Megtizedelte a válság a szupergazdagok számát

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A válság világszerte megtizedelte a dollármilliomosok számát is. A Merrill Lynch és a CapGemini tanácsadó által nyilvánosságra hozott összeállítás szerint tavaly majdnem 15 százalékkal csökkent azoknak a száma, akiknek a vagyona legalább nettó egymillió dollár volt. A 30 millió dollár, vagy ennél nagyobb vagyonnal rendelkező szupergazdagok tábora ennél is nagyobb mértékben, közel 25 százalékkal zsugorodott.

Az előző két esztendő robusztus növekedése után a világ gazdagjainak száma 19 százalékkal lett kevesebb, vagyis ezzel a vagyonosok tavaly nagyjából annyian voltak, mint 2005-ben. Az "érintettek" összvagyona 32,8 ezer milliárd dollárra csökkent az elmúlt esztendőben.  


Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a szuperjachtokat

Mindamellett a következő években ismét összeszedhetnek némi pénzt a gazdagok: az összeállítás szerint vagyonuk évente 8 százalékot meghaladó mértékben gyarapodhat, és 2013-ben elérheti a 48,5 ezer milliárd dollárt. A növekedés élén a jövőben is az észak-amerikaiak és az ázsiaiak fognak állni.

Kínában jelenleg 364 ezer milliomost számolnak, ezzel pedig az ázsiai állam a negyedik helyet "nyerte el" a világ legtöbb tehetős emberét számoló országok listáján. Hongkong egyébként tavaly a gazdagjainak a 61 százalékát veszítette el. Jelentős csökkenés tapasztalható továbbá Indiában, Oroszországban és Nagy-Britanniában is.  

A veszteség állítólag érezhetően hatott a tehetős emberek közérzetére is, hiszen tavaly jelentős mértékben emelkedtek az egészségmegőrzésre fordított kiadásaik (fitneszbérlet, spa- és orvosi központok). A legtöbb pénzt Japánban költötték magukra a milliomosok.

Sokan fektették ugyanakkor világszerte pénzeiket művészeti alkotásokba, nemesfémekbe, gyémántokba, versenylovakba vagy éppen egész futballcsapatokba.

Érdekesség, hogy a luxustermékek iránti érdeklődés 43 százalékkal esett vissza, és hasonló veszteségeket könyvelhetett el a VIP-turizmus is.  

A Merrill Lynch és a CapGemini ugyanakkor a rémisztő adatok mellett bátorítja is a milliomosokat, hiszen a jelentés szerint néhány év múlva már senki sem fog emlékezni ezekre a számokra.

A kutatók azokat a személyeket tekintették milliomosnak, akiknek a vagyona készpénzben, kötvényekben vagy részvényekben koncentrálódik. Lakhelyük és magángyűjteményük értékét nem számolták.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5