Élő bejelentkezés a 2009-es Kékszalagról

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A 41. Kékszalag a klasszikus hajók versenye. A 2009-es viadal eseményeit a partról és a vízről is figyelemmel követjük, amennyire a technikai körülmények engedik. Élő videókat, felvételeket, fotókat és szövegeket egyaránt találnak folyamatosan frissülő cikkünkben.

21:38 Második helyen nyolc perces lemaradással Király Zsolt csapata érkezett be. Tizenkét perccel a Raffica után a harmadik helyet a Mediacontact-Avatar szerezte meg, majd hasonló lemaradással Láng Róbert csapata futott be az RC 44-es karbonhajóval. A Sponsor Wanted a Tihanyi-félszigetet közelíti meg, reggelre pedig talán beér az indulók egy nagyobb része.

21:15
Kilencedszer is nyert Litkey csapata a Kékszalagon, akik most értek be a célba. A további sorrend még nem dőlt el, de szinte biztos, hogy a Rafficát követően az Avatar ér be harmadikként, megelőzve Láng Róbert csapatát. A Sponsor Wanted és a többiek jócskán lemaradva Balatonudvari alatt hajóznak.

21:07 A tihanyi csőbe érkezve a Brokernet-Uniqa előnye továbbra is megmaradt, azonba Litkeyéknek már kétszer is korrigálniuk kellett az irányt, ezért a mögötte haladó hajók, amik a Tihanyi-félsziget partja mentén haladtak, egyre jobban megközelítették az első helyen vitorlázó csapatot. A távolság Litkey és a Raffica között 1500 méter. Azonban nemsokára beér a kikötőbe a Brokernet-Uniqa, vagyis úgy tűnik, megnyerik a Kékszalagot. A harmadik-negyedik helyen sincs változás.

20:24
Litkey Farkas és csapata most éri el a Tihanyi-félszigetet, a második helyen haladó Raffica nem tudott csökkenteni a 3,5 kilométeres hátrányából. 3-4 kilométerre mögöttük továbbra is szoros a küzdelem a harmadik helyért, bár az Avatar egyre jobban elhúz Láng Róbert csapata elől. Nagy meglepetésnek kell történni tehát ahhoz, hogy ne Litkey érjen be elsőként idén is.

19:03
Csökkent a távolság a Brokernet-Uniqa és a Raffica között. Utóbbiak már Badacsonytomaj előtt az északi part felé vették az irányt, Litkeyék csak később fordultak le a tó közepéről. A Raffica Ábrahámhegynél egészen a parthoz közel hajózik, innen veszi üldözőbe a tőle 3,5 kilométerre hajózó Litkeyt. Az Avatar és az RC44 a tó közepén halad tovább, jelenleg fej fej mellett haladnak, jeleneg az Avatar áll a harmadik helyen.

17:56
Keszthelynél elsőként fordult Litkey Farkas csapata, miután egy szoros küzdelem után elhúztak a továbbra is második helyezett Rafficától. Innen Tihany, majd Balatonfüred a cél. Balatongyöröknél, ahol az RC44-es Keszthely felé megakadt, gyenge szél miatt belassult a visszafelé haladó mezőny. Ennek ellenére sikerült megtartania az előnyét.

16:39
Mint kiderült, a 368-as rajtszámú Dixie 32-es hajó Siófok közelében ütközött egy víz alatti tárggyal, és eltört az árbóca. A vízi mentők megvizsgálták a területet, és találtak egy lapos tárgyat a vízben, amit csak később tudnak jobban megvizsgálni. A versenyzőket tájékoztatták. A Keszthelyi-öbölben északnyugati szél fogadta a Kékszalag 2009 beérkezőit, mindez a továbbra is vezető Litkeyéknek kedvez, mivel a legkorábban fordulnak a számukra kedvező szélirányra.

15:36
Litkeyék még jobban elhúztak a második helyen hajózó Rafficától, ők közelebb vitorláztak a parthoz. Az RC44, ami ugyancsak a tó közepén vitorlázott, egyre jobban megközelíti Király Zsoltékat, akik úgy tűnik, rossz taktikát választottak. A Sponsor Wanted és a Mediacontact-Avatar továbbra is fej-fej mellett halad. A Kékszalag 2009 élmezőnye túljutott a féltávon.

14:18
A Mediacontac-Avatar megelőzte a Sponsor Wantedet, ezzel a negyedik helyre jött fel, miközben a korábban harmadik helyéért küzdő Vándor Róberték így már csak ötödikként versenyeznek. Egy hajónak Siófoknál eltörött az árboca.

