100 millió forintot is érhet a legdrágább szőnyeg Magyarországon

Címkék: millió, arany, szőnyeg, perzsa

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az anonimitást kérő tulajdonos elmondta az utolsó perzsa Qajar sah által rendelt aranyból és selyemből álló szőnyeg történetét. A Christie's félmillió dollár körüli nyitóárról kínálná, ha eladná, de tervei szerint szülővárosának ajándékozza majd. Fotóinkon jól látszanak a ritka műalkotás részletei.

A Balassi Bálint utcában található Dénes Szőnyeg Galériában néztük meg a művészi alkotást, amelynek tulajdonosa nem szeretné felfedni kilétét. A rengeteg, elsősorban selyemből csomózott szőnyeg közül is kitűnik a kiváló állapotban lévő, gyönyörű kidolgozottságú és fényű különlegesség.

deluxe.hu
Művészi szőnyegek a galériában

A szőnyeg kizárólag 100 százalékos tisztaságú fehéraranyból (a láncfonal csak ebből), és tiszta selyemből áll. A perzsa csomózású szőnyeg 140-szer 220 centiméteres, nyolc kilogrammos súlyát a rengeteg felhasznált aranynak is köszönheti. A részletgazdagságra és a készítésbe fektetett rengeteg munkára jellemző, hogy négyzetméterenként 1,5 millió csomóból áll.

A körben rendre felbukkanó oroszlán alak is egyértelműen jelzi, hogy az uralkodó megrendelésére készült. Az életfa egyben a paradicsom megidézése is, a klasszikus motívumok közül ez illik a legjobban a gyermek születéséhez.

Dinasztiája utolsó uralkodója, Ahmed Qajar Sah fehérarany szőnyegének története regényes, nem csak nemes alapanyagainak, hanem történelmi jelentőségének is köszönheti értékét. Az utolsó Qajar uralkodó, Ahmed, 1909-ben, 11 éves korában került a trónra. 1921-ben katonai puccsal Reza Pahlavi magához ragadta a hatalmat, 1925-ben került sor a Qajar dinasztia trónfosztására.

deluxe.hu
Nyolc kilogramm arany és selyem

Ahmed Qajar Sahnak második felségétől, Mulika-i-Jahan Khanum hercegnőtől 1915-ben született első lánygyermeke, Maryam Kadjar hercegnő. A gyermekáldás emlékére rendelte el a Sah a fehérarany - selyem szőnyeg elkészítését. A szőnyeg Irán Hamadan tartományának Razan városában készült el 1917-re az Awzbik család munkájaként.

Miután el kellett hagynia Iránt, a sah legértékesebb tárgyai között ezt is vitte magával a francia száműzetésbe. Az örökösök révén a páratlan alkotás megjárta az Egyesült Államokat, majd Kasmírba került.

A magyar tulajdonos hatalmas szerencsével talált rá itt, amihez az is kellett, hogy olyan vidékre merészkedjen, ahol európai emberek igen ritkán fordulnak meg. A gyűjtő már készült elhagyni az országot, amikor közölték vele, hogy még egy szőnyeget szeretnének megmutatni neki.

deluxe.hu
Paradicsomi jelenet

"Azonnal tudtam, hogy ez olyan találkozás, amilyenre az életben csak egyszer kerül sor. Ahogy azt is, hogy póker-szituációban vagyok, az alku során nem szabad mutatnom, mekkora kincsről van szó"- mesélte a vásárlás körülményeit a tulajdonos. Elhangzott egy ár euróban, végül feleannyi dollárra sikerült lealkudni a szőnyeget.

A helyi szokásoknak megfelelően szerződés nem köttetett, ennek ellenére a vételár utalása után azonnal Magyarországra indult a különlegesség. Az értékkel kapcsolatos első független visszajelzés a repülőtársaságtól érkezett, hiszen csak 300 ezer dollár (55,2 millió forint) értékű biztosítás megkötése után vették fel a rakományt a fedélzetre.

Jelenleg a világ legdrágábban értékesített szőnyege az 5,5 millió dollárért eladott Barodai Gyöngy szőnyeg. Az utolsó perzsa uralkodó által rendelt szőnyeget a Christie’s fotó alapján 400- 600 ezer dolláros (73,6- 110 millió forintos) kikiáltási áron árverezné el.

Az aukciós cég szakértőjének véleménye szerint az ár könnyen a duplájára emelkedhet. A szőnyeg azonban aligha kerül piacra, tulajdonosa azt tervezi, ha eljön a pillanat, hogy megváljon tőle, szülővárosa múzeumának ajándékozza.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5