Butikhotelek az egyediség jegyében

Varga Viktória

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Világszerte egyre elterjedtebbek a butikhotelek, és ez a jelenség nem véletlen, hiszen egyre több utazó vágyik olyan szálláshelyre, ahol egyedi kialakítású és hangulatú szobákban, a lehető legnagyobb nyugalomban tölthet el néhány napot. A mennyiség ezekben a hotelekben nem megy a minőség rovására, általában kevés a szoba, viszont a személyre szabott szolgáltatások sokat emelnek a színvonalon.

A tökéletes nyaralás mindenki számára mást jelent, valaki a nyüzsgést kedveli, mások számára a pihenés elképzelhetetlen csend és nyugalom nélkül. Az utóbbi táborhoz tartozók számára találták ki a butikhoteleket, amelyek a mai "rohanó világban" a hatalmas, rengeteg szobával büszkélkedő üveg szállodatornyok ellenpólusát jelentik. A világ bármely táján meghitt, emberközeli épületek ezek, amelyek a kényelemre nagy hangsúlyt fektetnek.


Egy kis vidéki levegő

Külföldön a zajos városokban egyre több ilyen "szigetet" hoznak létre, azzal a céllal, hogy ugyan exkluzív, de igazi pihentető körülmények között kapcsolódhassanak kis a vendégek. A butikhotel nagy előnye, hogy kis helyen is elfér, így lehetséges az, hogy Budapesten a Clark Ádám téren már régóta üresen álló foghíjtelken is épüljön egy. Körképünk során mi három hazai butikhotelt vettünk szemügyre, egyre a fővárosban leltünk, a másik kettőre pedig vidéken.

Festői és otthonos vidéki harmónia

A Káli Art Inn a Balatontól északra, a Káli-medencében, Köveskálon várja a nyugalmat felsőfokon kedvelő vendégeit. A falusi környezet megadja a hely alaphangját, itt ugyanis "hiánycikk" a rohanás, az ide érkezők legnagyobb örömére.

A szálló két 120 éves nagypolgári épületből, egy apartmansorból, egy szállássá alakított egykori pajtából, egy "gondnoki házból" és levendulákkal, mandulafákkal teli 10 ezer négyzetméteres kertből áll, amelybe bőven elfért egy medence és egy szaunaház is. Mintha Provence-ban lennénk, pedig Magyarország egyik legapróbb falujában járunk.

A századfordulón egy gyógyszerész és egy borkereskedő család töltött el itt kellemes napokat - no meg katonák, amikor tiszti kaszinóként működött -, a nagypolgári lét ma is tetten érhető, az antik bútorok, aprólékosan megmunkált kiegészítők, a mennyezetfreskók mind-mind erről árulkodnak.

Az étteremben folytatódik ez a nem mindennapi időutazás, virágmintás, arany szegélyű porcelán levesestálban teszik a vendég elé a még gőzölgő levest, amelynek íze olyan, mintha a nagyi főzte volna. Az szálló egyik erőssége éppen házias ételei, amikhez friss hozzávalókat használnak, a kertből szedett fűszerekkel bolondítják meg a fogásokat. A hagyományos őrzése számukra fontos, a tulajdonos ezért nem cserélte le tradicionális házias étkeket "flancos fogásokra". A reggeli 3 000 forint, az ebéd menü 4 500 forint, a vacsora menü 5 500 forint személyenként.

Az épületek kívül-belül rusztikusak, ez kell ahhoz, hogy az ide érkező családok igazán otthon érezzék magukat, meg persze az, hogy a gyerekeknek legyen elég mozgásterük, és az aktív pihenésre vágyó felnőttek is megtalálják a nekik való szórakozást.


A Káli Art Inn étterme

A közeli Szentbékkállán élénk a lovas élet, itt van ugyanis Magyarország három lovaspóló klubja közül az egyik. Ám ha a bőséges reggelit valaki le szeretné mozogni, túrázhat a környéken - túravezetőt biztosítanak -, vagy a kert végében található biciklik közül választhat egyet, és máris felfedezőútra indulhat, megnézheti mondjuk a kőtengert.

Gyalogosan is nem mindennapi látnivalókban lehet része az embernek, bivalycsordával vagy éppen rackajuhokkal találkozhat. Mivel a közeli Balaton-felvidék, mintegy védvonal húzódik a medence előtt, elzárja a zajos Balaton-partot ettől a csöndes vidéktől, tehát garantált a nyugalom, amely a stresszes üzletemberek számára áldás.

Mit szeretnek a törzsvendégek ebben a helyben? Azt, hogy a szobák nem "ridegek", mint egy ötcsillagos hotelben, ahol idő kell ahhoz, hogy belakják a teret, itt rögtön otthon érzik magukat, hiszen az ágyakat kötött ágytakaró borítja, a kiegészítők - melyeket a szálló asszonya válogatott gondosan össze -, a színek, anyagok és formák lakályossá teszik szállásukat. Mindez a kényelem egy kétágyas szobában nyáron 30 ezer forintba, apartmanban 42 ezer forintba kerül. Akad olyan is, aki a családjával akár egy hónapot is eltölt itt, amely kisebb vagyonba kerül, de a nyugalom számára minden pénzt megér.

Esküvők kedvelt helyszíne a Káli Art Inn, a ceremónia és a nászéjszaka számára is tökéletes. Az egykori pajta belsejében ugyanis a három lakrész egyike a "tükörszoba", a nászutasok kedvenc búvóhelye.

A búvóhely kulcsszó, a zavartalan nyugalom, mint a butikhotelek fő jellemzője természetesen maximálisan teljesül, nemhiába választják a művészi vénával megáldottak is ezt a helyet kibontakozásukra. A szálláson található műteremben festegethetnek, a hordozható állvánnyal akár a kertben is. A műteremben olykor csapatépítő tréningeket is tartanak. Kellemes program lehet a borozgatás a medence partján, ahonnan éppen a Hegyestű csúcsát láthatjuk.

Egy Vadvirág szépségei

A Rózsadombon, a hegyoldalon, egy csöndes kis utcában találjuk a Vadvirág Panziót. Ez egy vadregényes hangulatú hely azoknak, akik nem vágynak nyüzsgésre, a munka után szívesen ülnek ki egy jó könyvvel a teraszra és élvezik a madárcsicsergést, bagolyhuhogást.

Az intimitás, családias hangulat határozza meg a panzió szellemét, hiszen itt a vendégek nagy része régi ismerős.

A tulajdonos és a személyzet jól ismeri szokásaikat, egyéni kívánságaikat. Jövés-menés nem zavarja a törzsvendégeket, akiknek a panzió sokszor a második otthonuk.

A tulajdonos tapasztalatai szerint innen csak nagyon ritkán vágyik el az ember a belvárosba, ezért nem sűrűn kérik őket arra, hogy programokat szervezzenek. A stabil törzsközönség között akad amerikai kutatóorvos, regényíró, külföldi multinacionális cég vezetője.

 

 

1.  Butikhotelek az egyediség jegyében
2.  Szép Ilona és Szépalma

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5