Bárkinek lehet saját kincsesbányája a föld alatt

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy saját szarvasgomba-ültetvény igen jövedelmező vállalkozás is lehet, ha megfelelő szakértelemmel látunk hozzá a csemeték elültetéséhez, és az időjárás is a mi oldalunkon áll. A hagyományos Szalajka-völgyi szarvasgomba-vadászaton ezúttal nem a kincseket jelző kutyák nyomába eredtünk, hanem egy szakértő által létrehozott ültetvényt látogattunk meg.

A szilvásváradi Lovas étterem bőséges reggelijéhez vérmérsékletük szerint teát, forralt bort, pálinkát is kérhettek a szarvasgombavadászok és az érdeklődők. A szarvasgomba-vadászat fontos közösségi esemény, idén már a 12. alkalommal rendeztek ilyet. Tavaly már részt vettünk a szarvasgombára vadászó kutyák versenyén, az idén inkább az ország egyik szarvasgomba-ültetvényét látogattuk meg.

A szarvasgomba mesterséges "előállítására" többek között van szükség, mert a hanyag hobbigyűjtögetők miatt, akik nem temetik vissza a megbolygatott földet a gombára, az élőhelyek kiszáradnak. A termőterületek kimerüléséhez a különféle környezeti hatások is hozzájárulnak, határaikat pedig a klímaváltozás is eltolja. Sok a lopás is, Olaszországban nem ritka, hogy verekedések törnek ki egy-egy terület miatt.  


Az aranyáron eladott fűszer iránt a kereslet pedig továbbra is hatalmas, a mesterséges ültetvények sem szaporodnak még olyan ütemben, hogy ki tudják elégíteni a világ szarvasgomba-igényét.

Kezdetben a franciák úgy "szaporították" a triflát, hogy a szarvasgombatermő helyeken kinőtt csemetéket szétültették, mondta Berecz Béla, az Magyar Szarvasgombász Szövetség alapító elnöke. A csemeték egy része alatt később megjelent a szarvasgomba. A módszer nem volt elég hatékony, ezért ma laboratóriumi körülmények között, mesterségesen telepítik rá a szarvasgombát a csemetékre.

Ehhez tanulmányozták a szarvasgombatermő területek talajának összetételét, modellezték ezeket, és ebbe helyezték el a szarvasgomba spórákat. A spórák által átszőtt talajba különféle fák magjait ültetik el, a szarvasgomba elfoglalja a helyét a gyökéren. Egy-két évig melegházban nevelik a csemetéket, később ültetik ki őket.

Kincsek a földben

Deluxe.hu
Berecz Béla Szilvásvárad mellett termeszt szarvasgombát

Berecz Béla ültetvényét lovaskocsival közelítettük meg. A terület egy Szilvásvárad közelében található tisztáson van, területe 0,13 hektár, ez pontosan akkora, hogy a szakértő egyedül is tudja gondozni. Nem kíván napszámosokat alkalmazni, mint elmondta, ez komoly munka, szakértelmet igényel.

Az ültetvény létrehozása előtt Berecz Béla franciaországi kutatóbázisokat tanulmányozott.

Ez egy tudományos kísérlet is egyben, minden egyes csemete életútját végigkíséri.

Az ültetvény 10 év alatt fordul igazán termőre. A fáknak meg kell nőniük egy bizonyos magasságra, hogy a szarvasgomba elegendő szerves anyagot vehessen fel. Öt-hat év kell ahhoz, hogy a mogyoró alatt gomba teremjen, a tölgynél, gyertyánnál 8-10 év szükséges. Ezt követően azonban az ültetvény 40-50 évig terem. Az idén már több mogyorónyi szarvasgombát találtak a fák alatt.

 

 

1.  Bárkinek lehet saját kincsesbányája a föld alatt
2.  Engedély kell a kereséshez

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5