Dollármilliárdok vannak a leggazdagabb ukrán zsebében

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Hetvenszázalékos vagyonvesztése ellenére továbbra is Rinat Ahmetov donyecki üzletember vezeti az 50 leggazdagabb ukrán listáját, amelyet negyedik alkalommal állított össze a kijevi Korreszpondent heti hírmagazin.

A szupergazdag ukrán iparmágnások és nagyvállalkozók is megérezték a pénzügyi és gazdasági világválság hatását, a legfrissebb felmérés adatai szerint ugyanis a vagyonuk összértéke jelentősen elmarad a 2006-os szinttől. "Az ukrán milliomosok és milliárdosok néhány hónap alatt legalább négy-öt évet, egyesek még többet csúsztak vissza" - írta csütörtökön a Korrespondent.net ukrán internetes hírportál.


Ahmetov az orosz milliárdosok listáját is vezeti


A válság legnagyobb vesztese az orgánum szerint Roman Lunyin, a Velika Kisenya (Nagy Zseb) nagyáruház-hálózat tulajdonosa, akinek 2009-ben 11-ed részére zsugorodott a vagyona. A leggazdagabb ukránok "elszegényedésének" mértékét jól mutatja, hogy a magazin 2008-as listájában szereplő 24 milliárdosból az idei rangsorban mindössze négy maradt.
    
A szupergazdag ukránok listáját vezető Rinat Ahmetov vagyonának értékét a hírmagazin 9,6 milliárd amerikai dollárra becsüli, a második helyezett Igor Kolomojszkij dnyepropetrovszki pénzmágnás tőkéjének nagyságát 2,3 milliárd amerikai dollárra teszi, míg két további dnyepropetrovszki nagyvállalkozó, Viktor Pincsuk és Gennagyij Bogoljubov vagyonát rendre 2,2 milliárd és 1,7 milliárd dollárban határozza meg.
    
A rangsor ötödik helyén álló Konsztantyin Zsevago tőkéjének nagysága a cikk szerint 919 millió dollár, az utánuk következő három helyezett, Szergej Taruta, Vitalij Hajduk és Oleg Mrktyan vagyona 753-753 millió dollár.
    
Ahmetov, akinek a tavaly még 31,1 milliárdra becsült vagyonát a válság ugyancsak megtépázta, a megmaradt 9,6 milliárdos tőkéjével az orosz milliárdosok listáját is vezeti, sőt, ő a posztszovjet országok leggazdagabb embere.
    
A cikk szerint az 50 leggazdagabb ukrán vagyona a válság következtében összesen 83,9 milliárd dollárral fogyatkozott, és jelenleg 28,9 milliárdot tesz ki, ami meghaladja Ukrajna éves költségvetését.
    
A jelenlegi 1850 hrivnya (mintegy 45 ezer forint) körüli havi fizetés mellett az átlag ukránnak 282 ezer évig kellene dolgoznia és megtakarítania, hogy a top 50-es listára felkerüljön.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5