetnie, ezt is az angliai gyűjtemény tulajdonosa állja. Komolyabb költségeket az jelentett volna, ha állandó őrzés mellett, hosszabb távon szerette volna kiállítani az értékes ezüsttárgyakat.

Éppen ezért alakult úgy, hogy azok csak egyetlen napon tekinthetők meg. Érdemes megragadni hát az alkalmat, és nemcsak szakmabelieknek, gyűjtőknek és ékszerészeknek.

A Műgyűjtők Éjszakáján Dénes Sándor beszél is a kiállított darabokról, és minden érdeklődő kérdésére igyekszik választ adni.

Az pedig, hogy egymástól alapvetően különböző keleti kultúrkörök hatásai hogyan jelennek meg ezeken a tárgyakon, hogy mit kezdtek a nemes anyaggal a különböző indíttatású ezüstművesek, a laikus érdeklődőknek is érdekesek. Akár egyetlen elhangzott szó nélkül is.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5