Ízesített söröket teszteltünk

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A fiatalokat és a nőket igyekszik megnyerni a söripar legújabb termékeivel, az ízesített sörökkel. Az új típusú ital máris tömegeket hódított meg magának. Utánanéztünk, milyen ízesített söröket kapunk Magyarországon.

A Liquid Gold Kft. és az Adria sétányon magát Különleges Sörök Boltjaként aposztrofáló üzlet jóvoltából szert tettünk néhány érdekes, nem éppen szokványos tartalmú palackra.

Az ízesített sör megjelenése a mi olvasatunkban a söripar recesszióra adott válasza. Az elmúlt években ugyanis látványosan megcsappant a "folyékony kenyér" iránt a kereslet, valamivel fel kellett rázni a piacot. A fiatalok és a nők lettek az újabb célközönség, akiket azonban a hagyományos, "férfias" sörökkel már nem lehetett elérni. Ahogy a pálinkában a mézes ágyas szintén erre a két érzékeny rétegre bazíroz, ugyanúgy a nagy sörgyártók is a gyümölcsös-édes ízektől remélik a megváltást.


Sokan próbálkoznak az ízesített sörökkel


Az ízesített sör már 1998-ban megjelent Németországban, manapság pedig alig akad nagyipari sörfőzde, amely a kiélezett piaci versenyhelyzetben megengedhetné magának, hogy figyelmen kívül hagyja ezt a műfajt.

Pedig az első reakció meglehetősen elutasító volt, a német Tisztasági Törvény védelmezői ki is keltek ellene (a törvény értelmében csak árpamaláta, komló és víz használható fel a sörkészítéshez), de később belátták, semmit sem tehetnek a piaci törvényszerűséggel és a közízléssel szemben.

Sör és egészség

Felmérések szerint a fiatal (18-25 éves) és az idős (60 év feletti) korosztály körében a sörfogyasztás az utóbbi tíz évben rohamosan csökkenő tendenciát mutat. Ezt a folyamatot az ízesített sörök mára, állítják a hozzáértők, visszafordították.

A termék eladása szempontjából már félsiker, ha az eladni kívánt árut a vásárlói fejekben össze lehet kapcsolni az egészség szóval, egyre többen figyelnek ugyanis az egészséges táplálkozásra. A marketingesek szekerét tolja tehát az orvostudomány, amikor olyan tanulmányok látnak napvilágot, amelyek a sörfogyasztás kedvező hatásairól értekeznek.

A mértékletes mennyiségben fogyasztott sör - e tanulmányok egybehangzó véleménye szerint - kedvező hatást gyakorol a véredényekre, csökkenti a vérrögök kialakulását, az öregedéssel járó panaszokat, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozást.

A legújabb kutatások eredménye szerint az organikus, vagyis biosörök - amelyek nem tartalmaznak szulfitokat, mesterséges tartósítószereket -, illetve az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel ízesített sörök lényegesen egészségesebbek a hagyományos söröknél. Ez utóbbiakban ráadásul alacsony az alkoholtartalom, ugyanakkor magasabb a vitamin és hasznos ásványi anyag mennyisége.

Főbb sörtípusok

Mielőtt rátérnénk a kóstolt tételek elemzésére, nézzük meg közelebbről a főbb sörtípusokat. Ebből azonnal kiderül, hogy az ízesített kategória nem is olyan új keletű, mint hittük.


Grapefruit és citrom a sörben


Készítési technológia alapján alapvetően két fő kategóriába szokás sorolni a sört: ale és lager típusokat különböztetünk meg.

Az ale felsőerjesztésű sörtechnológiát takar. Azt jelenti, hogy a főzés során az élesztő a sör tetején lép működésbe. Ezeket a söröket 10-20 Celsius fokon, viszonylag rövid ideig erjesztik, a cefre a felszínre emelkedik (ezért felső erjesztés), ennek köszönhetően gazdag, sűrű, testes, ízes, olykor már önmagában gyümölcsfőzetek születnek.

A lager az alsóerjesztésű sörök szakkifejezése. Ebben az esetben főzéskor a komló virágát használják, amely a sör aljára ülepedve indítja be az erjedés folyamatát, miközben a sörcefre lesüllyed a tartály alsó fertályába. Itt az erjesztés alacsony, mindössze 6-8 Celsius fokon történik. Ez után minimum egy hétig 0 Celsius fok körüli hőmérsékleten érlelik. Az alsóerjesztésű sör a 19. század nagyipari találmánya. A mai sörök többsége alsóerjesztésű technológiával készül.


A trappista sör minden tekintetben külön kategória. Kizárólag abban az esetben viselheti a "trappista" minőségi jelzőt, ha a sörfőzési procedúrát teljes egészében az apátság szerzetesei végezték és a bevételt ráadásul jótékony célra fordították. A szigorú feltételeknek csak hat belga és egy holland sörmárka felel meg.


Ilyen önálló kategóriát alkotnak az úgynevezett apátsági sörök is. Cisztercita szerzetesek alakították ki ezeknek a söröknek a receptjét és technológiáját, amelyek ma is titkosak. A sörök elkészítésének titkait és a technológiát később neves családi sörfőzdék vásárolták meg. A recept továbbra is titkos, annyit azonban lehet tudni, hogy sokféle különleges, válogatott árpát és komlót használnak a főzés során.

A legtöbb sörhöz több fajta komlót és malátát adnak, illetve egyesekbe különböző fűszereket (koriander, fahéj, ánizs, méz, stb.) is kevernek. Közös bennük, hogy mindegyik hosszú fahordós érlelésen esik át, tehát tulajdonképpen ezek is ízesített söröknek minősülnek. A mai értelemben vett ízesített sörökhöz azonban semmi közük. Akkor már sokkal közelebb állnak a borok bonyolult struktúrájához és gazdag ízvilágához.

A búzasör mindenki által ismert kategória. Legalább 50 százalékban búza, másik fele árpamalátából készül. Általában felső, illetve zárt erjesztéssel készítik. Világos és barna is lehet. Számos ízesített sörnek búzasör az alapja.

A gueuze (ejtsd: höz, kemény 'h'-val), más néven lambic a legritkább (belga) sörtípus, ugyanis nem alsó, nem felső, hanem spontán erjesztéssel készül. Ennek lényege, hogy a sörcefre erjedését nem sörélesztő, hanem a levegőben tenyésző vadélesztők okozzák.

Az egyharmad részben búzából, fennmaradó részben pedig árpamalátából készített sörcefrét szellős termekben, méretes nyitott fakádakban hűtik, tulajdonképpen a szabad ég alatt, ahol a cefre szabadon érintkezhet a vadon tenyésző élesztőgombákkal.

A gueuze vagy lambic egyáltalán nem hasonlít az általunk jól ismert sörképre, ugyanis opálos, teljesen szénsavmentes, tulajdonképpen savanyú sör, amit elsősorban alapsörként használnak a valódi gyümölccsel készülő, hagyományos kriekhez, illetve a gueuze-höz.


A belga gyümölcssörök gueuze-höz, illetve gyakran búzasörökhöz gyümölcsök hozzáadásával készülnek. Ezek tehát valódi, hamisítatlan ízesített sörök. Alig akad olyan gyümölcs, amit ne használnának.

A legnépszerűbb a kriek, amely Brüsszel környékéről származik. Úgy készül, hogy lambic sörbe több hónapon keresztül magozatlan meggyet áztatnak. Szerintünk a belga gyümölcssörök az ízesített sörök királynői.

 

 

1.  Ízesített söröket teszteltünk
2.  Tesztalanyok

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5