Hírfalóból lett médiatényező a fiatal magyar üzletember

Címkék: Holló Gábor, Hírkereső, interjú, média

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Holló Gábort a legtöbben a Hírkereső miatt ismerik, az oldalt ő maga találta ki vitte sikerre, és vezeti. Kevesebben tudják róla, hogy rendszeresen adakozik, mi a Jótékony klikkelés akció kapcsán kerestük meg. Beszélgettünk erről, munkájáról, a magyar mentalitásról és még sok egyébről.

Holló Gábor több nagy látogatottságú oldalt indított el, és üzemeltet. A Hírkeresőhöz hasonló site elindulása idején nem üzemelt sem itthon, sem máshol. Piacvezető pozícióját annak ellenére tartja, hogy már több konkurenciája jelen van a magyar piacon.

A Jótékony klikkelés cégcsoportja, a hirkereso.hu, a kapu.hu és a tombola.hu akciója. A portálokon keresztül elolvasott minden hír után 5 fillért adományoznak az adott hónapban kiválasztott alapítványnak.

A júniustól decemberig tartó időszakban 6+4 (júniustól novemberig 7 nagyobb, decemberben 4 kisebb) alapítvány kerül be a kampányba a lehető legszélesebb társadalmi csoportokat elérő területekről, úgy mint egészségügy, sport, oktatás és kultúra. Minden alapítványt egy közéleti személyiség képvisel, aki az adománygyűjtés időszaka alatt saját alapítványáért kampányol. Az összegyűlt összegek negyedévente, nyilvánosan kerülnek átadásra.

A Hírkereső sztori

Holló Gábor az egyetem után egy barátja tanácsadó cégénél dolgozott, ahol volt internetkapcsolat. 1998-ban körülbelül öt magyar hír-site létezett, ezeket lelkesen látogatta. Rájött, hogy a pénzügyi tanácsadói munka jó megélhetést biztosít, de nincs benne igazán nagy fejlődési, üzleti lehetőség. "Én pedig "birodalmat" akartam építeni, egy részpiacon erős céget szerettem volna. Olyan szektorban, ahol nem túl erősek a versenytársak, és van növekedési potenciál. A mobiltelefónia és az internet jöhetett szóba, az utóbbi akkor még nagyon kis piac volt."


Holló Gábor birodalmat akart építeni

"Hírzabáló, hírfaló típus vagyok, a betárcsázós-modemes internet idején is egyszerre olvastam öt híroldalt. Ezek egyszerre voltak megnyitva, és míg négy oldalon töltődtek be az anyagok, én az ötödiket olvastam." Így is rengeteg idő elment netezésre, ezért arra gondolt, szükség van olyan technológiára, mely helyette figyeli a site-okat, azt, hogy mikor, milyen híreket raknak ki.

"A Hírkereső teljes mértékben saját ötlet, 2000 augusztusában indult el, amikor ilyen még sem külföldön, sem itthon nem létezett. Akkor még nem volt RSS, gyakorlatilag egy keresőt kellett megírni, ami a híroldalak híreit gyűjtötte. Az első időszakban egyszerűen úgy, hogy például valamelyik híroldalon a 12-es betűméretű, Arial betűtípussal írt anyagokat kereste, mert a hírek mindig így jelentek meg."

Idén márciusban állította be a Hírkereső az eddigi rekordot. Egy hónap alatt 40,8 millió hírolvasás volt az oldalon keresztül, míg egy évvel korábban csak 22,3 millió. "Ez azt jelenti, hogy nagyon ott vagyunk a nagy portálok, az Index és az Origo nyomában, ha a cikkolvasások számát nézzük. Hozzá kell tenni, hogy a két dolog nem összehasonlítható, mi hírolvasásokat közvetítünk, de nem állítunk elő tartalmat."

Online világ régen és most

Most már az internet ugyanolyan iparág lett, mint az összes többi. Állítja, bajban lenne, ha ma kezdené a pályát, mert olyan iparágakban lát fantáziát, amelyek messze esnek tőle. "Bánnám, hogy nem az orvosit vagy valami fizikával kapcsolatos szakot végeztem el, és nem tudok géntechnológiával, biotechnológiával, nanotechnológiával foglalkozni."

Ugyanis biztosítási matematikusként végzett a Közgázon, azt mondja, ha most jönne ki az egyetemről, valószínűleg ötvözné a szakmát az internettel, és például csinálna egy online biztosítási céget. Azért internet, mert nem kell hozzá extra tudás, képesség, egyszerűen jó üzletembernek és kreatívnak kell hozzá lenni.

"Régen családias volt, mindenki ismert mindenkit, ma már olyan, mint a többi iparág." Holló Gábornak csupán egy baja van ezzel a területtel, hogy nonstop biznisz. "Az az egy hiányzik, hogy júliusban bezárjon egy hétre az internet. Vagy legalább hétvégére."

A válság mindenkit érint, az online szektort is. Talán nem annyira, mint másokat, ezen a területen eddig a két számjegyű növekedés volt a jellemző. Az nem a világ vége, ha a betervezett 20-30 százalékos növekedés nem jön össze, ezen a területen, ha visszaesés is lesz, kisebb mértékű várható, mint egyéb médiumokban. Válság idején tapasztalatai szerint jóval többen látogatnak a hírportálokra, és olvassák elsősorban a gazdasági híreket. Ebből a szempontból az online médiumok jól jártak, miközben a reklámbevételek oldaláról persze megérzik a gazdasági problémákat.

Független tényező

Holló Gábor szerint van abban igazság, hogy egyes oldalak címadási gyakorlatára hatással volt a Hírkereső évekkel ezelőtt. Azonban ezt rájuk olvasni szerinte a felelősség elkenése, az oldalakon belül is fontos a cím, emiatt olvassák el az adott anyagot. "Ma már, az RSS korában világosan látja mindenki, hogy a híreket a címmel kell eladni, ezen mi nem tudunk változtatni. Ahogy a bulvárosodással sem, ami már a printlapoknál elkezdődött."


Ma már bánná, hogy nem orvosként végzett

A média világában tényező a Hírkereső oldal. "Nemrég Sváby Andrással beszélgettem, aki elmesélte, hogy a Hírkereső alapján csinálták a Napló című műsort. Megnézték az oldalon, hogy mi foglalkoztatja a netezőket, és onnan választották ki a hét témáit."

Úgy érzi, vannak, akik nem tartják sokra a szakmán belül, szerintük más tartalmából él a Hírkereső. "Pedig az oldal nélkül sokkal kevesebb site lenne Magyarországon, a hírfogyasztókat folyamatosan osztjuk szét a kisebb oldalak között is. Ha ez nem lenne, akkor a nagyokon kívül csak a szakmai oldalak maradnának talpon."

Arra mindig vigyázott, nehogy valamelyik médiumhoz, esetleg politikai oldalhoz közel kerüljön, független szeretne maradni. És nemcsak annak akar látszani, politikai, gazdasági értelemben egyaránt meg kívánja valósítani a függetlenséget.

Az oldalt is a leginkább semleges módon szerkeszti, kizárólag a közerkölcsöt sértő tartalmakat szűrik, azt is automatikusan.


 

 

1.  Hírfalóból lett médiatényező a fiatal magyar üzletember
2.  Jótékony klikkelés

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5