Magyarország legjobb spái

Címkék: wellness, spa, luxus, terápia, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ma már nem könnyű eligazodni az egyre szaporodó wellnesshotelek és különféle day spák ajánlatai között, a hangzatos elnevezések sokszor nem megfelelő színvonalú szolgáltatás rejtőzik. Egy szakértő segítségével próbáltuk meg kideríteni, hogy mitől jó egy spa, és hol tartunk a világszínvonalhoz képest. Az ország legjobb spái, objektíven.

A szakemberek nagy része azt vallja, hogy a spa elnevezés a latin "sanus per aquam", (víz általi gyógyítás) kifejezés kezdőbetűiből származik. Egy másik megközelítés szerint a szó a belgiumi, meleg vizű forrásairól híres Spa tartomány nevéhez kötődik, mondta Vermesi Andrea, wellness és spa menedzser és egészségfejlesztő terapeuta.

Az International Spa Association (ISPA) szerint az az intézmény nevezhető spának, ahol szakemberek által nyújtott egészségügyi, wellness, valamint szépítészeti kezelések és szolgáltatások széles skáláját kínálják, és amely a táplálkozásra és a tudatosságra is hangsúlyt helyez.


Arra vonatkozóan azonban, hogy milyen követelményeknek kell a spáknak megfelelniük, nemzetközi szinten is csak ajánlások vannak, mondta a szakértő. Az ISO (International Standard Organisation) egyik Technikai Bizottsága egyszer megpróbálta meghatározni a spa minőségi követelményeit magába foglaló szabványt, de a résztvevő országok és szervezetek megbízottjai elvetették ezt a törekvést.

Középmezőnyben a régióban

Magyarországon a rómaiak és a törökök jelenléte óta beszélhetünk fürdőkultúráról. Bár a klasszikus fürdők masszázsszolgáltatásokat is nyújtottak, Magyarországon a Gellért Szálló tekinthető az első olyan szállodának ahol a mai modern spa szolgáltatások megjelentek. Az első igazi értelemben vett day spa, a Mandala 2003-ban nyílt meg.

Magyarországon nincs általános szakmai szabályozás, a Magyar Fürdőszövetség, amely tagja az ESPA-nak (European Spa Association) tesz ajánlásokat a témában. A működési feltételeket és engedélyeztetést Magyarországon, a releváns törvények és határozatok szabályozzák.

A fenti szervezetek által megfogalmazott ajánlások szerint elvárható a tiszta, biztonságos, nyugtató és kényelmes környezet, a személyi edző és a dietetikus jelenléte, illetve a privát kezelőhelységek megléte a minden egyes vendég számára a személyre szabott szolgáltatásnyújtás érdekében.

A spák ideális esetben a svéd-, nyirok-, shiatsu, keleti, sport-, és gyógymasszázs mellett reflexológiát, különféle testkezeléseket és csomag formában is elérhető kezelési programokat kínálnak. Lehetőség van jógára, meditációra, természetgyógyászati kezelésekre, aroma-, és hidroterápiára is személyre szabottan, és van jacuzzi, medence, szauna, infrakabin, gőzfürdő, a büfében bioételeket szolgálnak fel.

Ramada Plaza Budapest
Időt kell szánni az ellazulásra, de nem mindegy, hol

"A magyar spák a világ legjobbjaihoz képest gyerekcipőben járnak, de amennyiben a régiót nézzük, úgy gondolom, hogy Közép-Kelet-Európában az erős középmezőnyben végeznének" - mondta Vermesi Andrea.

A színvonal az építészeti és belső dizájn tekintetében magas, a személyzet szakmai tudása, motivációja a magas színvonalú szolgáltatások nyújtása érdekében szintén az itthoni spák erősségei közé tartozik.

A szakértő a hiányosságok között említette meg a kommunikációs készségek alacsony szintjét, főleg, ha idegen nyelvekről van szó, és kiemelte a képzett, valódi spa-vezetők hiányát is, akik a szakmai tudás mellett megfelelő üzleti érzékkel folyamatosan megújítanák és fejlesztenék a spákat.

"A magyar spák egyelőre azért nem hasonlíthatók össze a világ legjobb spáival, mert a legtöbbnél nincsenek egyedi stílusjegyeik, saját termékcsaládjuk, és úgynevezett signature (eredeti, saját fejlesztésű) szolgáltatásaik" - mondta Vermesi Andrea. Természetesen ellenpéldát is találunk, a Mandala Day Spánál signature szolgáltatás a Mandala Classic kezelés.

 

 

1.  Magyarország legjobb spái
2.  Királynők a masszázságyon
3.  Kényeztetés a luxushotelekben

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5