13:50
Még mindig tartja, sőt növelte előnyét a Brokernet-Uniqa a jelenleg második helyen versenyző Rafficával szemben. A Zánka közelében haladó esélyesek mögött az RC44 és a Sponsor Wanted állnak.

13:14
Két baleset is történt a futamon. A sérüléseket a 164-es hajó legénységének egyik tagja, valamint egy, a 67-es hajón lévő kisfiú szenvedte el. Előbbi beesett a kajütbe, míg a kisgyermek keze akkor sérült meg, amikor bójavételkor hajójuk egy másikkal ütközött.

12:51
A Brokernet-Uniqa csapata vezet Litkey Farkas irányításával. Mögöttük a Raffica halad, ők ketten páros versenyt vívnak. A Sponsor Wanted sokáig a harmadik helyen állt, de az RC44-es hajó megszorongatta őket, és most átvette a vezetést kettejük párharcában. Ötödik a Mediacontact-Avatar.

10:11 Rekordszámú hajó indult az idei Kékszalagon. A 612 nevező hajó azért is különlegesen magas szám, mert idén csak klasszikus (trapéz nélküli) hajók indulhatnak. A versenyben jelenleg a Raffica vezet, az RC 44-es és Rutai István hajója, a Macarella is jól halad.

Reggel kilenckor indult a 41. Kékszalag mezőnye. Európa legnagyobb és legrégebbi tókerülő versenyén idén csak klasszikus (trapéz nélküli) hajók indulhatnak. Az egyik nagy kérdés, hogy Litkey Farkas képes-e kilencedik alkalommal is győzni a Balatonon.


Rajtol a Kékszalag 2009 mezőnye


Katamarán a 41. Kékszalagon


Még együtt Kékszalag 2009 mezőnye


A 41. Kékszalag első bójája felé


Remete a Kékszalagon 2009 futamán


A Sirocco a Kékszalagon


A Media Contact a Kékszalagon


Az Anna kerüli a bóját


Tolakodás a Kékszalagon


Fordul a Nemere II.


A Nemere II. a vízen


Ott voltunk az egyik győzelemre esélyes csapat, az AC Sailing Team edzésén, élményeinket természetesen megírtuk, a 41. Kékszalaggal kapcsolatos beharangozó cikkünket pedig itt olvashatják.

A 2008-as versenyről készült anyagainkat itt találják, a 2007-es cikket pedig itt. Figyelmükbe ajánljuk az [origo] Videán elérhető videóit a tavalyi versenyről: ezt, illetve ezt. Továbbá az [origo] Balaton mellékletének anyagait a tavalyi rajtról, illetve a teljes versenyről.

Kellemes, mérsékelt délkeleti szélben gyorsan lezajlott a gyerekek előversenye, a Kékpántlika.

A hajóosztályok győztesei:

420-as: 1. Takácsy Kristóf és Levente

Laser Radiál: 1. Bakóczy Róbert

Cadet: 1. Bagyó Áron - Polgár Ákos

Optimist: 1. Gyapjas Zsombor

A Laser 4.7 : Huszka Mátyás

Az utánpótlás versenyzők számára másodszor kiírt Kékpántlikával csütörtökön elkezdődött a Kékszalag 2009 T-Mobile Nagydíj és Fesztivál Balatonfüreden. A szervezők a tavalyi csúcs megdöntésére, azaz több mint 578 hajó és 2600 versenyző részvételére számítanak.

A leggyorsabb Balaton-kerülő címre idén is a nyolcszoros győztes Litkey Farkas és csapata pályázik a legnagyobb eséllyel. Bár figyelmeztető jel lehet számukra, hogy kedden megrepedt a Lisa nevű vitorlás árboca. A csapat 2003 óta a páratlan években diadalmaskodott az 1997-ben épült Lisával, ekkor ugyanis nem lehet trapézt (kiülő keretet) használni a Kékszalagon, így nem indulhat a Libera versenyhajó.

Litkey legnagyobb kihívói között a Boden-tó idei körbehajózásán első Király Zsoltot (Raffica), valamint Soponyai Gézát (Avatar) és Láng Róbertet (RC44) tartják számon.

Külön színfoltot jelent a Kékszalag 2009 versenyen az 1955 óta 10 óra 40 perccel rekorder Nemere II-vel induló női csapat, valamint Detre Diána, aki első női szörfösként akarja megkerülni a tavat, s teljesíteni a 150 kilométeres távot.

A parti programok között lesz Tér-Film-Zene fesztivál, koncertek, valamint repülőshow. Ezúttal is számos híresség indul a versenyen, Csiszár Jenő Litkey csapatát "erősíti", rajta kívül többek között Gundel Takács Gábor, Bagi Iván, Keleti Andrea és Dér Heni is vízre száll.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5