A tíz legjobb fröccsbor

Címkék: bor, rozé, fröccs, Jásdi, Légli

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A sör alternatívájaként számon tartott fröccs ma már nem a silány kocsmabor szinonimája. A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári fogások mellett állítólag még egészséges is. Összegyűjtöttük a tíz legjobb fröccsnek valót.

Van úgy, hogy a nyári kánikulában már a sör is túl nehéz italnak bizonyul. A "folyékony kenyérnek" szerencsére van alternatívája, igaz, nem rendelkezik olyan nagy múlttal, mint sok, középkori eredettel büszkélkedő sörfőzde.

Pedig a víz és a bor az európai kultúra bölcsőjében, Görögországban is szimbiózisban élt egymással. Köztudott, hogy a görögök vízzel (sőt tengervízzel) keverték a színbort a külön erre a célra készített hatalmas, kratérnak nevezett, mitológiai figurákkal díszített edényekben.

Deluxe.hu
Idén a rozé az egyik legkedveltebb fröccsbor

Később a rómaiak is megkülönböztették a színbort a vegyített bortól. Az érdekesség kedvéért: a manapság kevésbé ismert merum a színbort, a vinum a kevert bort jelentette. Az európai nyelvek többségében (német Wein, angol wine, olasz vino, francia le vin, spanyol viño) ez utóbbi kifejezés honosodott meg, csak éppen színbor jelentésben. A mi bor szavunk állítólag török eredetre tekint vissza, és a forrásban lévő must szürkésfehér színére utal.

Arra azonban meglehetősen sokáig kellett várnia a szomjas európai polgárnak, míg a szóda és a bor egy pohárban összetalálkozott. A fröccs az italkultúra egyik legfiatalabb terméke. Születésének körülményei legendásak, azok kedvéért, akik nem ismerik a történetet, ismét összefoglaljuk.

Egészen pontosan 167 évvel ezelőtt, Fáy Ádám fóti pincéjében született meg a fröccs. 1842-ben Jedlik Ányos illusztris társaságban mutatta be első szódavizes palackját, a neves vendégek közül általában Vörösmarty Mihályt szokták kiemelni. Állítólag ez az esemény ihlette a költőt a Fóti dal megírására. Sőt, őt tartják az újszerű ital keresztapjának, ő nevezte a szódával spriccelt bort először fröccsnek.

Hogy valóban hungarikum-e a fröccs, azt egy az italnak szentelt oldalon így foglalják össze (www.egyjofroccs.hu): A fröccs egyesek szerint hungarikum, mások a "monarchikum" kifejezéssel illetik. Egy biztos: a fröccs népszerűsége a 19. század vége felé és a századfordulón volt a csúcspontján, akkoriban a nagyszámú polgárság kedvenc frissítő itala volt.

Igaz, német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de az a változatosság, amely a keverési arányokat és az ehhez kapcsolt neveket illeti, igazi magyar kultuszital, sőt "kultúrital" státuszára emeli a fröccsöt.

Lényeges szempont, hogy azt a tévhitet, miszerint fröccsnek az ócska lőre is megteszi, mára sikerült eloszlatni. Ahogy a jó bornak is kell a cégér, úgy a fröccsnek is jár a minőségi "alapanyag".
 
Deluxe.hu
A chardonnay nem ritka alapanyag

A jó fröccsbor alaptulajdonságai közé tartozik: viszonylag zamatos, nem túl savas, reduktív eljárással készített nedű. Az egyik legnépszerűbb fajtának az olaszrizlinget tartják, manapság előtérbe kerültek az olyan illatos fajták, mint a cserszegi fűszeres, az irsai olivér, vagy a királyleányka.

 Legújabb tapasztalataink szerint idén a rozé került reflektorfénybe.

Szűk körben felmérést végeztünk: e-mailben megkérdeztünk 100 gyakorlott bor- és sörivót, melyik italt fogyasztja leggyakrabban a napokban beállt kánikulában. A teszt eredményén mi magunk is meglepődtünk. Kiderült, hogy a legtöbben (78-an) a rozéfröccsöt részesítik előnyben. A maradék 22 megkérdezett nagyjából fele-fele arányban a fehér fröccs, illetve a sör mellett tette le a voksot.

A rozéfröccs diadala egyrészt magának a bortípusnak szól, amely az utóbbi időkben óriási reneszánszát éli. Gyümölcsössége, vitalitása, könnyűsége mellett részben a gasztronómiában betöltött hálás szerep is hozzájárult ehhez az eredményhez. Egy rozéfröccs ugyanis szinte minden típusú ételhez ajánlható, legyen az (bármilyen) grillezett hús, saláta, hal (halászlé) vagy a távol-keleti konyhák édes-savanyú fogásainak egyike. A rozé még a csípős ételek mellett is állja a sarat.


Keverési arányok

A fröccs lényege a keverési arányban ragadható meg. Az aránypárok felsorolását és elnevezését itt és most csak a legfontosabbakra szorítkozva vázoljuk, korábbi cikkünkből idézve. A fent említett fröccs oldalon az összes variáció és elnevezés elérhető.

Klasszikus fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda

Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda

Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda

Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda

Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda

Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda

Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely "megvicceli" a bort

Egyébként az arányokkal kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy egy kerti parti alkalmával valószínűleg nem mérőpohárral a kezünkben adagoljuk a bort és a szódát, hanem csak úgy hozzávetőlegesen, ránézésre. Tapasztalataink szerint ez esetben is mindig a klasszikus fröccs receptjét érdemes szem előtt tartanunk, a 2:1 arányt, vagyis két deciliter borhoz számítsunk egy deciliter szódát. Egyszerűbben szólva a kétharmad bor, egyharmad szóda aránya szinte soha nem okoz csalódást, nem vizezi fel annyira a bort, hogy az teljesen elveszítse elsődleges zamatait.

Alapigazság, hogy a szikvíz a fröccsbor igazi társa, de az ásványvizek között is akadhat megfelelő. A lényeg, hogyha ásványvízzel készítjük a fröccsöt, "savankás" típusba tartozót válasszunk.

Öt fehér- és öt rozébort találtunk a legalkalmasabbnak a fröccsösítésre, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hasonló minőségű, reduktív borok bármelyike ne volna alkalmas arra, hogy jó fröccsöt készítsünk belőle.

Egyetlen "szabály" létezik, legalábbis a mi tapasztalataink szerint: fahordóban érlelt, testes, telt, bonyolult szövetű borok egyike sem alkalmas fröccskészítésre. A másik szempont, hogy lehetőleg mindig a legfrissebb évjáratú borok közül válasszuk meg a fröccsnek valót.

 

 

1.  A tíz legjobb fröccsbor
2.  Megkóstoltuk a borokat

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5