Deluxe főoldal

A zsokék gyorsítják a mai lovakat

Címkék: versenyló, zsoké, lovas

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A versenylovak csakis a zsokéknak köszönhetik, hogy ma gyorsabbak, mint száz éve. Lovasuk modern guggoló tartása révén ugyanis jóval kevesebb energiát kell felhasználniuk, mint korábban - derítették ki brit kutatók.

Míg azelőtt a zsokék többnyire egyenesen ülték meg lovaikat a lóversenyeken, és nem volt egységes lovaglóstílus, a 20. század elején elterjedt a ma is alkalmazott kuporgó tartásforma. Ezzel egyidőben a lovak ideje is javult.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mai lovak gyorsabbak lennének - írja Thilo Pfau, a Londoni Egyetem kutatója a Science című folyóiratban. Sokkal inkább a zsokék azok, akik célzott, részben igencsak megterhelő mozdulataikkal tehermentesítik a paripákat.


A kuporgó mozgásforma segíti a ló gyorsaságát
    
Pfau és kollégái ló és lovas mozgásáról gyorsulásérzékelők segítségével készítettek képet - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Kiderült, hogy a két mozgásciklus nem követi egymást.  Ezt úgy lehet elképzelni, hogyha mondjuk homokzsákokat kötnénk a lóra, azokat minden egyes lépéssel fel kéne gyorsítania és lelassítania. Az erre felhasznált energia pedig csökkentené a sebességét.
    
A zsoké azonban aktív mozgása révén kompenzálja e hatást, így a lónak csupán a súlyát kell tartania, mozgásába azonban nem kell energiát fektetnie. A jó zsokék még túl is kompenzálták a mozgást - ebben az esetben hátasuk még gyorsabbnak bizonyult, mint nélkülük.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5