Gyógyítás tű nélkül

Címkék: terápia, shiatsu, masszázs, wellness

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az érintés művészeteként is emlegetett shiatsu masszázs az akupunktúra alapján kezeli azokat, akik a gyógyulás és az egészségmegőrzés ezen fajtáját választják, a terapeuták tű helyett azonban ujjnyomással gyógyítanak. A személyre szabott, ősi kínai alapokon nyugvó, japán módszert, amely egyre népszerűbb nyugaton is, mi is kipróbáltuk.

Egy stresszes hét végén, péntek délután érkeztem meg a shiatsu masszázs helyszínére, egy csendes belvárosi lakásba, amely a faliújság tanúsága szerint jóga- és hastáncóráknak is otthont ad. Kényelmes nadrágot vettem fel, Egri Lilla, a shiatsu masszőr előzetes útmutatása alapján.

Míg a legtöbb nyugati masszázsformánál a megérkezést követően egy ágyra fekve adjuk át magunkat az élvezetes és fájdalmas munkának, itt egy földre helyezett matrac a kezelés terepe. Itt az is fontos, hogy kik vagyunk és mit hoztunk magunkkal, milyen állapotban érkeztünk a kezelésre.

iStock
Egy földön kiterített matracon folyt a kezelés

A shiatsu masszőr nem esett neki fájó izmaimnak az első percekben, hanem kérdezett. Ez azért volt jó, mert volt idő megérkezni, levetkőzni a hétköznapokat, és már az is jólesett, hogy egy kicsit beszélhettem a testi és lelki problémáimról.

A születésem körülményeivel és annak nehézségével, a gyermekkorommal, betegségeimmel, táplálkozási szokásaimmal kapcsolatban tett fel kérdéseket. Erre természetesen nem a masszőr  személyes kíváncsisága miatt van szükség, és nem is kötelező a válaszadás, de célszerű őszintén beszélgetni ezekről a dolgokról, mert így segítjük a masszőr munkáját és a saját gyógyulásunkat.

"Ez egy bizalmas közös munka, amiben meg kell nyílnia a partnernek (a "páciens" vagy "beteg" kifejezést szándékosan nem használják), és ehhez ismernünk kell egymást. A beszélgetés során szerzett benyomásaim segítséget nyújtanak a kezelés során" - tette hozzá. A hosszabb beszélgetés csak az első alkalommal történik meg, így az első kezelés hosszabb. A további kezelések egy-másfél órásak.

Az egész embert nézik

A shiatsu hüvelykujj-nyomást jelent. Ez a kínai gyógyászaton alapuló japán masszázs, amely a test meridiánrendszerével dolgozik, mondta Egri Lilla. A meridiánok energiafolyamok, vonalak, áramlások, amelyeken belül fontos pontok találhatók.

A shiatsu masszőr főként akupunktúrás pontokat és meridiánvonalakat kezel, de nem tűvel, hanem ujjnyomással. A nyomástechnikákon kívül ringatásokat, rázásokat, nyújtásokat is alkalmaz, ezek elsősorban az ellazulást és a stresszoldást segítik.

iStock
Meridiánvonalak és fontos pontok

A shiatsu nemcsak egy masszázs, hanem egy összetett, holisztikus gyógymód, a masszőr mindig az egész embert nézi, a  test-lélek-szellem egységét veszi figyelembe és próbál következtetni arra, hogy a kezeltnek  a terápia alkalmával, akkor és ott mire van szüksége. A masszőrök testgyakorlatokat is tanulnak és elsajátítják a makrobiotikus táplálkozás alapjait is, így igény esetén életmódtanáccsal is szolgálnak.

A masszőr jelentős részben megérzései szerint alakítja a kezelés menetét. Természetesen vannak alapvető technikák, de nincsenek kötelező mozdulatsorok leírva lépésről lépésre. A különböző meridiánok kezelését rázásokkal, ringatásokkal lehet kombinálni attól függően, mire van szüksége a kezeltnek.

Az azonban szabály, hogy a kezelési pontokat először tenyérrel nyomják meg, és ezt követi a pontnyomás, végül ismét tenyérrel érintik az adott meridián vonalát és a test mindkét oldalát egyformán kezelik.

Felmerült bennem a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a masszőr esetleg nem a megfelelő helyre nyúl. Attól nem kell tartani, hogy baj lesz, mert ez egy "finom" gyógymód, oszlatta el a kétségeimet a terapaeuta. Aki ilyen masszázzsal foglalkozik, ismeri a kezelési pontokat.

 

 

1.  Gyógyítás tű nélkül
2.  Diagnózis ujjnyomással

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5