Egymilliárdot fizettek a világ legdrágább szőnyegéért

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A két nagy aukciós ház, a Christie’s és a Sotheby’s a legnagyobb leütési árban is folyamatosan egymásra licitál. Tavaly júniusban a Christie’s New York-i árverésén 4,45 millió dollárért kelt el egy XVI. századi Duke-szőnyeg, ezt a rekordot a Sotheby’s idei dohai árverése írta felül csaknem 5,5 millió dolláros eladási árral.

Több szempontból is rendhagyó volt a Sotheby’s közel-keleti aukciója, számolt be Dénes Sándor, az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnöke. Az aukciósház fennállásának történetében először rendezett árverést a térségben, ráadásul olyan erős iszlám anyaga állt össze, hogy Katar fővárosában, a potenciális vevőkörhöz közel rendezték meg az árverést március 19-én.

Az aukciót megelőző kiállításon külön női napokat is beiktattak, mivel az ottani szokások szerint a nők és a férfiak együtt nem mutatkozhatnak.

A rekorder szőnyeg, amiért 5,49 millió dollárt (több mint egymilliárd forintot) fizettek, az indiai kézműves ipar remeke. Mint Dénes Sándortól megtudtuk, a műalkotás Gaekwar Khande Rao, a barodai maharadzsa megrendelésére készült. A szőnyeget eredetileg a maharadzsa Medinába szánta, Mohamed sírjára, alattvalói nevében.

Első Pesti Szőnyeg Társaság
A rekorder szőnyeg másfél millió basrai gyöngyből készült

A maharadzsa legendás volt gazdagságáról és ékkövek iránti szenvedélyéről ezt jól mutatja, hogy 1867-ben megvásárolta a világ egyik legnagyobb gyémántját, a "Dél Csillagát". A maharadzsa 1870-ben, még a szőnyeg elkészülte előtt meghalt, örökösei pedig megtartották a családi vagyonban a remekművet, az eredeti szándékkal ellentétben.

A történelem folyamán több angol utazó is beszámolt a szőnyegről, csodálva az elkészítéséhez felhasznált ékkövek, gyöngyök, arany- és ezüst szálak mennyiségét.

A szőnyeg mérete, 173-szer 264 centiméter, amely egy közepes méretnek számít, tudtuk meg az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnökétől. A felhasznált anyagok önmagukban is káprázatos értéket képviselnek, ugyanis a szőnyegre körülbelül 1,5 millió basrai gyöngyöt hímeztek, közel 30 ezer karát mennyiségben.

Rózsaszín gyémántból 2500 darab került a szőnyegre, körülbelül 350-400 karát nagyságrendben. Ezeken túl számtalan rubin, smaragd és zafír is bedolgozásra került.

A szőnyeggyűjtői körökben általános a vélekedés, hogy az ár inkább a bedolgozott anyagok értékét reprezentálja, mint a szőnyeg önálló művészeti kvalitásait - állapította meg Dénes Sándor. A műtárgyvilág diszkréciójára jellemzően nem tudni, kinek a birtokába került ez a páratlan érték, ahogy ez 1988 óta titok.

 

 

 

4 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

hallgat Ó? | 2010. január 19., kedd 08:52:22

A "színes kínai jégpalota" a "Didergés Palotája" cikk nem jön be, egy mondata sem. ;-( ;-P Amúgy? Ma építkezési nap lesz? ;-) Dubai 2. (Olvasta a Gy. F. eléggé hazudós cikkét avval a lenti leányzóval és főleg alatta a hsz-okat??) http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20100115_dubai http://index.hu/kultur/eletmod/2010/01/04/csod_vagy_siker_a_vilag_legmagasabb_epulete/

Csípje meg magát | 2010. január 19., kedd 06:32:36

"2. Csípje meg magát" egy szúnyog pl? ;-)) http://www.topshop.hu/6_trukk_az... Engem meg egy lódarázs - ezekért? ;-(

hallgat Ó? | 2010. január 19., kedd 06:26:00

http://www.topshop.hu/valoban_jotekony_hatasu_a_joghurt-179294-11396-article.html?ils=5 (én a mutternak hordom főleg - és a nejem néha fogyasztja) ;-) ;-P VÉLETLEN volt ez is csak, ugye? ;-P

HallgatÓ | 2010. január 19., kedd 06:16:22

Nem én vettem meg! Komolyan. Láthatta, én a Pennyben voltam - mint a többi "csóró". ;-) ;-P És a Praktikerben sem lehet ilyet venni, dear beolvasó "Csé". Amúgy? Álmodozgatunk, így kora reggel? Ilyet még azokban az Ön által már bejárt közel-keleti bazárokban sem kaphat. ;-P Ugye? Google falle: " MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva,

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5