A legjobb cseresznyepálinkák

Címkék: pálinka, párlat, cseresznye, Bene Tamás, Agárdi

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Gyümölcs és párlat formájában egyaránt nagy klasszikusnak számít. Összegyűjtöttük a legjobb cseresznyepálinkákat.

Tudnivalók a cseresznyéről

A cseresznyével kezdődik a nyári időszámítás, május végén, június elején piros, szív alakú bogyói a természet első ajándékai. Közel ezer fajtáját ismerjük, lehetetlen volna felsorolni mindet, íme néhány a legismertebbek közül, érési sorrendben: Májusi korai, Pomázi hosszú szárú, Biggareau Burlat, Szomolyai fekete, Margit cseresznye, János cseresznye, Sunburst, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi óriás, Van, Stella, és még folytathatnánk a sort.

A fajták különböznek színre, zamatra, cukortartalomra. Egyben azonban mindegyik megegyezik, ugyanattól a közös őstől, a lomberdőkben mindenhol fellelhető vadcseresznyétől, a cerasus silvestristől származik. Madárcseresznyének is nevezik, bár a madarak jobban kedvelik a szelíd, kerti cseresznyét, amely ágain lényegesen édesebb gyümölcs terem.


Közös ősük a cerasus silvestri

Hogy mi, emberek miért szeretjük annyira, az nem szorul magyarázatra. De azt valószínűleg kevesen tudják, mi minden található a húsos bogyókban. Mivel több mint 80 százaléka víz, kitűnő szomjoltó, már a római légiók katonái is ezzel oltották szomjukat a kimerítő menetelések során. Ugyanakkor egy marék cseresznye minimális, alig 70 kalóriát tartalmaz, ezért a nyári fogyókúrát vele szokták kezdeni.

Gyümölcscukor-tartalma az érettség függvényében nő. Vitaminban igen gazdag, elég magas a C-vitamintartalma, de található benne rengeteg A-vitamin, illetve B1-, B2-, B6-vitamin, továbbá folsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. 


Ásványi anyagokban és nyomelemekben sem szűkölködik: szervezetünk számára foszfor-, kalcium- és nátriumbomba, viszonylag sok káliumot, valamint vasat rejt magában. Kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére.

Ezzel még nincs vége. Nem elég, hogy a bogyója kész egészségpatika, a szárából főzött teának tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatása van.

A magjával azonban nem árt csínján bánni, ugyanis tele van méreggel, amely kis mennyiségben fokozza a légzést és az emésztést, rákellenes hatást is tulajdonítanak nekik, nagy mennyiségben azonban már káros a szervezetre. A gyümölcshúsban csak nyomokban található meg a méreganyag.

A pálinkáról


Hogy a számtalan egészséges összetevőből mi marad meg a pálinkában, arról nincs pontos adatunk. Ami biztosan megmarad, az a gyümölcs tiszta illata, íze. Hogy milyen egy jó cseresznyepálinka? Felismerhető benne az eredeti gyümölcs. Finom, diszkrét, keserű mandulára emlékeztető magzamat kíséri. Amúgy nem tartozik a legaromásabb pálinkák közé, ebben egy kicsit hasonlít az almára. Emiatt azonban kiválóan alkalmas hordós érlelésre, a különböző fából (eper, gesztenye, tölgy) készült hordók finom aromákkal gazdagíthatják.


A cseresznye párlat formájában

A párlat készítésekor a cseresznye kimagozva kerül a cefrébe, a magzamat elérése érdekében a magoknak mindössze 30 százalékát szokták visszatenni rövid időre, amit a főzés megkezdése előtt eltávolítanak. Pálinkakészítésre a magas cukor- és extrakt tartalmú, aromás fekete cseresznyék alkalmasak, mint például a Germersdorfi óriás, a Solymári gömbölyű vagy a Szomolyai fekete.

A fajták közül egyet mindenképpen ki kell emelnünk, ez pedig nem más, mint a Szomolyai fekete cseresznye, amelynek a pálinkafőző-mesterek szemében legalább akkor a becsülete, mint a gönci baracknak vagy az újfehértói fürtös meggynek.

A fajta a szakemberek szerint reneszánszát éli. Legnagyobb felvásárlói a táplálékkiegészítőket gyártó cégek, mivel a szomolyai a magas flavinoidtartalomnak köszönhetően javítja az immunrendszer, a szív- és érrendszeri funkciók működését.

A szomolyait az egri fekete fajtákból szelektálta Brózik Sándor, Korponay Gyula és Zatykó Imre. Június közepén érik, bogyója meglehetősen kicsi, viszont hihetetlenül intenzív ízű, édes, magas szárazanyag-tartalmú, héja lilás-fekete, leve mélyvörös színű, akár a legjobb bordeaux-i vörösboré. Levét egyébként az élelmiszeriparban természetes ételszínezékként is használják. A héj nagyon szívós, vastag, rugalmas, ezért nagyon jól szállítható és a szüret során sem sérül.
 
A szomolyai fajtából főzött cseresznyepálinka a legaromásabb.

 

 

1.  A legjobb cseresznyepálinkák
2.  Teszteltük a legjobbakat

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5