Gyógyítás tű nélkül

Címkék: terápia, shiatsu, masszázs, wellness

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az érintés művészeteként is emlegetett shiatsu masszázs az akupunktúra alapján kezeli azokat, akik a gyógyulás és az egészségmegőrzés ezen fajtáját választják, a terapeuták tű helyett azonban ujjnyomással gyógyítanak. A személyre szabott, ősi kínai alapokon nyugvó, japán módszert, amely egyre népszerűbb nyugaton is, mi is kipróbáltuk.


Megrekedt energiák

A kellemes környezet, a beszélgetés ellenére nem volt könnyű ellazulni. Elvégre a fél életemet kitálaltam egy olyan terapeutának, akit eddig egyáltalán nem ismertem. Személyisége, nyugalma és határozottsága ugyanakkor eloszlatta a kétségeimet, és átadtam magunkat a ringató, nyomkodó, hajlító mozdulatoknak.

iStock
Ujjal fejtenek ki nyomást az akupunktúrás pontokra

Ezek nagy része igen kellemes volt, néhány ponton viszont kissé fájdalmas élményt jelentettek. Például azt nem árultam el, hogy egy olyan tréningen vettem részt a közelmúltban, amely érzelmileg megviselt, a masszőr mégis kiszúrta, hogy (természetesen átvitt értelemben) nehéz terheket cipelek a vállamon, ami nem feltétlenül a számítógép előtt töltött idő következménye. Ezek után felesleges lett volna bármit eltitkolni, amit elhallgattam volna, arról a testem "vallott".

A tenyérrel, ujjal és könyökkel történő nyomkodáson kívül a végtagok mozgatása, hajlítása is a terápia részét képezte. A térd hajlítása és elengedése egy rövid pszichológiai tesztnek is beillett, ugyanis én döntöttem el, mennyire adom át magam a gravitációnak és a terapeuta iránti bizalmamnak.

A kezelés során először hason, majd a hátamon feküdtem. A terapeuta a hasamat nyomkodta, mint később megtudtam, ilyenkor "hara diagnoszikát", vagyis hasdiagnosztikát végez. "A hason minden terület egy megfelelő szervhez rendelhető hozzá" - magyarázta. A masszőr érzi, hogy melyik szerv területe feszesebb, melyik az, amelyik "nem engedi" a nyomást, és melyik az, amelyik lazább. Egyébként a hátról, az arcról, a nyelvről is lehet diagnosztizálni.

Egy ponton megfeszültek az izmaim, mintha a testem el akarta volna utasítani a nyomást. Ez azt jelenti, hogy a nyomási pontnak megfelelő szerv energiája nem tökéletes, valahol megrekedt, feltorlódott az energia ebben a pillanatban, tudtam meg.

Ijedtségre azonban semmi ok, valószínűleg egyszeri, átmeneti esetről van szó. Ha egy szervvel konkrétan baj van, ugyanaz a probléma több kezelés során is jelentkezik és a test több pontján, nyugtatott meg a masszőr.


Arcról is lehet diagnosztizálni

Ezek után annyira sikerült ellazulni, hogy néhány perc erejéig bepótoltam a délutáni áhított sziesztát is. Amikor a kezelés véget ért, még sokáig pihenhettem, nem ácsorgott az ajtóban a következő vendég, mint a zsúfoltabb wellness hotelekben.

Egri Lilla elmondta, hogy milyen tapasztalatai voltak a kezelésem során. Meridiánok, elemek (föld, fém, víz, fa, tűz) kerültek szóba, hogy minden tényleg mindennel összefügg, például a szülőkhöz való viszony, egy párkapcsolat is okozhat problémákat.

A masszázs nemcsak fizikai, hanem érzelmi gócokat is kezelt, így nem kell csodálkoznom majd azon, ha a közeljövőben múltbéli fájdalmas élmények kerülnek előtérbe, és esetleg kisebb-nagyobb hangulatváltozásokon megyek keresztül.

Amikor nem ajánlott

A shiatsu masszázs nem javasolt akkor, ha a kezelt lázas. Persze a láz csillapítására való pontokat (például a két hüvelykujj-párna összedörzsölésével) lehet kezelni ilyenkor is.

Komolyabb betegségek, például rákos daganatok esetén a kezeléseket csak a legnagyobb tapasztalattal rendelkező terapeuták vállalják. A kismamák  esetében vannak bizonyos pontok, amelyeket nem szabad nyomni, mert ellazítják az izmokat, és beindulhat a szülés, viszont vannak olyan pontok, amelyek a szülés alatt nagyon hasznosak. A shiatsut gyerekeknél is lehet alkalmazni, attól a kortól, amikor végig tudnak ülni egy terápiát, ez Egri Lilla tapasztalata szerint körülbelül 10-12 éves kor.

4-6 kezelés már maradandó változást tud előidézni az állapotunkban. Konkrét probléma esetén hetente egyszer érdemes jönni, de ez alakulhat másképp is. Japánban elterjedt gyakorlat, hogy a gyógyulni vágyók évente egyszer vagy kétszer több alkalomból álló shiatsu-kúrán vesznek részt, ezzel az egész évre megoldják az egészségügyi problémák kezelését.

 

 

1.  Gyógyítás tű nélkül
2.  Diagnózis ujjnyomással

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5