Őszibarackból készül pálinkák királynője

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A főzet különlegességéről árulkodik, hogy nehéz elkészíteni, és ennek megfelelően viszonylag ritkaságnak számít a szaküzletek polcain. Felkutattuk a legjobbakat.

Az őszibarack elnevezése megtévesztő, hiszen alapvetően a nyár gyümölcse, július közepétől már szüretelik. Igaz, egyes fajtái egészen szeptember végéig megtalálhatók a fákon, illetve a piacon, valószínűleg ezért ragadt rá az "őszi" jelző.

Deluxe.hu
Még láthatóak a fákon

A rómaiak még úgy tudták, Perzsiából származik, ezért malum persicumnak, vagyis perzsa almának nevezték a gyümölcsöt. Európai elnevezései ennek a latin szónak a leszármazottai: olaszul pesco, franciául péche, németül Pfirsich, oroszul pedig pérsziknek hívják. Mi a szláv nyelvből a braszk elnevezést vettük át, és alkottuk meg belőle a barack elnevezést.  

Ma már tudjuk, hogy Kínában több száz évvel időszámításunk kezdete előtt említést tesznek róla. A jelenlegi tudományos álláspont szerint az őszibarack Kínából származik, és annak idején a Selyemúton keresztül jutott el Perzsiába.

Európában az olaszok és a franciák honosították meg. A szerzeteskolostorok kertjében professzionális faiskolákat működtettek, ahol az 1600-as évek elején az őszibaracknak már tizenkét fajtáját különböztették meg, alig ötven év múlva pedig közel negyven fajtáját ismerték és termesztették.

Magyarországon a XVI. században jelent meg, hosszú időn keresztül különleges, főúri csemegének számított. Termesztése és népszerűsége a filoxéra-járvány után látványosan megnőtt, a vészben kipusztult szőlők helyébe ugyanis a leggyakrabban őszibarackosokat telepítettek.

Deluxe.hu
A gyümölcs egyik felhasználási formája a pálinka

A hamvas őszibarack a rózsafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona a mandula. Nem véletlen, hogy leggyakrabban keserű vagy édes mandula alanyra oltják, mivel fagytűrő képessége így a leghatékonyabb.

Az alany nagy mértékben befolyásolja a fa életét, immunrendszerét. Ugyanaz a fajta más alanyon más tulajdonságokkal rendelkezik. Egy mandulára oltott őszibarack a kötött, mészben gazdag talajt kedveli. Megkülönböztetik a szárazságtűrő, savanyú, meszes illetve kevésbé meszes talajokra alkalmas fajtákat.

A barack és az egészség

Az őszibarack nemcsak a pálinkák, hanem a gyümölcsök királynője is. Sokak szerint a legfinomabb és egyben a legegészségesebb a természet ajándékai közül. Mivel hihetetlenül lédús (85-90 százaléka víz), kitűnő szomjoltó, ráadásul egyetlen (10 dekagrammos) barack mindössze 40 kalóriát tartalmaz, tehát bűntudat nélkül nagy mennyiségben fogyasztható.

Cukor- és gyümölcssavaránya optimális, gazdag rosttartalma és pektinjei szabályozzák az emésztést, ezenkívül koleszterinszintünket is képes egyensúlyban tartani. A nyári, rendszeres, napi négy-öt szem őszibarack fogyasztása már kedvező hatással lehet a vérnyomásunkra, a szívre és a vérkeringésre.

Sok benne a C-vitamin, a B-vitamin, biotin-tartalma pedig jót tesz a hajnak és a bőrnek. Az őszibarack ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, kálium- és magnéziumtartalma igen jelentős.

 

 

1.  Őszibarackból készül pálinkák királynője
2.  A legjobb őszibarack-pálinkák

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5