Kilencedszer is nyert Litkey csapata a Kékszalagon

Címkék: Kékszalag 2009, verseny, vitorlás, Litkey, Raffica

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Negyed tízkor már eldőlt a reggel kilenckor indított 2009-es Kékszalag tókerülő verseny első helye. Magabiztos vitorlázással Litkey Farkas és csapata, a Brokernet-Uniqa immár sorozatban kilencedszer nyerte meg a trófeát. Második lett a Raffica Király Zsolt vezetésével, a harmadik helyet Soponyai Géza csapata a Mediacontact-Avatarral szerezte meg.

Litkey immár kilencedszer nyerte meg Európa legnagyobb és legrégebbi tókerülő versenyét, a Kékszalagot. Idén a Lisával indultak, mivel páratlan évben csak klasszikus (trapéz nélküli) hajóval vághatnak neki a versenyzők. Negyed tízkor ért a balatonfüredi célba a Brokernet-Uniqa vitorlás, ami néhány perccel jobb eredmény a 2007-esnél. A tavalyi, korlátozás nélküli versenyhez nem érdemes hasonlítani az idei időeredményt.

MTI
A győztes csapat a rajtnál, a háttérben a második helyezett Raffica

A legnagyobb kihívóknak a verseny előtt a Boden-tó idei körbehajózásán első Király Zsolt (Raffica), valamint Soponyai Géza (Mediacontact-Avatar) és Láng Róbert (RC44) számítottak, amit a verseny alakulása is igazolt, mégpedig a fenti sorrendben.

A szervezők a tavalyi csúcs megdöntésére, azaz több mint 578 hajó és 2600 versenyző részvételére számítottak, ennek megfelelően rekord mennyiségű, 612 nevező hajó várt a kilenc órai rajtra Balatonfüreden. Innen a cél Kenese, majd Siófok, Tihany, Keszthely, ahol a fordulás után a hajók visszavitorláznak a kiindulási ponthoz.

A kezdés után negyed órával a Brokernet-Uniqa átvette a vezetést, amit egészen a Siófok-Tihany szakasz feléig tudott tartani. Dél körül tehát már kezdett kialakulni a végső sorrend, az ekkor harmadik helyen álló Sponsor Wanted egyre hátrébb szorult, először Láng Róbert és csapata előzte meg őket a Russel Coutts által tervezett RC44-es karbonhajón, később az ötödik helyen álló Mediacontact-Avatar is eléjük került, és ezután meg sem álltak a harmadik helyig.

A Keszthelyi forduló után ugyanis az RC44 megakadt, az Avatar egyre jobban behozta őket, ezután a tó közepén hajózva egy fej fej melletti küzdelmet láthattunk a két csapattól. Közben Litkey Farkas és Király Zsolt csapata az északi part felé fordult, és egy ideig a part mentén haladtak. A két hajó között azonban szinte végig megmaradt a 3,5 kilométeres távolság.

MTI
612 hajónál több soha nem nevezett a Kékszalagra

A Tihanyi-félszigetnél a Brokernet-Uniqa kevésbé magabiztosan kétszer is korrigálta az irányt, de ez nem volt elég ahhoz, hogy kiessen kezükből az első hely. 12 óra 12 perces versenyzés után befutottak a célba, őket nyolc perccel később követte Király Zsolt a Raffica fedélzetén.

A további beérkezők a Kékszalagon: Mediacontact-Avatar, RC44, ötödik a Sponsor Wanted.

A legemlékezetesebb év talán az 1955-ös a Kékszalag történetében, ugyanis ebben a sokat emlegetett esztendőben kerülte meg Németh István 10 óra 40 perc alatt a Balatont a Nemere II-vel. A rekordot a mai napig nem döntötte meg senki.

A 75 lábas cirkáló ezt megelőzően két alkalommal is nyert, és a rákövetkező versenyen is elsőként ért célba. A Nemere II-vel idén egy női csapat indult Magyar Vilma irányításával.

A Kékszalag legeredményesebb kapitánya Litkey Farkas, aki 2001 óta megszakítás nélkül elsőként futott be a balatonfüredi célba, immár negyedik győzelmét aratva a Lisával.

Litkey 2003-ban ugyan 9 óra 25 perc alatt körbeért a Lisával, ez azonban a Balaton alacsony vízállása - ebből adódóan a beljebb hozott bóják és a valamivel rövidebb útvonal - miatt nem számíthatott új rekordnak.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5