Magyar szüret egy olasz márki birtokán

Címkék: Antinori, Tűzkő, bor, borászat, Olaszország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Míg a szeptember óta tartó szüreti szezon több ezer ember számára felelősségteljes munkát jelent, akadnak olyan szerencsés, alkalmi munkások is, akik ilyenkor is főként az élvezetekből veszik ki a részüket. A Deluxe munkatársaiként mi ez utóbbi kategóriát erősítettük, amikor is a Tűzkő Birtok családias hangulatú szüretén kerültünk szőlő és kacor közelbe.

Gyönyörű, igazi vénasszonyos nyári napra, szeptember 26-ára esett a Antinori család ünnepi szürete, amellyel a borászat pincéinek 300 éves évfordulójáról is megemlékeztek. A helyszín a 2000 óta Piero Antinori márki irányítása alatt álló Tűzkő Birtok Pincészet volt, amely a szekszárdi borvidékhez közel fekvő tolnai dombok között terül el.

Deluxe.hu
Szedtük, ettük

A vidék szépsége, és a Budapesttől 150 kilométerre délre található Bátaapáti első pillantásra kissé sokkoló. A környéken ezerféle árnyalatban zöldellő dombok és apró völgyek váltják, amivel a vizuális élvezetekre kifejezetten fogékony utazókként még meg is birkózunk, de az egykori kis germán település hangulatos "centruma" és a természet által képeslapra kívánkozó háttérrel megáldott templom már soknak bizonyul a betonon érlelt nagyvárosi léleknek.

Magyar pincészet egy olasz család kezében

A birtok földrajzi elhelyezkedése azonban közel sem csak látvány szempontjából értékes, a közeli dombok, völgyek, valamint a szálkai és zsibriki tavak ugyanis tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez.

A meszes, löszös, jó vízgazdálkodású talajon található szőlőkből kellemes, a bukéjukról híres borok kerülnek ki. Ha rövid időre is, de alkalmi szüretelőkként a "földdel", ültetvényekkel mi is megismerkedhettünk közelebbről.

Az alig 5-10 perces, porlepte autóúton tett utazás után mindenkit felszereltek egy-egy extraéles szőlőmetsző késsel, vagyis kacorral, ezzel lényegében ki is merült a szüreti menetfelszerelésünk bővítési folyamata.

Amatőr munkásokként magunk fedeztük fel az ültetvény szőlősorait, az előző turnus által már többnyire púposra szedett rekeszeket, amelyeket öt percnyi szőlőfürt-metszegetés után már nem is púpoztunk tovább, hanem a apróbb harci sebesülésekkel, minimális vérveszteséggel és félig teli hassal elhagytuk a villámszüret területét.

A program következő fázisa rövid pincelátogatás és a hordókészítésben való elmélyedés volt, ebben természetesen csak nézőkként vehettünk részt. A hordók használata, a vörösborok érlelése miatt, ma is igen hangsúlyos irányzat, hiszen a barrique hordók alkalmazásával a borok az érlelés során jelentős átalakuláson mennek át, ízviláguk így tud igazán kiteljesedni.

 Az Antinori família

A család több mint hatszáz éve foglalkozik borkészítéssel. Felmenőjük, Giovanni di Piero Antinori 1385-ben belépett a firenzei borászok céhébe, és ezzel meglehetősen jó irányba terelte saját és utódai sorsát.

A 26 generációt felvonultató hosszú történetük során a család tagjai személyesen irányították üzleti tevékenységüket, ami ma sincs másképp. Újító, olykor merész döntések jellemzik üzletpolitikájukat, ugyanakkor mindig hangsúlyozzák, a hagyományokhoz és a termőföldhöz változatlan tisztelettel viszonyulnak.

A cég igazgatója jelenleg Marchese Piero Antinori, akinek mindhárom lánya, Albiera, Allegra és Alessia is részt vesz a családi üzletben. Az Olaszország egyik vezető minőségi bortermelőjének számító família vezetője végül nem vett részt a szüreten, de Albiera Antinori igen.

Deluxe.hu
Albiera Antinori a szüreten

A Marchesi Antinori cég értékesítési-, marketing- és kommunikációs vezetőjeként Piero Antinori lánya elmondta, sajnos nem sokszor van alkalma eljönni a magyarországi birtokra, hiszen világszerte számos ültetvényük van. "Azt, hogy Magyarországon fogunk-e még terjeszkedni, a jövő kérdése, azonban Romániában éppen most készülünk három ültetvényt vásárolni" - mesélt legújabb terveikről Piero Antinori lánya.

Megtudtuk, hogy a Tűzkő borai olasz területen is jól fogynak. A család éttermeiben kifejezetten szeretik a vendégek az itallap magyar szereplőit.

A siker más téren is tapasztalható. Az Antinori család vezette, 160 hektáros termőterületen gazdálkodó magyarországi pincészet több rangos magyar és nemzetközi borversenyen kiválóan szerepelt már. Fehérboraikhoz kizárólag egészséges szőlőt használnak fel, a kíméletes feldolgozást követően reduktív technológiával készítik ezeket, megőrizve az adott szőlőfajta jellegzetességeit.

Magas minőségű fehérboraik jellegzetes képviselői között szerepel a Tramini, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay és Zöldveltelini. A Tűzkő birtok vörösborai között a Domb Cuvée-t, a Pinot Noirt, a Kékfrankost és a Talentumot találjuk.

A szüretet egy nagy, ünnepi ebéd zárta, természetesen a sokfogásos ebéd főszereplői a birtok borai voltak, a megfelelő párosításban.

Az utolsó felvonás legemlékezetesebb pillanatát számunkra a Jubileumi Cuvée mellett az érkezésünkre két napos páclében ázással felkészülő, tökéletesen fűszerezett szarvashús jelentette, amelynek egyetlen hibája az volt, hogy nem rögtön dupla adagban hozták.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5