A gazdag nők jobban félnek a válástól

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ahogy növekszik a gazdag nők száma a világban, úgy lesz egyre kényesebb kérdés számukra is a váláskor megszabott anyagi hozzájárulás a kisebb pénztárcájú házastársnak. A dolog az Egyesült Királyságban odáig fajult, hogy egy befolyásos családjogi szakértő reformokat akar.

A válás - főleg házassági szerződés nélkül - kellemetlen pillanatokat szerezhet a tehetősebb fél számára. Mint egyre több példa mutatja, ez a jelenség független a gazdagabb fél nemétől, férfiak is jelentős lelépési pénzhez juthatnak, ha elfogy a cérna.

Egy neve elhallgatását kérő egyesült királyságbeli híresség nemrégiben így nyilatkozott a válásával kapcsolatban: "Amikor megismerkedtünk a férjemmel, ő orvosnak tanult, miközben én dolgoztam és egy rakás pénzt vittem haza. A váláskor hatalmas tartásdíjat róttak ki rám, pedig a volt férjem sebész, tehát nem maradt volna pénz nélkül" - nyilatkozott.


Mindkét fél járhat rosszul

"Én vagyok a gyermekei anyja, én neveltem fel őket. Miért kellene most pénzt adnom? Én hűséges voltam, ő hagyott el egy fiatalabbért" - tette hozzá a gazdag híresség.

Gondolatmenetének logikája érthető: ha ő nem dolgozott volna a kapcsolat elejétől fogva, most sebész exférje fizetne neki. Mivel azonban dolgozott, neki kell fizetnie.

Csakhogy a bíróság nem a szorgalmat, sőt, nem is a nemi hovatartozást veszi alapul, hanem a megkeresett összeget, vagyis szigorúan a pénzt.

A híresség felháborodásával egyébként sok férfi is egyetért, mint ahogy a legtöbben azok közül, akik a válásból szegényebbként jöttek ki. Baroness Deech családjogi szakértő és a Bar Standards Board jogi csoport elnöke szerint a hatályos jogi eszközök nem megfelelőek, és erősítik azt az elképzelést, hogy tehetős emberrel házasodni felér egy zsíros állás nyújtotta anyagi lehetőségekkel. Szerinte változtatni kell a felezésről szóló jogszabályokon.

A törvények megbolygatása láthatóan megosztja az érintetteket, viszont láthatóan ebben sem a nemi hovatartozás dönt: férfiak és nők is vannak az "igazságosabb" törvénykezés mellett, illetve ellen. Van azonban a trendnek olyan aspektusa, ahol a nemek között jelentős különbség adódik.

Vanessa Lloyd Platt ügyvédnő szerint például az elmúlt két hónapban 25 százalékkal nőtt meg a válási tanácsért folyamodók száma az irodájában, és az új ügyfelek 80 százaléka nő. A Scottish Widows felmérése szerint az utóbbi időben a váláskor a feleségük vagyonából részt követelő férfiak száma megduplázódott. Emellett egyre több esetben ítélik oda a volt férjnek a gyerek nevelésének jogát.

Vajon tényleg a nők ellen irányulnak ezek a folyamatok? Vagy lehetséges, hogy ezek a számok pont az egyenlő jogok felé eltolódást mutatják?

"A kétezres évek elején még nem hallhattunk olyan esetről, hogy egy férfi pénzt követel a válásnál volt feleségétől" - mondta el Andrew Newbury, válásjogi szakértő. "Ma már ez mindennapos. Az ügyfeleink negyede asszony, és ez az arány egyre nő".

Noha a gazdag és a váláskor fizetésre kényszerített nők ezzel nem feltétlenül értenének egyet, de ha a szám az ötvennél állna meg, az mindenképpen jó hír lenne mindenkinek, aki a nemek esélyegyenlőségét tartja szem előtt.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5