A művészeti piac túlélheti a recessziót

Címkék: aukció, válság, millió, művészet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A gazdasági helyzet hatásai nem kerülték el a művészeti piacot sem. A legnagyobbat a kortárs és modern művek értéke esett, összességében mintegy 40 százalékot. Egyre több jel mutat arra, hogy a nemzetközi piac túl van a nehezén.

Festményt, szobrot venni bizonyos értelemben luxus, ezért a művészeti termékek piaca az elsők között volt, amely megérezte a válságot. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy azok a befektetők, akik nem menekültek innen, jutalmat kaptak hűségükért.

Ugyanis az átmenetileg jó áron megvásárolható alkotások értéke a közelmúltban újra elkezdett emelkedni. A vevők megint bizakodók, a nemzetközi aukciósházak pedig (többek között karcsúsítással) megtanultak alkalmazkodni az új helyzethez.


Damien Hirst, a dúsgazdag sztárművész

Nemcsak olcsóbban működnek immár, hanem természetesen áraikat is lejjebb engedték, engedve a nyomásnak. Átmenetileg saját értékük is jelentősen csökkent, majd újra erősödni kezdtek: a Sotheby’s részvény 6,75 dollár volt márciusban, múlt hétre 17,25 dollárra (1300-ról 3350 forintra) emelkedett.

A piaci viszonyokat elég jól leképező Artprice barométer 4,97 százalékkal nőtt a második negyedévben, előtte a csökkenés 30 százalékos volt. Egyes területeken a azonban még mindig nagy a bizonytalanság, leginkább a kortárs és modern művek piaca tartozik ide.

A korábban rendszeresen rekordárakat hozó területen 40 százalékkal csökkentek az eladási értékek, és a mecénások, valamint a reklámozók is elmaradoztak. Amennyiben újra többet költenek a befektetők és művészetbarátok kortársaik műveire, az egész piac újabb lendületet vehet.

A recesszió nyomai, hatása azonban biztosan tartós lesz. Eltűnnek intézmények, a túlértékelt művészeknek összébb kell húzni a nadrágszíjat. Egy kicsit újra kell kezdeni.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5